Diplomate Bosne i Ukrajine se sastale, dok Tužilaštvo vrši provjere o ikoni za Lavrova

Diplomate Bosne i Ukrajine se sastale, dok Tužilaštvo vrši provjere o ikoni za Lavrova

Ministarstvo vanjskih polova Bosne i Hercegovine (BiH) održalo je u petak, 18. decembra, sastanak s predstavnicima Ukrajinske amabasade u BiH o noti upućenoj zbog ikone poklonjene ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz kabineta ministrice Bisere Turković.

“Predstavnik ukrajinske ambasade, odnosno otpravnik poslova primljen je danas od strane pomoćnika ministra. Tom prilikom je ukrajinska strana informisana o koracima koje je preduzelo Ministarstvo vanjskih poslova po zahtjevu iz ukrajinske verbalne note primljene u srijedu 16. decembra”, navodi se za RSE iz kabineta Turković.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet i izvršit će provjere u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, naime, proslijedilo je u četvrtak (17. decembra) Predsjedništvu BiH notu koju je Ambasada Ukrajine u BiH poslala ovom ministarstvu, a nakon što je Dodik poklonio Lavrovu ikonu prilikom njegove posjete Istočnom Sarajevu, u utorak (15. decembra).

Iz Dodikovog kabineta, prenijela je novinska agencija SRNA, saopšteno je da se radi „o pozlaćenoj ikoni nastaloj prije otprilike 300 godina“ i „pronađenoj u Luganjsku“.

Iz Tužiteljstva su u petak saopćili da su zaprimili informaciju od ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, u kojoj se navodi da je Ministarstvo zbog ikone zaprimilo notu Ambasade Ukrajine, ali da ta nota nije proslijeđena Tužiteljstvu BiH.

“Koliko sam čula, pokrenuti su postupci prema tužilaštvu, SIPA-i i Intrepolu, ne znam mnogo, izjavila je prethodno novinarima u Mostaru u petak ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković o slučaju ikone.

Iz Interpola su za RSE odgovorili da “Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo, u okviru čije nadležnosti je međunarodna operativna policijska saradnja, odnosno saradnja putem INTERPOL-a, do sada nije službeno zaprimio zahtjev za postupanje od strane nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini kao i NCB INTERPOL Kiev u vezi ovog predmeta”.

Ako se zahtjev dostavi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo će, naveli su, u skladu sa svojim nadležnostima postupiti po istom.

U odgovoru se napominje da Generalni sekretarijat INTERPOL Lyon ima vrlo efikasan sistem, odnosno bazu podataka ukradenih umjetnina koja ima za cilj efikasnije razmjenje policijskih informacija, a sve u cilju bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara, te da je ta baza dostupna svim članicama INTERPOL-a.

“U cilju vršenja provjera kroz navedenu bazu podataka Generalnog sekretarijata INTERPOL Lyon, svaka zemlja članica mora postupati u skladu sa standardima INTERPOL-a odnosno neophodan je opis umjetnine koja je predmet potrage uključujući sljedeće parametre, naziv slike, autor, dimenzija, tipa, tehnika, vlasnik umjetnine, inventurni broj…. kao i fotografije umjetnina”, naglašavaju.

U pismu Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini, koje je RSE dobio na uvid, Ambasada Ukrajine u BiH od Ministarstva vanjskih poslova BiH moli za „detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine“.

Osim ovoga, iz Ukrajinske ambasade Ministarstvu vanjskih poslova pisali su kako „nepružanje javnog neodgodivog i nedvojbenog opovrgavanja informacije od najvišeg vodstva BiH, koja se povezuje s navedenim darom, posjedovanjem ili prijenosom na bilo koji način kulturnih, povijesnih ili vjerskih vrijednosnih predmeta porijeklom s teritorija Ukrajine, koji se privremeno nalazi pod okupacijom Ruske Federacije, će označavati podršku najviših institucija BiH agresivnoj politici i vojnim akcijama Rusije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću hiljada ukrajinskih građana“.

Ministarstvo je ovu notu proslijedilo u četvrtak 17. decembra Predsjedništvu BiH. Kako je Turković rekla za RSE, od Predsjedništva BiH zatraženo je izjašnjenje o diplomatskoj noti Ambasade Ukrajine.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika još uvijek nisu reagirali u vezi s ikonom.

Nakon formiranja predmeta u Tužilaštvu BiH, član Predsjedništva BiH Željko Komšić putem zvaničnog Facebook profila pozvao je predsjedavajućeg Dodika da “javnosti konačno otkrije ko mu je dao ukradenu ikonu”.

Istovremeno, iz kabineta Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine za RSE je rečeno kako neće komentirati pitanje pokretanja predmeta pred Tužilaštvom BiH u vezi s ikonom, dok se ne utvrde sve relevantne činjenice.

Ukrajinski mitropolit Epifanije

Mitropolit ukrajinski Epifanije komentirao je za RSE cijeli slučaj, kazavši da je riječ o „političkoj gesti prema Rusiji“.

“Ova ikona je upravo s teritorija koji je sada, nažalost, pod okupacijom (Rusije). I to ne ovisi o nama kao crkvi. Zaista je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi smjele događati. Svaka nacija mora poštivati druge nacije i ne činiti takve stvari”, izjavio je mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE.

Previous Vlada FBiH: Osigurana sva sredstva za nabavku vakcine protiv COVID-19
Next U RMU Banovići puštena u pogon nova oprema vrijedna 51 miliona KM (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Lufthansa: Letovi Sarajevo – Frankfurt u maju četiri puta sedmično, od juna svakodnevno

Aviokompanija Lufthansa je najavila povratak letova sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo od 3.maja.2021. i to na relaciji Sarajevo – Frankfurt. Letovi će se u maju odvijati četiri puta sedmično i to

NAŠI DANI

Džaferović: Schmidtova odluka važna za očuvanje ustavnog poretka i mira

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojom je suspendiran neustavni Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS, javlja Anadolu

NAŠI DANI

Baerbock: Njemačka će biti prisutnija u Bosni i Hercegovini. Podržaćemo samo one koji se zalažu za jačanje zemlje

Evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana glavni je vanjskopolitički prioritet Njemačke, izjavila je danas u Sarajevu ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalena Baerbock koja boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i