Dokument bitan za državnost Bosne i Hercegovine: U Zenici obilježena godišnjica potpisivanja Bilinopoljske izjave (Foto)

Dokument bitan za državnost Bosne i Hercegovine: U Zenici obilježena godišnjica potpisivanja Bilinopoljske izjave (Foto)

Udruženje građana Forum građana Zenica obilježio je danas godišnjicu Bilinopoljske izjave, potpisane na današnji dan 1203. godine na Bilinom polju u Zenici.

Bilinopoljska izjava dokument je u kojem se bosanski vladar, Kulin ban pred izaslanicima pape Ivanom de Kazamarisom i dubrovačkim arhiđakonom Marinom odrekao učenja Crkve bosanske, koje nije bilo u skladu sa učenjem rimske crkve. Optužbe za herezu stigle su u pismu zetskog kneza Vukana, koje je 1199. godine uputio papi optužujući Kulina bana da upražnjava vjeru sa svojim podanicima koja nije u skladu sa učenjima Vatikana.

Kulin ban, kako bi izbjegao krstaški rat kojim je bilo zaprijećeno, pozvao je papine izaslanike da sa njim riješe ovu situaciju. Iako se formalno odrekao učenja Crkve bosanske, Kulin ban je ipak potajno, zajedno sa svojim podanicima i građanima koji su živjeli na teritoriji Bosne i Hercegovine, nastavio upražnjavati potajno učenje Crkve bosanske, ali je ovim potezom izbjegao pohod na Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježavanje ovog bitnog datuma, Forum građana Zenica organizovao je u VIP salonu stadiona “Bilino polje“, pored čije se istočne tribine nalazi park u kojem je 2003. godine upravo Forum građana Zenica, na 800. godišnjicu Bilinopoljske izjave postavio spomen-ploču u znak sjećanja na ovaj bitan datum, na mjestu gdje je i potpisana.

Tvrtko Mišanović, predsjednik Foruma građana Zenica, rekao je kako je Bilinopoljska izjava bitna ne samo za Zenicu, nego i čitavu Bosnu i Hercegovinu.

– Bilinopoljska izjava je dokument koji je jako bitan za državnost Bosne i Hercegovine. Treba naglasiti da, osim što se to desilo na današnji dan 1203. godine, da je u tom trenutku Kulin ban napravio jako bitan potez za opstojnost Bosne i Hercegovine. To su bila vremena krstaških ratova i kada su naši susjedi imali pretenzije da zauzmu Bosnu i Hercegovinu. Kulin ban je jednim potezom napravio djelo kojim je zadržao suverenitet Bosne i Hercegovine – rekao je Mišanović.

Dodao je kako Forum građana Zenice obilježava i 29. august, kada je potpisana Povelja Kulina bana 1189. godine. Napomenuo je kako je Forum građana Zenica pokrenuo i inicijativu da park kod istočne tribine stadiona “Bilino polje“ ponese ime Kulina bana, s obzirom da se i dio bulevara koji se tu nalazi nosi upravo taj naziv, dodavši kako je to od značaja ne samo za Zenicu, nego i čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Previous KRLEŽA I BOSNA
Next BKC Tuzla: Promovisana knjiga Dževada Karahasana “Što pepeo priča”

You might also like

NAŠI DANI

Angažovana tri helikoptera za gašenje požara na planini Čvrsnica

Helikopteri Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine angažovani su na izviđanju, transportu ljudstva, opreme i vode za gašenje požara na planini Čvrsnica. U ranim jutarnjim sati 20. jula 2017. godine iz

HISTORIJA

Na Višegradskoj kapiji obilježena 73. godišnjica oslobođenja Sarajeva od fašizma

  Polaganjem vijenaca na spomen-obilježju narodom heroju Mustafi Dovadžiji, a zatim i borcima Oslobodilačkog rata 1992.-1995., te borcima na Višegradskoj kapiji obilježen je 5. april 1945. godine, kada su prve

NAŠI DANI

Pandurević o eventualnom referendumu za otcjepljenje entiteta RS: Ukoliko bi krenuli u takvu vrstu avanturizma bojim se da bi samo dobili po nosu

Američke sankcije su uticale na Milorada Dodika koji polako “spušta loptu”, kazala je za N1 Aleksandra Pandurević, potpredsjednica Srpske demokratske stranke i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.