Dok se Dodik ‘razdružuje’, iz manjeg entiteta traže novac od Sarajeva

Dok se Dodik ‘razdružuje’, iz manjeg entiteta traže novac od Sarajeva

Ko se još sjeća da je Milorad Dodik prijetio povlačenjem Zakona o Oružanim snaga BIH, VSTV-u i Upravi za indirektno oporezivanje (UIO BIH).

Najave ovih poteza se nikada nisu ostvarile, a i zašto bi kada već godinama Federacija Bosne i Hercegovine na račun UIO uplaćuje milijarde KM više nego što joj se vraća raspodjelom. Tako su se milijarde KM nepravednom raspodjelom u zadnjih 10-ak godina “prelile” u manji bh. entitet RS.

Da se bez države ne može govori i primjer iz Privredne komore RS, koja je iznijela zvanični stav da bi neradna nedjelja imala svoj puni efekat samo ako bi se primjenjivala na nivou države Bosne i Hercegovine.

“Da bi imala pozitivan efekat Odluka o neradnoj nedjelji mora biti donešena na nivou države. Na taj način bi privredna društva u svakom gradu ili opštini imala iste uslove za poslovanje i ne bi utjecala na određene gradove pojedinačno, kao što je to slučaj sa Bijeljinom, jer se u drugim gradovima udaljenim nekoliko kilometara, trgovina odvija nesmetano”, navode iz Privredne komore RS.

U svjetlu aktuelnih prijetnji “razdruživanjem”, provjerili smo kako stoje stvari na terenu. U to se mogu uvjeriti svi koji otvore stranicu Federalnog ministarstva rasljeljenih osoba i izbjeglica i njihove Javne pozive i Programe pomoći održivog povratka, odnosno finansiranja i sufinansiranja infrastrukturnih i drugih projekata. Na listama aplikanata redovno su općine i gradovi, javne ustanove, udruženja iz manjeg bh. enetiteta, pa čak i iz Dodikovih Laktaša.

Tako su Laktaši od Ministarstva, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine zatražili novac za rekonstrukciju puta i izgradnju vodovodne mreže, dok je tamošnja Srpska pravoslavna crkvena opština u Slatini zatražila novac za parohijsku salu. Dakako, Laktaši nisu sami. Za novac iz Federacije Bosne i Hercegovine su aplicirali brojni aplikanti od Banjaluke, preko B. Gradiške, Modriče, Pala pa sve do Bijeljinje.

Ovo je i najkonkretniji dokaz da je Federacija Bosne i Hercegovine postala ekonomski pokretač cijele BiH. Kada je bivši specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar entitet RS u martu nazvao osiromašenim, stekao se dojam da itekako zna šta govori.

„Ne mislim da osiromašeni entitet od 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet da se suprotstavi NATO-u ili da proglasi nezavisnost koja bi bila održiva“, precizirao je Escobar.


(Vijesti.ba/MiruhBosne)) 

Previous Pudar: Sada ide tek rad na brzini i na onome glavnom, da budem što bolja u Parizu
Next Putinov propagandista Mardan: Srbija se ponaša kao zadnja ku*va

You might also like

NAŠI DANI

Policija razbila proteste i tukla demonstrante ispred Skupštine Beograda

Policija je uhapsila desetke demonstranata, napadnuta je i ekipa Al Jazeere. Policija je razbila proteste ispred zgrade Skupštine Grada Beograda, nakon što je demonstrante prethodno zasula suzavcem. Grupa demonstranata gađala

NAŠI DANI

Burne reakcije! “Elmedin Konaković izgleda traži izgovor da nas smjesti u “veliku Srbiju”

Lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković jučer je u Sarajevu održao  pres-konferenciju na kojoj je sumirao rezultate svoga rada u prvih 100 dana mandata.  Konaković je

NAŠI DANI

Interpol raspisao potjernicu za čuvarem u logoru “Trnopolje”

Interpol je raspisao potjernicu za Mladenom Mitrovićem, osumnjičenim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora. Mitrović je osumnjičen za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u logoru “Trnopolje”, gdje je