Doboj Istok: Krenulo 16 šlepera pomoći za Siriju

Doboj Istok: Krenulo 16 šlepera pomoći za Siriju

Jutros je iz Brijesnice za Siriju krenuo treći, do sada najveći konvoj pomoći, od 16 šlepera domaće, humanitarne, nevladine organizacije MFS-EMMAUS. Donacija se sastoji od 340 t brašna,  22.000 litara ulja i  8 paleta dječijih pelena.

 

Konvoj pod nazivom ‘BiH za Siriju’ putuje do tursko-sirijske granice odakle će pomoć biti distribuirana narodu u Siriji i u izbjegličkim kampovima. Ispraćaju konvoja prisustvovali su između ostalih i Edin Ramić ministar Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, Bego Gutić premijer Tuzlanskog kantona, Vahid ef. Fazlović muftija Tuzlanskog muftijstva.

Ministar Ramić izrazio je zahvalnost MFS-EMMAUS-u sa kojim kako je kazao “realiziramo nekoliko zajedničkih projekata a ovo je prvi koji se tiče naše pomoći izbjeglicama u Siriji”. Premijer Gutić kazao je kako je Vlada TK osigurala sredstva za prevoz 4 šlepera, dodavši:”Želim da se zahvalim MFS-EMMAUS-u na  još jednoj uspješnoj akciji. Ko to bolje razumije narod Sirije od nas Bošnjaka, hvala svima na učešću”, izjavio je Gutić.

Kao i prethodni put konvoj za Siriju će pratiti nekoliko uposlenika, volontera, direktor MFS-EMMAUS-a Hamzalija Okanović, te nekoliko predstavnika Muftijstva tuzlanskog koji će boraviti na tursko-sirijskoj granici do 8. aprila. Dolazak konvoja na odredište očekuje se u srijedu 5. aprila 2017. godine.

„U ovoj prilici hoću da se zahvalim MFS-EMMAUS-u i mnogim vrijednim ljudima u ovoj organizaciji na čelu sa direktorom Okanovićem. Oni su istinski primjer spremnosti da brinu o potrebama ljudi, ne samo u našoj domovini nego i šire. Hvala našim imamima i džematlijama i svim građanima koji su se uključili u ovo dobročinstvo. Ovo je jedna velika poruka iz jedne male zemlje, da svi ljudi trebaju biti braća i saosjećajni jer svi imamo približno jednake potrebe”, poručio je muftija Vahid ef. Fazlović.

U prikupljanju pomoći hrane i higijenskih sredstava namijenjih za ovaj konvoj učestvovali su građani BiH zajedno sa Medžlisima uglavnom sa područja Muftijstva tuzlanskog ( MIZ Gradačac, MIZ Srebrenik, MIZ Bratunac, MIZ Odžak, MIZ Banovići, MIZ Gornja Tuzla, MIZ Čelić, MIZ Bijeljina, MIZ Teočak, MIZ Brčko, MIZ Srebrenica u saradnji sa Omladinskim centrom Srebrenica, MIZ Kladanj, MIZ Lukavac, MIZ Janja, MIZ Modriča, MIZ Šamac, MIZ Vlasenica), Fondacija Muharem Berbić. Zatim firme i institucije kao što su DMDE Brijesnica Velika d.o.o., Vegafruit Brijesnica Mala d.o.o., CLK Interpromet Klokotnica, Zedina Klokotnica, Trgovir d.o.o. Gračanica, Pjeskara d.o.o. Dobošnica, Invest gradnja d.o.o., Općina Lukavac, Džemat Mannheim Njemačka, dok je za troškove prevoza 16 šlepera većinskim dijelom učestvovalo Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i Vlada TK.

Zahvaljujemo se još jednom svim građanima BiH koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji i što smo još jednom pokazali našu, već toliko puta dokazanu humanost!

Dobro se boljim vraća!

Izvor: mcm.ba

Previous Počasni doktorat Nedžadu Avdiću, Srebreničaninu koji je preživio strijeljanje
Next Mi se ponosimo time, da je upravo naš jezik, a iz naše otadžbine uzet za osnovu književnog jezika naših komšija

You might also like

NAŠI DANI

Komšić: Stranci nam pričaju besmislice, dok Dodik kreće u agresiju

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je reagujući na današnju odluku Narodne skupštine Republike srpske, izjavio da predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik kreće u agresiju. “Dok (Michael op.a,)

NAŠI DANI

Inicijativa: Na ulazu u Kakanj postaviti repliku srednjovjekovne bosanske krune

  Vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo smatra da se na ulazu u Kakanj treba postaviti replika bosanske srednjovjekovne krune. -Kakanj je kraljevski grad i takva teza se temelji

NAŠI DANI

Oni koji slave Mladića kao heroja – izjednačavaju srpski narod sa zločincima

Draginja Vuksanović Stanković poslanica je opozicione Socijaldemokratske partije u državnom parlamentu susjedne Crne Gore. Bila je i predsjednica SDP-a i kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore na izborima 2018. godine. Ona