Djelo Almira Derviševića – Tragom Božijih lijepih imena do uspjeha

Djelo Almira Derviševića – Tragom Božijih lijepih imena do uspjeha

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević realizirao je radionicu u Islamskom kulturnom obrazovnom centru Sultan Mehmed Fatih II u Goraždu, u okviru Projekta ‘Uči o Allahu’. Centralna tema su Božija lijepa imena (osobine), kojima Svevišnji opisuje sebe.

– Vjerujem da posvećenost toj temi može biti od značaja i za pojedinca i za društvo općenito. Istraživanjem sam utvrdio da postoji još mnogo prostora za rad na toj za vjernike bitnoj temi, ali i temi bitnoj za svakoga ko želi saznati više o Allahu (Bogu) jer upravo kroz Allahova (Božija) lijepa imena Gospodar opisuje sebe što nama kao ljudima može pomoći za bolje razumijevanje, shvatanje i življenje vjere – kazao je Dervišević.  

Radionica u Goraždu realizirana je u svjetlu optimizma, ljubavi i zajedništva, a učesnike je inspirisala da više razmišljaju o odnosu prema temi Allahova lijepa imena.

– Okupljeni oko Božijih lijepih imena i posvećeni Božijim lijepim imenima možemo oplemeniti i ojačati naše biće te kao takvi utjecati na našu sadašnjost i na našu budućnost – naglasio je.

Dervišević je najavio za jesen u Goraždu postavku i svoje izložbe “Uči o Allahu”, koja govori o važnosti povratka društva i pojedinca univerzalnim vrijednostima. Cilj je da, u svjetlu prvog ajeta (čitaj, uči uime Gospodara) iz Kur’ana, inspiriše sve nas da čitamo, učimo i da naučeno primjenjujemo.

Radi se o izložbi koju je Almir Dervišević realizirao 2022. godine u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu. Tema je 99 Allahovih lijepih imena odnosno osobine/atributi kojima Stvoritelj opisuje Sebe u Kur’anu, a izložba sadrži levhe uz koje su propratni ajeti iz Kur’ana.

Izložbom autor spaja estetski element sa edukativnim, uvjeren da će nas obogatiti i oplemeniti sadržaj.

Izvor: Agencije

Previous Dva mlada Travničanina preuzela ugašenu kompaniju, pokrenuli proizvodnju i spasili 70 radnih mjesta
Next U Konjicu na svečan način otvoreno Evropsko rafting prvenstvo

You might also like

DUHOVNOST

Dvije lekcije iz kurbana kao ibadeta

Ako kažemo da se suvremeni čovjek sve više otuđuje od Boga, sigurno nećemo reći ništa novo. No, čovjek današnjice se rapidno otuđuje i od čovjeka, što dovodi do jako izraženog

BAŠTINA

Gazi Husrev-begova emernama: Akt civilizacijske tolerancije

Emernama je najstariji dokument Historijskog arhiva Sarajevo, a izdao ju je Gazi Husrev-beg vlastima Fojnice i Kreševa. Historija Osmanskog carstva, osim historije osvajanja, podjednako je i priča o tolerantnosti i

KULTURA I UMJETNOST

OTVORENA IZLOŽBA „SREDNJOVJEKOVNE POVELJE I PEČATI BOSANSKIH VLADARA I VLASTELE“

  „Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele“ autora Jasmina Mandžukića, kustosa Muzeja Tešanj. Na izložbi je prikazano 15 panoa sa srednjovjekovnim poveljama i 15 replika reprezentativnih pečata bosanskih