Doktorica se nakon 10 godina učenja i rada u Njemačkoj vratila u Bosnu:  Osjećaj kad sam u svojoj domovini ne može mi nadoknaditi nijedna druga država

Doktorica se nakon 10 godina učenja i rada u Njemačkoj vratila u Bosnu: Osjećaj kad sam u svojoj domovini ne može mi nadoknaditi nijedna druga država

Doktorica Iman Al-Zghoul, specijalistkinja interne medicine, je nakon 10 godina učenja i rada u Njemačkoj, “odlučila srcem” i vratila se u domovinu.

Al-Zghoul je iz Bosne i Hercegovine u Njemačku otišla 2013. godine na specijalizaciju koju je oduvijek željela. Naučila je jezik i tamo je radila ukupno 10 godina, na četiri različite klinike.

U Njemačkoj je, priča ona za N1, sarađivala sa brojnim stručnjacima koji su se trudili da mlade ljekare osposobe što prije, a uvijek stavljajući u fokus pacijenta.

No, usprkos iskustvu u sistemu koji odlično funkcioniše, Al-Zghoul ističe kako je razloga za povratak u domovinu imala mnogo. Jedan od ključnih je bila socijalna komponenta koja joj je nedostajala, i kako kaže, učinila je da shvati “da nije to to”.

“Za mene nema ljepše zemlje od Bosne i Hercegovine. Osjećaj kad sam u svojoj domovini i komšiluku se ne može opisati i ne može mi ga nadoknaditi nijedna druga država. Njemačka je lijepa i uređena zemlja, ali nije mogla da mi nadoknadi taj osjećaj”, ističe nam doktorica.

Ipak, razlog važnijih od svih – bilo je vrijeme koje je željela provesti sa majkom.

“Kad imate novac i status, a niste sretni, onda ćete se zapitati šta je to što vas čini sretnim. Odlučila sam srcem, a ključni faktor je bila moja majka. Mnogi od nas su tamo, a roditelji nam ovdje. Moja majka je bila sama. Oni vremenom postaju sve više iznemogli”, napomenula je Al-Zghoul, koja sada radi u Poliklinici Alabajči u Tuzli, i ponovo, kako kaže – ima pacijenta u glavnom fokusu.

Previous Prvi dan ramazanskog posta 23. marta
Next Kathrin Numić je Njemačku zamijenila Bosnom - dobar kvalitet života

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Čovjek koji je otkrio gdje se krio ratni zločinac Duško Tadić

  Huso Bešić i Duško Tadić bili su komšije u Kozarcu, a sudbine su im rastavile puteve – Bešić je otišao u Njemačku, a Tadić sebe obilježio zločinima protiv komšija. Možda i

ŽIVOT

Povratnik gradi etno selo u blizini Srebrenice

  Irvin Mujačić odrastao je u izbjeglištvu u Italiji i prije pet godina odlučio je da se vrati u Srebrenicu. Ljubav prema rodnom kraju i prirodi koja krasi ovaj kraj

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Ispovijest mlade Srebreničanke: Oca sam upoznala preko fotografije (Video)

Dženana Salihović, 25-godišnjakinja rođena u Srebrenici mjesec uoči genocida, danas radi na očuvanju sjećanja na juli ’95. U Potočarima je ukopan i Dženanin otac.