Đapo: Imamo novce da nabavimo vakcinu za svakog građanina

Đapo: Imamo novce da nabavimo vakcinu za svakog građanina

Ministrica Edita Đapo, članica novog pregovaračkog tima za nabavku vakcina, za N1 je govorila o novom pokušaju Vlade FBiH da nabavi vakcine protiv COVID-19.

Ona je kazala da je tim već počeo diplomatsku pregovaračku proceduru, a obavljeni su razgovori sa ambasadama SAD-a, Kine i Rusije u Bosni i Hercegovini.

“Ubijedili smo ih da nas trebaju posmatrati kao državne organe, jer je građanima svjedno da li nabavlja država, kanton ili Vijeće ministara. Imamo Zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo zdravstva, i kao Vlada želimo građanima da obezbijedimo vakcine”, rekla je u razgovoru.

Dok čekaju odogovore Ambasade SAD-a i Rusije, od Kine su dobili sve ono što treba da urade kako bi isporučili željenu količinu kineske vakcine protiv COVID-19.

Tačne količine vakcina će javiti Davor Pehar, član Kriznog štaba FBiH i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nakon što se dobiju rezultati ankete među stanovništvom o tome koliko se ljudi želi vakcinisati.

Prema njenoj procjeni, kako je rekla, pored 1.200.000 naručenih bit će potrebno još milion ili milion i pol vakcina.

“Trebamo vidjeti, donositi odluke. Izrael recimo insistira da se svi vakcinišu, bez vakcine se ne može ući u prevoz ili supermarket. Imunizacija je najbolji odgovor, imamo novce da nabavimo vakcinu za svakog građanina”, poručila je Đapo.

“Pehar nam mora dati količine i od kojeg proizvođača. Mi ćemo odmah napraviti pismo namjere i sve što nam treba za nabavku”, izjavila je Đapo.

– Podsjećamo, jučer je u Bosnu i Hercegovinu dopremljeno oko pedeset hiljada vakcina, kupljenih preko Covax mehanizma. Bile su to prve isporuke od naručenih 1,2 miliona.

U prvoj je dopremljeno 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, dok je u drugoj stiglo 26.400 doza vakcina AstraZeneca.

Previous Bogić Bogićević izabran za gradonačelnika Sarajeva
Next Bankarstvo: Singapurski magazin izabrao Amera Bukvića za najuspješnijeg direktora

You might also like

NAŠI DANI

Sud donio odluku: Rajković ostaje u pritvoru

Sutkinja za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine Tatjana Kosović djelimično je prihvatila prijedlog Tužilaštva BiH i odredila privor Danelu Rajkoviću iz Gacka, koji se tereti za izazivanje nacionalne, rasne

NAŠI DANI

Četvrt stoljeća od rušenja Starog mosta u Mostaru

  Rušenje Starog mosta u Mostaru 9. novembra 1993 godine je bila vijest koja je izazvala sablazan svjetske javnosti, a i nakon 25 godina u gradu na Neretvi je tema

NAŠI DANI

Vučić: Komplikuju se stvari oko Kosova i RS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas, povodom poruke predsjednika SAD Džozefa Bajdena (Jo Biden) o podršci Srbiji u postizanju sporazuma sa Kosovom koji je fokusiran na međusobno priznanje, da