Direktor Zavičajnog muzeja u Visokom: DATUM KRUNISANJA KRALJA TVRTKA BI TREBALO OBILJEŽAVATI NA NAJVIŠEM DRŽAVNOM NIVOU

lokalitet-mili-senad-hodovic

Bosanskog bana Stjepana Tvrtka I Kotromanića krunisao je za kralja Bosne tadašnji poglavar Crkve bosanske, koji se u tom periodu nazivao – djed Crkve bosanske, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna, a Tvrko I Kotromanić postao prvi bosanski kralj.

Za Bosnu i Hercegovinu danas je važan datum – krunisanje prvog bosanskog kralja Stjepana Tvrtka I Kotromanića, koje je 26. oktobra 1377. godine obavljeno u Milima (današnji Arnautovići) kod Visokog.

Senad J. Hodović, direktor Zavičajnog muzeja u Visokom, koji pokušava ovaj datum otrgnuti od zaborava, kaže da je velika tuga da se ovaj datum u zemlji ne obilježava na najvišim nivoima vlasti, i da je to velika šteta za našu zemlju.

Bosanskog bana Stjepana Tvrtka I Kotromanića krunisao je za kralja Bosne tadašnji poglavar Crkve bosanske, koji se u tom periodu nazivao – djed Crkve bosanske, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna, a Tvrko I Kotromanić postao prvi bosanski kralj. Mili će i kasnije ostati krunidbeno mjesto svih bosanskih kraljeva. Na tom mjestu danas su vidljivi tek temelji crkve, koji su koliko-toliko sačuvani zahvaljujući, između ostalog, i zalaganju prof. Hodovića.

Visoko se ipak potrudilo da ovaj značajan datum prigodno obilježi.

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Visoko u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko, Gimnazijom Visoko, Franjevačkom klasičnom gimnazijom Visoko, Galerijom Fuad Šečerović MMXIV Visoko i KUD-om Visoko organizovala je obilježavanje 638. godišnjice krunisanja Tvrtka I Kotromanića (1377-1391.), prvog bosanskog kralja, po sljedećem programu:

17:00  Galerija „Fuad Šećerović MMXIV“ – Otvaranje izložbe “Bosansko kraljevstvo”.

18:00 Kulturni centar Prijeko –Predavanje Prof. dr. Dubravko Lovrenović: “Proglašenje Bosne kraljevstvom 1377.” (Povodom 30. godišnjice smrti dr. Pave Anđelića i njegovog doprinosa bosanskohercegovačkoj medijevalistici).

Prigodan program u izvođenju učenika Gimnazije Visoko, Franjevačke klasične gimnazije i KUD-a Visoko.

19:30 Zavičajni muzej Visoko – Otvaranje izložbe „Srednjovjekovna Bosna“.

tvrtko-I-638-visoko2

(mb/vipromo.ba)

Previous Lovrenović: Bobovac je isključivo prijestolnica Bosanskog kraljevstva
Next STAROBOSANSKI NOVAC

You might also like

NAŠI DANI

Skandalozni ministar vanjskih poslova RH: Dobio sam saglasnost Rusije za izmjene izbornog zakona u BiH

Na samom početku zasjedanja Hrvatskog sabora, na kojem zastupnici postavljaju pitanja članovima Vlade RH, počela je burna rasprava i to o Bosni i Hercegovini. Plenković je dobio uvrede zbog učešća

OTPOR BOSNE

Kalesija: Obilježena godišnjica bitke na Lisači i pobjede bosanske armije

Općinski načelnik Sead Džafić zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Enesom Idrizovićem i pomoćnikom u Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu Hazimom Halilovićem u četvrtak je položio cvijeće na spomen

HISTORIJA

Stanovnici srednjovjekovne bosanske države

Odluka Vijeća umoljenih Dubrovačke republike od 2. jula 1376. navodi društvenu podjelu stanovništva Bosne na – Bošnjane i Vlahe .. Nakon preuzimanja Vlaha u novoosvojenim dijelovima srednjovjekovne bosanske države u