Dijaspora u Holandiji lobira da ta zemlja pojača trupe EUFOR-a u Bosni

Dijaspora u Holandiji lobira da ta zemlja pojača trupe EUFOR-a u Bosni

Bosanskohercegovačka dijaspora u Nizozemskoj aktivnom ulogom pred vlastima te države doprinijet će internacionalizaciji političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini zbog secesionističkih zahtjeva iz manjeg bh. entiteta. Jedan od tih napora bio je uspješan sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova te zemlje.

U bosanskohercegovačkoj delegaciji na sastanku u Den Haagu bili su Hamdija Draganović, predsjednik “Platforme BiH”, krovne organizacije bh. građana i udruženja, Aida Olujić i Amir Grabić, članovi Upravnog odbora “Platforme BiH”, Ab de Buck, bivši član Političkog komiteta “Stari Most” i veliki prijatelj BiH, Amir Jatić i Dina Salković, predstavnici organizacije “The World for Bosnia and Herzegovina”, a holandske Bosance i Hercegovce primio je Mauritz Verheijden, zamjenik direktora Ministarstva vanjskih poslova zadužen za Evropu, i Kim Peters.

Bh. delegacija upoznala je domaćine o trenutnoj političkoj situaciji i sigurnosnim rizicima u Bosni i Hercegovini te iznijela vlastite poglede kako bi Nizozemska najbolje mogla pomoći i uključiti se u rješavanje. Razgovarano je i o predstojećim izborima u BiH te poboljšanju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Delegirano je i pitanje mogućnosti da nizozemska vojska pojača trupe EUFOR-a u Bosni i Hercegovini u slučaju daljeg zaoštravanja napetosti. Iz MVP Nizozemske istakli su da su oni spremni i, ukoliko komandant EUFOR-a procijeni da je to potrebno, djelovat će u skladu s protokolom međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini.

“Otvoreno smo rekli da treba više međunarodnih trupa u Bosni i Hercegovini. Nizozemci su kazali da, ukoliko komandant EUFOR-a u BiH to zatraži, oni neće oklijevati, naravno po procedurama EUFOR-a”, rekla je za Stav Aida Olujić. Razgovarano je i o Izbornom zakonu, diskriminirajućem ustavu, presudama Sejdić-Finci i Zornić, a zatražena je i podrška za organiziranje oktobarskih izbora.

Previous Pravoslavni vjernici u Ukrajini u ratu obilježavaju Vaskrs
Next Zovko: SDA je kriva što nema dogovora; mi imamo druge bošnjačke stranke spremne na kompromis

You might also like

NAŠI DANI

U BiH stiglo 10.530 doza cjepiva Pfizer iz EU

U Bosnu i Hercegovinu danas je dopremljeno 10.530 doza cjepiva  BioNTech/Pfizer iz mehanizma Evropske unije. Riječ je o sedmom kontingentu cjepiva iz tog mehanizma. -Moramo imati na umu da su

NAŠI DANI

Grad Tuzla: Interventna novčana pomoć korisnicima usluga “Tržnice i pijace” d.o.o. Tuzla

  Na vanrednoj sjednici kolegija Gradonačelnika Grada Tuzle, održanoj dana 26.02.2019. godine, razmatrana je INFORMACIJA O POŽARU NA VELIKOJ PIJACI U TUZLI SA PRIJEDLOGOM MJERA, te su usvojeni slijedeći ZAKLJUČCI

NAŠI DANI

Borrell: Glorifikaciji ratnih zločinaca nema mjesta u EU

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell upozorio je vlasti Bosne i Hercegovine da ako žele postati dio EU moraju poštovati