Dodiku i Nešiću trn u oku program povodom državnog praznika i državna zastava – na državnoj televiziji!

Dodiku i Nešiću trn u oku program povodom državnog praznika i državna zastava – na državnoj televiziji!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je danas u Istočnom Sarajevu sa direktoricom programa BH Radija jedan Pejkom Medić o “statusu novinara i svih zaposlenih iz BH entiteta RS u ovoj medijskoj kući”.

Dodik je zaključio da je jučerašnji cjelodnevni program, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, emitovan na BHT-u “jednostran, apsolutno sraman i usmjeren protiv srpskog naroda naročito imajući u vidu da ovaj program nije realizovan u okviru Informativnog programa nizi uz saglasnost članova Kolegijuma BHT-a”.

Medić je upoznala člana državnog predsjedništva, kako se navodi iz njegovog kabineta, o “nacionalnom disbalansu od osnivanja BHRT-a, statusu zaposlenih iz entiteta RS i pritiscima kojima su izloženi”.

Dodik je rekao da će tražiti da oni koji su odobrili i učestvovali u realizaciji takvog programa na javnom servisu snose odgovornost za to.

Dodik je i naveo da je BHRT javni servis i da mora da odražava interes svih naroda u državi jer njegovo funkcionisanje finansiraju i Srbi iz entiteta RS, prenose mediji.

Slične spriču ponovio je i predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

-Finansiramo javni servis koji otvoreno radi protiv nas – rekao je Nešić

A Koliko se iz manjeg bh. entiteta uplaćuje državnoj televiziji pravo je pitanje. U kontekstu priče o Eurosongu, rukovodioc Odjela međunarodnih poslova BHRT-a Lejla A. Babović izjavila je za Avaz:

– Ponovni povratak BHRT-a na Eurosong je svakako nešto čemu težimo, no pod uvjetima u kojima BHRT posluje to je neizvodivo. Osnovni prihod od kojeg se finansira BHRT je RTV taksa. Za period od 2017. do kraja prošle godine samo po tom osnovu RTRS nam duguje više od 61 milion KM. Toliko je RTRS po zakonu sakupio u ime BHRT, ali taj novac nije prebacio BHRT-u nego je isti potrošio za svoje potrebe – rekla je Babović.

Previous 'Glasanje Bosne i Hercegovine i Srbije u UN-u gorka pilula za proruski savez Dodik - Čović'
Next Qatar Airways ponovo uspostavlja letove za Sarajevo

You might also like

NAŠI DANI

Dan pobjede nad fašizmom: U Mostaru odana počast poginulim borcima MUP-a i Armije RBiH

Povodom Dana pobjede nad fašizmom na mostarskim šehitlucima proučena je Dova šehidima i odana počast u proteklom ratu poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, te Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH,

NAŠI DANI

Popularni voditelj: U Srbiji nema slobodnog društva. Ovdje ništa nije normalno

  Voditelj Ivan Ivanović izjavio je da će posljednja emisija „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ biti emitovana 28. decembra i da poslije toga neće raditi tu emisiju jer „ne želi da

NAŠI DANI

Fikret Abdić opozvan s mjesta načelnika Velike Kladuše

Općinsko vijeće Velike Kladuše danas je izglasalo opoziv načelnika Općine Velika Kladuša Fikreta Abdića na inicijativu vijećnika SDA, NES-a, SDP-a, Naše stranke, dva nezavisna vijećnika i jednog iz redova DNZ-a.