Didaktičke igračke od drveta: Uspješan posao nekoliko bosanskih firmi

Didaktičke igračke od drveta: Uspješan posao nekoliko bosanskih firmi

Nije samo namještaj proizveden u Bosni i Hercegovini cijenjen na svjetskom tržištu, u posljednje vrijeme dolaze nam uspješne priče i od proizvođača koji obrađujući drvo izrađuju zanimljive igračke koje su također tražena roba na tržištu.

Igračke iz Zelinje Srednje na svjetskom tržištu

-Kada je prije 20-ak godina Bešir Hasić registrovao firmu „Hasić-drvo“ teško je bilo zamisliti da će ona postati uspješna bh. privredna priča. Nakon što je u Njemačkoj došao u dodir sa proizvodnjom igračaka od drveta, vlasnik ove sada već uspješne firme odlučio se za pionirski poduhvat u ovoj oblasti kada je naše podneblje u pitanju, proizvodnju drvenih igračaka za zahtjevno evropsko tržište. Tako su proizvedene prve, nešto skromnije količine igračaka, koje su svojim kvalitetom zadovoljile visoke kriterije evropskih kupaca.

Sami počeci bili su teški. Radilo se od jutra do mraka uz puno odricanja, brojne birokratske i druge poteškoće. Ipak, predanost poslu i kvalitet su presudili, te je tadašnji njemački partner danas zastupnik igračaka firme „Hasić-drvo“ d.o.o. kako na evropskom, tako i svjetskom tržištu. Firma je iz godine u godinu rasla i danas zauzima kompleks od 7.500 m2, od čega 3.000 m2 zatvorenog, proizvodnog prostora.

Od 2006. godine „Hasić-drvo“ d.o.o. bilježi konstantan rast što je svakako rezultat ozbiljnosti u radu i ispunjavanja preuzetih obaveza. U firmi je zaposleno 70 radnika, od čega 16 žena, te s ponosom ističu kako sve obaveze prema radnicima ispunjavaju bez dana kašnjenja. Uglavnom se radi o mlađim mještanima Zelinja i susjednih sela.

S rastom firme uvećavala se i ponuda proizvoda, tako da se danas ovdje proizvodi oko 500 vrsta različitih didaktičkih igračaka. Kao sirovina koristi se isključivo bh. drvo, uglavnom lipa s godišnjim utroškom od oko 1.500 kubika drveta. Uvoznu sirovinu predstavljaju boje, ulja i lakovi visokih ekoloških standarda.

Sve to zahtjeva i kontinuirano ulaganje u proizvodni proces i nabavku savremene opreme. Iskorištenost otpadnog materijala nakon sušenja i obrade drveta takođe je maksimalna. Firma posjeduje FSC certifikat kao znak zaštite i odgovornog ponašanja prema šumskim bogatstvima, te ISO 9001:2008 certifikat za sistem upravljanja kvalitetom. Isključivo je izvozno orjentisana, tako da je didaktičke igračke od drveta proizvedene u Zelinji Srednjoj danas moguće pronaći u specijalizovanim trgovinama širom svijeta, piše radiogradačac.ba.

Bračni par iz Cazina izrađuje ekološki sigurne igračke

Mediji su ovih dana donijeli priču i o bračnom paru iz Cazina i njihovom poslu. Senad (30) i Enesa (26) Kapić , autori su ideje o didaktičkim igračkama koje se izrađuju od prirodnih i ekološko prihvatljivih materijala. Senad je inžinjer drvne industrije a Enesa profesor Islamske vjeronauke. S obzirom da su oboje nezaposleni, odlučili su nešto poduzeti u tom pogledu i onda se rodila ideja o Unikatnoj radionici, projektu u okviru kojeg su i nastale didaktičke igračke.

„Ideja je bila da radimo unikatne proizvode od ekološki prihvatljivih materijala i zadržali smo se na igračkama i didaktičkim materijalima za djecu predškolskog i školskog uzrasta, kao i za djecu sa poteškoćama u razvoju. Kao tim smo veoma uspješno realizirali do sad tri projekta aplikacijom Fondaciji “Mozaik” kroz program Omladinske Banke i na taj način stekli puno iskustva što nam je pomoglo da krenemo dalje u smjeru pokretanja društvenog biznisa Unikatne radionice.”, započinje Senad priču za Preporod.

Za čitatelje Preporoda objašnjavaju funkciju i smisao didaktičkih igračaka, koje igraju značajnu ulogu u razvoju kongitivnih i motoričkih sposobnosti djece.

„Didaktičke igračke su, prije svega, igračke edukativnog karaktera, igračke uspomoć kojih dijete uči, poboljšava sposobnosti misaonih i fizičkih procesa, razvija koordinaciju pokreta ruke i oka, pomaže pri učenju boja, brojeva, slova i geometrijskih oblika, a sve to kroz ono što djeca najviše vole, kroz igru i zabavu.”, pojašnjava Enesa.
Najveća prednost njihovog proizvoda jeste to što nastaje od prirodnih materijala. Koliko je to važno i kakve su sve prednosti igračaka nastalih od te vrste, Senad kaže kako se pored drveta, kao materijali za farbanje igračaka koriste netoksične boje koje nisu štetne za dječiji organizam, te je s te strane prednost nemjerljiva u odnosu na ostale igračke.

„Pored toga što je svaki naš proizvod edukativan, velika prednost je i ta što koristimo prirodni materijal drvo i netoksične boje na bazi vode namjenjene isključivo za dječije igračke. Pored toga u sam proces izrade igračke i njen dizajn, uloženo je mnogo pažnje i ljubavi, što sam proizvod čini posebnim. Nastojimo da svaki naš proizvod bude siguran za sve korisnike, bez oštrih ivica i sitnih dijelova. Dakle, igračke su bezdjedne.“, kaže Senad.

-Sam proces proizvodnje sastoji se od 6 faza, a veći dio pažnje se posvećuje samom pakiranju proizvoda gdje su Senad i Enesa dizajnirali dvije vrste pakovanja. Za sad svoje igračke prodaju ovako interno onima koji imaju svijest o važnosti ovakvih proizvoda i koji svojoj djeci žele dobro, a kada su u pitanju odgojno-obrazovne institucije na području Cazina i Krajine, interesovanje za igračkama postoji, ali za sada je sve ostalo na tome.

„Tokom perioda ispitivanja tržišta obišli smo mnogo odgojno-obrazovne ustanove i uvidjeli da u njima prevladavaju igračke od plastike, te je interesovanje za drvene igračke zadobilo pažnju uprava tih ustanova. Dostupnost kvalitetnih drvenih igračaka i didaktičkih materijala nije na dohvat ruke, te se većina ustanova odlučuje na plastiku. Nadamo se da će Unikatna radionica pomoći svim korisnicima da lakše dođu do kvalitetnog i edukativnog domaćeg proizvoda. Svakim danom građani sve više prepoznaju kvalitet našeg proizvoda.“, kaže Enesa


-Senad i Enesa nisu orijentirani samo na domaće tržište, već razmišljaju o tome da svoj proizvod izvoze na područje Europske unije, a preko svojih prijatelja već pokušavaju ostvariti saradnju sa bh dijasporom kao prvim potencionalnim kupcem van granica Bosne i Hercegovine.

“Kako smo mi u ovom poslu nepunih godinu dana i sama Unikatna radionica je krenula od malog projekta. Mi ćemo u budućnosti nastojati ostvariti svoje ciljeve a to je pokretanje društvenog biznisa, brendiranje vlastitih proizvoda, te plasman gotovog proizvoda na šire tržište. Već sad postoji zainteresiranost EU tržišta ali su nam potrebna dodatna ulaganja u samu proizvodnju kako bi zadovoljili potraživanja.”, kaže za kraj Senad koji na drvo prenosi ideje svoje supruge Enese.

Previous UČESNICI AGRESIJE 30. kadrovski centar Vojske Jugoslavije: Kako je Srbija do 2001. plaćala počinioce genocida
Next Sarajevski dron - društveno koristan izum kojim se nastoji riješiti problem zagađenja zraka u glavnom gradu

You might also like

RIJEČ

Bosna i Hercegovina gradi mostove – intenzivne diplomatske i ekonomske ativnosti

Diplomatske akrivnosti Bosne i Hercegovine intenzivirane su posljednjih mjeseci kao rijetko kad prije. Ove aktivnosti vrše se kako na Zapadu tako i na Istoku, a predvode ih najviši državni zvaničnici,

Ekonomija/Biznis

ENERGOINVEST U ALBANIJI ZAVRŠIO VRIJEDAN PROJEKAT

U Tirani je svečano puštena pod napon dalekovodna linija Tirana – Morine, jedan od najvećih poslijeratnih projekata izgradnje dalekovoda na kojem je radio Energoinvest, d.d – Sarajevo, a čijom realizacijom

Ekonomija/Biznis

Kompanija iz Gračanice otvara veliki baucentar u Sarajevu

U Sarajevu će uskoro biti ovoren novi veliki baucentar.Centar će otvoriti uspješna domaća kompanija iz Gračanice Zeka Comerc. Riječ je o 10. Zeka baucentru koji će biti otvoren na adresi