Direktor OSA-e na slobodi! Proces produkt političkih igara, tvrdi advokatica Nožica

Direktor OSA-e na slobodi! Proces produkt političkih igara, tvrdi advokatica Nožica

Direktor Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić pušten je na slobodu.

Sud BiH odbio je prijedlog državnog tužioca Olega Čavke da se Mehmedagiću odredi jednomjesečni pritvor. Mehmedagiću nije određena ni mjera zabrane obavljanja dužnosti direktora OSA-e, što znači da će on nastaviti da rukovodi Obavještajno sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine. Određena mu je mjera zabrane kontaktiranja sa vlasnikom Američkog univerziteta Denisom Prcićem koji je u četvrtak pušten iz pritvora.

Podsjećamo, u srijedu ujutro, po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su direktora OSA-e zbog sumnje da je počinio krivično djelo krivotvorenje diplome i pranje novca. Noć uoči hapšenja Istraga.ba je objavila da su lideri SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, dogovorili sa svojim partnerima u Sarajevu da, pored ostalog, uhapse direktora OSA-e kako bi na taj spasili Gordanu Tadić na poziciji glavne državne tužiteljice, piše Istraga.

“Kraj svih ovih loših momenata koje imamo u BiH, sigurnosna situacija u zemlji je izuzetno dobra. Ako je sigurnosna situacija dobra, a vodi se već drugi proces protiv mog branjenika, može li se išta drugo zaključiti nego da je ovo produkt političkih igara. Treba samo uključiti logiku. Iza ovih izjava stojim i spremna sam za njih odgovarati”, kazala je nakon ročišta na Sudu BiH Mehmedagićeva braniteljica Senka Nožica.

Ovo je četvrti krivični postupak protiv direktora OSA-e u posljednje nepune dvije godine. Sve predmete glavna državna tužiteljica Gordana Tadić dala je u rad tužiocu Olegu Čavki.

Prvo je u jesen 2019. godinen Čavka formirao predmet u vezi sa diplomom direktora OSA-e, stečenom na Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka. Tužilaštvo je tada dalo nalog Inspektoratu Republike srpske da provjeri vjerodostojnost diplome. Nakon toga  Inspektorat je odbio poništiti diplomu direktoru OSA-e, ali je Vlada RS razriješila šeficu Inspektorata. U novembru 2019. godine diploma je poništena, ali je Okružno sud u Banja Luci utvrdio da je poništavanje bilo – nezakonito.

Nakon što mu je propala ta istraga, Čavka je formirao predmet “Pošta” te je u oktobru 2020. godine Mehmedagića optužio zbog toga što je, kao direktor OSA-e, naredio izuzimanje snimaka nadzornih kamera kako bi dokazao ko podnosi anonimne krivične prijave protiv nosilaca pravosudnih funkcija. Tada je utvrđeno da su anoniomne prijave na osnovu kojih je Tužilaštvo BiH “formiralo predmete” podnosili najbliže saradnice federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Nakon provedenog suđenja, Sud Bosne i Hercegovine je odlobodio Mehmedagića, a postupajuči sudija Branko Perić je rekao da se nad ovim predmetom “nadvila politika” i da je sud bio pod velikim pritiskom, ali da nije podlegao.

Propašću tog predmeta, Oleg Čavka u decembru prošle godine formira treći predmet nazvan “sigurnosne provjere” i podiže optužnicu protiv direktora OSA-e zbog toga što je predložio Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da u Komisiju za sigurnosne provjere imenuje Muriza Druškića. Sud BiH odbio je potvrditi tu optužnicu. Međutim, Čavka u februaru ove godine ponovo Sudu BiH, za isti slučaj, dostavlja optužnicu protiv Mehmedagića. I ova optužnica nije potvrđena.

Nakon što je propao i treći slučaj, Oleg Čavka “formira predmet” Američki univerzitet tvrdeći da je direktor OSA-e na toj visokoškolskoj ustanovi nezakonito stekao diplomu. Sredinom juna Čavka prvo hapsi vlasnika Američkog univerziteta Denisa Prcića, a u srijedu se odlučuje na hapšenje direktora OSA-e. Akciju je proveo MUP Kantona Sarajevo, a prethodne naredbe Suda BiH nisu izdate. Čavka je, na kraju, predložio određivanje jednomjesečnog pritvora, ali je Sud BiH odbio taj prijedlog. Tako je i službeno propao četvrti predmet protiv direktora OSA-e. Sve predmete je, rekosmo, pokrenuo državni tužilac Oleg Čavka. I sve to za nepune dvije godine.

Previous Turisti iz cijelog svijeta ponovo u Sarajevu
Next Ništa od gradnje hidrocentrala na Drini bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Preminula Beba Selimović, interpretatorka bosanskih sevdalinki

Jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u Bosni i Hercegovini Izeta Beba Selimović preminula je jutros u Sarajevu, potvrdila je Feni njena porodica. Njen suprug Dževad Šabanagić istakao je Bebu Selimović

NAŠI DANI

Blagaj – nekadašnji šeher, mjesto naše ponosne historije (FOTO)

  Doći u Mostar a ne vidjeti nešto južnije Blagaj, nekadašnji šeher, mjesto naše ponosne historije, kulturnog naslijeđa i prirodnih ljepota, prava je šteta.  Blagaj je, u najkraćem, fascinantno mjesto.

NAŠI DANI

Općina Novi Grad u Centru “Safet Zajko” priredila zabavu uz poklone za više od 1.300 prvačića

Općina Novi Grad Sarajevo priredila je zabavu uz poklone za više od 1.300 mališana upisanih u prvi razred petnaest novogradskih osnovnih škola. Kulturno – zabavna manifestacija pod nazivom „Prvačići, sretno!“