Dok manji bh. entitet srlja u bankrot, Dodik i ekipa se ne prestaju sramotiti

Dok manji bh. entitet srlja u bankrot, Dodik i ekipa se ne prestaju sramotiti

Kako bi osigurali sredstva za finansiranje budžetskih izdataka u ovoj godini, iz Ministarstva finansija RS-a su za 25. januar najavili prodaju obveznica u iznosu od 25 miliona KM, a pet dana kasnije i trezorskih zapisa vrijednih 20 miliona KM.

Iz opozicije upozoravaju da je RS došla u situaciju da će ove godine gotovo polovina izvornih prihoda iz 2016. ići za otplatu zaduženja.

Prema projekcijama Vlade, iz budžeta Republike Srpske u 2017. godini bi trebalo vratiti 826 miliona KM duga, a u 2018. čak 967 miliona KM.

RS sredstva za finansiranje budžetskih rashoda zasad mora tražiti na domaćem tržištu, budući da je neizvjesno kada će biti održana sjednica Izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda na kojoj treba da bude razmatran pregled o povlačenju druge tranše kredita za BiH.

Ukupna javna zaduženost cijele Bosne i Hercegovine, računajući vanjski i unutrašnji dug, trenutno iznosi 11,9 milijardi KM, pri čemu na vanjski dug otpada 8,4 milijarde KM.

U ukupnom iznosu unutrašnje zaduženosti RS učestvuje sa 63,99 posto, FBiH sa 35,74 posto, a Brčko Distrikt sa 0,27 posto, što praktično znači da je RS, u relativnom odnosu, više nego dvostruko zaduženija od Federacije BiH.

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a uputila je nedavno niz upozorenja na stanje u budžetu RS-a, uz zahtjev da se zaustavi dalje zaduživanje tog bh. entiteta i usvoji novi zakon koji će regulirati tu oblast.

Opozicija je upozorila na činjernicu da će uskoro svaka druga marka u budžetu RS-a odlaziti na servisiranje javnog duga.

Putem hartija od vrijednosti Republika Srpska se, od 2011. godine pa do danas zadužila za 1,7 milijardi KM, što je skoro 40 posto više nego Federacija Bosne i Hercegovine.

-Jeftine podvale režima, lažnog „javnog servisa“ i Dodikovih sinekura vezane za višemjesečnu sagu o lažnim pozivnicima na Trampovu inauguraciju ostaće u našoj istoriji zabilježene kao jedno od najvećih kolektivnih poniženja i mrlja srpskog naroda u novijoj istoriji – piše Nebojša Vukanović.

Ne samo region, već i cijeli svijet nam se smije, gledajući kako nesrećna premijerka glumi dvorsku ludu praveći se kao klovn „selfi“ na Kapitolu, među stotinama hiljada ljudi, koji su kupili ulaznice kako bi sa kilometra posmatrali da li će se Donald i Melanija osmjehnuti masama nakon službenog preuzimanja funkcije.

Tzv. „RTRS“ je objavio ulaznice sa kojim su premijerka i supruga predsjednika došle pred Kapitol, gdje su se uspjele i fotografisati u kadru sa desetinama hiljada Amerikanaca koji su se okupili da pozdrave novog predsjednika.

Premijerka i predsjednikova supruga imale su ulaznicu za polje „zeleno 12“ i na njoj jasno piše da “vlasnici ulaznice trebaju doći ranije zbog velike gužve, te da je potrebno da prođu kroz bezbjednosne skenere…“ Posebno je naglašeno da ulaznice ne važe za ulazak u zgradu Kapitola.

Prostim pregledom na eBay-u, najpoznatijem i najvećem američkom portalu za internet kupovinu i prodaju proizvoda, mogu se pronaći „Željkine“ ulaznice za polje „12 zeleno“ po cijeni od 5.700 do 7.500 dolara.

Dakle, vrhunac uspjeha naše Vlade, premijerke, diplomatije i Predstavništva RS u Vašingtonu je kupovina ulaznice na eBay-u i fotografisanje među stotinu hiljada ljudi koji su se okupili ispred Kapitola.

Problem je u tome što Dodik i njegova premijerka toliko podcjenjuju sopstveni narod i građane da misle da smo svi toliko naivni, glupi i neobrazovani da ćemo nasjesti na njihove jeftine podvale i povjerovati da su ulaznice kupljene na eBay-u, koje je mogao kupiti svako ko je imao 7.500 dolara na kartici, pozivnice Donalda i Melanije Tramp! Da nije tužno i žalosno bilo bi smiješno.

Mnogo zla, nevolja, uvreda i poniženja režim je nanio sopstvenom narodu i cijeloj regiji proteklu deceniju, ali tragikomične predstave sa lažnim Trampovim pozivnicama su vrhunac podvala, laži, prevara i poniženja.

Cijeli svijet nam se smije kada vidi kakvi neuravnoteženi ludaci, prevaranti i beskrupulozne budale vode Republiku Srpsku, i kako nas na putu u provaliju kolektivno vrijeđaju, ismijavaju i ponižavaju.

Ni moj pokojni pranđed Simo, koji se davne 1897. u Dubrovniku ukrcao na brod za San Francisko, ne bi povjerovao u Dodikove i Željkine cirkuske petparačke predstave, i ne mogu da vjerujem da nas toliko podcjenjuju i misle da neko u 21-om vijeku može nasjesti na ovakve laži i podvale.

Razumijem da su u strahu velike oči, i da pod pritiskom prave razne gluposti, ali višemjesečno ruganje naciji, vrijeđanje zdravog razuma i podcjenjivanje inteligencije i obrazovanja potlačenih podanika je prešlo sve granice.

Ukoliko imaju još trunku savjesti, odgovornosti i zdravog razuma, odmah bi se morali povući, podnijeti ostavke i prestati da ponižavaju i uništavaju sopstveni narod, jer ovo što rade stvarno više nema nikakvog smisla.

Žao mi je što je predsjednikova supruga nepotrebno uvučena u medijske spinove i cirkuske predstave, jer nedužna žena sigurno ničim nije zaslužila da je ismijavaju na društvenim mrežama, i da bude objekat koji će da se grubo zloupotrebljava za stvaranje lažne slike kako Dodik nije pod sankcijama Amerike već „odlazeće administracije“.

Ovakvo ponašanje pokazuje opasnost da je Dodik u borbi za vlast spreman na sve i ići jako daleko, pa čak zloupotrijebiti svoje najbliže i članove porodice ako to može doprinijeti opstanku na funkciji – konstatuje Vukanović.

 

(SlobodnaBosna/MiruhBosne)

 

Previous Fond memorijala radi na Projektu revitalizacije Žute tabije (Foto)
Next Na današnji dan javno je strijeljan Aćif-efendija Hadžiahmetović

You might also like

RIJEČ

Francis Boyle: Bosna i Hercegovina je osim Srbije mogla tužiti još četiri zemlje

Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na američkom univerzitetu Illinois i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom u Hagu otkrio je da je Bosna i Hercegovina osim tužbe protiv

RIJEČ

Beograd je najljepši bošnjački, a Subotica najljepši hrvatski grad

Piše: Benjamin Butković Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posljednje posjete Banjoj Luci potpuno je obezvrijedio svoj poziv na bošnjačko-srpski dijalog i pruženu ruku pomirenja Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i

RIJEČ

Ef. Kavazović: Bosna i Hercegovina ima više prijatelja nego vjernih dušmana

“Vjerujem da Bosna i Hercegovina ima više prijatelja koji joj žele dobro nego vjernih dušmana. Pitanje je samo koliko su oni agilni, koliko ulažu u Bosnu i Hercegovinu i koliko