Dodik prijeti NATO-u konfrontacijom; domaći zvaničnici najavljuju odgovor

Dodik prijeti NATO-u konfrontacijom; domaći zvaničnici najavljuju odgovor

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u srijedu kako su u entitetu RS spremni na oružane sukobe u BiH te kako bi u slučaju takvog scenarija pozvali “prijatelje” da ih brane.

“Ukoliko to bude potrebno, branit ćemo se i našim snagama. Ako dođe do toga da kažu da će NATO intervenirati mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam jasno i glasno rekli da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cjedilu”, kazao je Dodik u intervjuu za televiziju RS (RTRS).

Nije pojasnio na koje točno inozemne prijatelje misli.

Dodik je ranije najavio kako će parlamentu RS uskoro predložiti donošenje zakona kojima bi se taj entitet povukao iz odluka kojima je ranije uspostavljen cijeli niz državnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine, poput jedinstvenih Oružanih snaga, državnih sigurnosnih agencija i pravosudnih tijela.

Iako je tada kazao kako bi to značilo samo  “jačanje samostalnosti RS unutar BiH”, sada je ustvrdio da je zapravo cilj “mirni razlaz” te da je uvjeren da OS BiH  na to neće reagirati.

“Znam da ni jedan Srbin u Oružanim snagama neće prihvatiti da se vojno angažira protiv RS. Vjerujem da većina Hrvata to ne bi učinila”, rekao je Dodik, prenose agencije.

Dodik je tokom beogradskog sastanka sa Sergejem Lavrovim od Rusije tražio pomoć u naoružanju.

Kada se prošle sedmice u Beogradu sreo sa Sergejem Lavrovim, Milorad Dodik je od ruskog ministra vanjskih poslova zatražio vojnu pomoć.

Prema informacijama Istrage, sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini raspolažu informacijom da je Dodik od Lavrova tražio pomoć u naoružanju ukoliko bi u skorom periodu došlo do oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini.

Druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Šefik Džaferović, na Dodikove su secesionističke najave reagirali upozorenjem kako bi praktična provedba takvih planova dovela do odlučnog odgovora.

“Ukoliko izostane reakcija međunarodne zajednice, državne snage će reagirati i to pod svaku cijenu jer disolucija ne dolazi u obzir. Neće se dopustiti odcjepljenje ni pedlja Bosne i Hercegovine. Zabrana rada državne policije koja se najavljuje iz entiteta RS bi bila korak koji bi proizveo posljedice”, stoji u zajedničkoj izjavi Komšića i Džaferovića.

Ministrica Bisera Turković: Ono što bi Milorad Dodik trebao da zna i što je suština rada institucije Predsjednistva Bosne i Hercegovine i drugih institucija BiH, jeste rješavanje nagomilanih obaveza i zadataka, djelovanje u interesu svih građana, a ne puko oponiranje.

Apriori glasanje protiv svih predloženih odluka nije ništa drugo nego blokiranje rada Predsjednistva BiH.

A, što se tiče Bosne i Hercegovine, o njenoj budućnosti će odlučivati građani i njene demokratske, državne institucije, a ne destruktivni pojedinci, pa makar oni sebe vidjeli i u ulozi lidera.

Podsjetila bih gospodina Dodika da se lideri, ma kako bili dobri ili loši mijenjaju, ali zemlja ostaje i opstala je uprkos barbarskim pohodima mnogo snažnijih i moćnijih nego što će on ikada biti! – poručila je.

Previous Mladi Tuzlak Enver Gluhić kreirao aplikaciju E-dokumenti
Next Bosna je svoja, ali i svih koji je poštuju

You might also like

NAŠI DANI

U Sarajevu obilježena 26. godišnjica stradanja građana u masakru kod Gradske tržnice

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe obilježena je 26. godišnjica stradanja građana Sarajeva u masakru kod Gradske tržnice, javlja AA. Članovi porodica, delegacije, među

NAŠI DANI

‘S rahmetom se sjećamo naše braće i sestara koji su ubijeni u genocidu’

U Srebrenici su prije 27 godina zakopani humanost, savjest i samilost, izjavila je prva dama Turkiye u ponedjeljak povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici. “Nećemo zaboraviti bolne jecaje bošnjačkih majki

NAŠI DANI

Molitve za 116 ubijenih stanovnika Ahmića: Žrtve se nikada ne smiju zaboraviti

Učenjem Ja-sina na Šehidskom mezarju u Vitezu i u džamiji počelo je obilježavanje 24. godišnjice od masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići kod Viteza, javlja Anadolu Agency (AA). I