Dijaspora u Holandiji lobira da ta zemlja pojača trupe EUFOR-a u Bosni

Dijaspora u Holandiji lobira da ta zemlja pojača trupe EUFOR-a u Bosni

Bosanskohercegovačka dijaspora u Nizozemskoj aktivnom ulogom pred vlastima te države doprinijet će internacionalizaciji političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini zbog secesionističkih zahtjeva iz manjeg bh. entiteta. Jedan od tih napora bio je uspješan sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova te zemlje.

U bosanskohercegovačkoj delegaciji na sastanku u Den Haagu bili su Hamdija Draganović, predsjednik “Platforme BiH”, krovne organizacije bh. građana i udruženja, Aida Olujić i Amir Grabić, članovi Upravnog odbora “Platforme BiH”, Ab de Buck, bivši član Političkog komiteta “Stari Most” i veliki prijatelj BiH, Amir Jatić i Dina Salković, predstavnici organizacije “The World for Bosnia and Herzegovina”, a holandske Bosance i Hercegovce primio je Mauritz Verheijden, zamjenik direktora Ministarstva vanjskih poslova zadužen za Evropu, i Kim Peters.

Bh. delegacija upoznala je domaćine o trenutnoj političkoj situaciji i sigurnosnim rizicima u Bosni i Hercegovini te iznijela vlastite poglede kako bi Nizozemska najbolje mogla pomoći i uključiti se u rješavanje. Razgovarano je i o predstojećim izborima u BiH te poboljšanju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Delegirano je i pitanje mogućnosti da nizozemska vojska pojača trupe EUFOR-a u Bosni i Hercegovini u slučaju daljeg zaoštravanja napetosti. Iz MVP Nizozemske istakli su da su oni spremni i, ukoliko komandant EUFOR-a procijeni da je to potrebno, djelovat će u skladu s protokolom međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini.

“Otvoreno smo rekli da treba više međunarodnih trupa u Bosni i Hercegovini. Nizozemci su kazali da, ukoliko komandant EUFOR-a u BiH to zatraži, oni neće oklijevati, naravno po procedurama EUFOR-a”, rekla je za Stav Aida Olujić. Razgovarano je i o Izbornom zakonu, diskriminirajućem ustavu, presudama Sejdić-Finci i Zornić, a zatražena je i podrška za organiziranje oktobarskih izbora.

Previous Pravoslavni vjernici u Ukrajini u ratu obilježavaju Vaskrs
Next Zovko: SDA je kriva što nema dogovora; mi imamo druge bošnjačke stranke spremne na kompromis

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 21. decembra 2021. godine u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

NAŠI DANI

Tokić: Pokrenut ćemo inicijativu o promjeni atributa ‘srpski’ za RS

  Nosilac liste Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine Sejfudin Tokić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da će u okviru njihove buduće aktivnosti u

NAŠI DANI

UN zabranio premještaj afričkih slonova iz divljine u zoološke vrtove

Na Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) Ujedinjenih nacija (UN) u nedjelju zabranjen je premještaj afričkih slonova iz divljine u zoološke vrtove, prenosi AA. Glasanje