Dodiku i Nešiću trn u oku program povodom državnog praznika i državna zastava – na državnoj televiziji!

Dodiku i Nešiću trn u oku program povodom državnog praznika i državna zastava – na državnoj televiziji!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je danas u Istočnom Sarajevu sa direktoricom programa BH Radija jedan Pejkom Medić o “statusu novinara i svih zaposlenih iz BH entiteta RS u ovoj medijskoj kući”.

Dodik je zaključio da je jučerašnji cjelodnevni program, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, emitovan na BHT-u “jednostran, apsolutno sraman i usmjeren protiv srpskog naroda naročito imajući u vidu da ovaj program nije realizovan u okviru Informativnog programa nizi uz saglasnost članova Kolegijuma BHT-a”.

Medić je upoznala člana državnog predsjedništva, kako se navodi iz njegovog kabineta, o “nacionalnom disbalansu od osnivanja BHRT-a, statusu zaposlenih iz entiteta RS i pritiscima kojima su izloženi”.

Dodik je rekao da će tražiti da oni koji su odobrili i učestvovali u realizaciji takvog programa na javnom servisu snose odgovornost za to.

Dodik je i naveo da je BHRT javni servis i da mora da odražava interes svih naroda u državi jer njegovo funkcionisanje finansiraju i Srbi iz entiteta RS, prenose mediji.

Slične spriču ponovio je i predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

-Finansiramo javni servis koji otvoreno radi protiv nas – rekao je Nešić

A Koliko se iz manjeg bh. entiteta uplaćuje državnoj televiziji pravo je pitanje. U kontekstu priče o Eurosongu, rukovodioc Odjela međunarodnih poslova BHRT-a Lejla A. Babović izjavila je za Avaz:

– Ponovni povratak BHRT-a na Eurosong je svakako nešto čemu težimo, no pod uvjetima u kojima BHRT posluje to je neizvodivo. Osnovni prihod od kojeg se finansira BHRT je RTV taksa. Za period od 2017. do kraja prošle godine samo po tom osnovu RTRS nam duguje više od 61 milion KM. Toliko je RTRS po zakonu sakupio u ime BHRT, ali taj novac nije prebacio BHRT-u nego je isti potrošio za svoje potrebe – rekla je Babović.

Previous 'Glasanje Bosne i Hercegovine i Srbije u UN-u gorka pilula za proruski savez Dodik - Čović'
Next Qatar Airways ponovo uspostavlja letove za Sarajevo

You might also like

NAŠI DANI

Novalić: Omogućena isplata jednokratne podrške penzionerima 5. augusta

Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Uredbu o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovom uredbom uređuje se isplata novčanog iznosa penzije

NAŠI DANI

Stari most u Mostaru osvijetljen bojama zastave Novog Zelanda

  Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen u bojama zastave Novog Zelanda, čime je odana počast žrtvama terorističkog napada u novozelandskom gradu Christchurchu, te iz grada na Neretvi upućeni

NAŠI DANI

Čoviću stigla ekspresna odbijenica iz Sarajeva, ali i SAD-a: Zahtjev za hitne izmjene izbornog zakona osuđen kao ucjena

  Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović u utorak je iz Sarajeva dobio ekspresne odbijenice njegovog zahtjeva da se prije uspostave nove vlasti u toj zemlji temeljem rezultata izbora