Dodiku i Nešiću trn u oku program povodom državnog praznika i državna zastava – na državnoj televiziji!

Dodiku i Nešiću trn u oku program povodom državnog praznika i državna zastava – na državnoj televiziji!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je danas u Istočnom Sarajevu sa direktoricom programa BH Radija jedan Pejkom Medić o “statusu novinara i svih zaposlenih iz BH entiteta RS u ovoj medijskoj kući”.

Dodik je zaključio da je jučerašnji cjelodnevni program, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, emitovan na BHT-u “jednostran, apsolutno sraman i usmjeren protiv srpskog naroda naročito imajući u vidu da ovaj program nije realizovan u okviru Informativnog programa nizi uz saglasnost članova Kolegijuma BHT-a”.

Medić je upoznala člana državnog predsjedništva, kako se navodi iz njegovog kabineta, o “nacionalnom disbalansu od osnivanja BHRT-a, statusu zaposlenih iz entiteta RS i pritiscima kojima su izloženi”.

Dodik je rekao da će tražiti da oni koji su odobrili i učestvovali u realizaciji takvog programa na javnom servisu snose odgovornost za to.

Dodik je i naveo da je BHRT javni servis i da mora da odražava interes svih naroda u državi jer njegovo funkcionisanje finansiraju i Srbi iz entiteta RS, prenose mediji.

Slične spriču ponovio je i predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

-Finansiramo javni servis koji otvoreno radi protiv nas – rekao je Nešić

A Koliko se iz manjeg bh. entiteta uplaćuje državnoj televiziji pravo je pitanje. U kontekstu priče o Eurosongu, rukovodioc Odjela međunarodnih poslova BHRT-a Lejla A. Babović izjavila je za Avaz:

– Ponovni povratak BHRT-a na Eurosong je svakako nešto čemu težimo, no pod uvjetima u kojima BHRT posluje to je neizvodivo. Osnovni prihod od kojeg se finansira BHRT je RTV taksa. Za period od 2017. do kraja prošle godine samo po tom osnovu RTRS nam duguje više od 61 milion KM. Toliko je RTRS po zakonu sakupio u ime BHRT, ali taj novac nije prebacio BHRT-u nego je isti potrošio za svoje potrebe – rekla je Babović.

Previous 'Glasanje Bosne i Hercegovine i Srbije u UN-u gorka pilula za proruski savez Dodik - Čović'
Next Qatar Airways ponovo uspostavlja letove za Sarajevo

You might also like

NAŠI DANI

Bratunac: Ramazanske radosti i češća okupljanja povratnika

Kada iz pravca Konjević Polja stižete u Bratunac, ne postoji bošnjačko naselje bez spomen-ploča u kojima su uklesana imena prijeratnih stanovnika. Takvo naselje, nažalost, ne postoji u cijelom Podrinju. Iza

OTPOR BOSNE

Tuzla: Obilježena 24. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije RBiH

U Bosanskom kulturnom centru danas je upriličena Svečana akademija u povodu obilježavanja 24.godišnjice od osnivanja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Korpus je formiran u vrlo teškim vremenima 1992.

NAŠI DANI

Odata počast svim poginulim pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti

Povodom Božića, predstavnici Koordinacionog odbora boračkih udruženja, predvođeni ministrom za boračka pitanja KS Omerom Osmanovićem posjetili sugroblje Sveti Marko. Položeno je cvijeće, te odata počast svim poginulim pripadnicima Armije i