Dokumentarni film „Talijan“ – priča o prvom komandantu Prvog korpusa Armije RBiH

Dokumentarni film „Talijan“ – priča o prvom komandantu Prvog korpusa Armije RBiH

Mustafa Hajrulahović, (Banja Luka, 22. januar 1957 – 8. mart 1998), poznat po nadimku Talijan, bio je general Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dokumentarni film „Talijan“, u produkciji Federalne televizije, autentična je priča o čovjeku koji je živio slobodu i kao takav postao uzor i autoritet desetinama mladih koji su branili Sarajevo.

Kroz djelo prvog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH Mustafe Hajrulahovića i mnoštvo arhivske građe, ovim dokumentarnim filmom,  podsjetimo na hrabru borbu branitelja čiji su motiv i cilj bili borba za jedinstvenu i multietničku državu Bosnu i Hercegovinu.

Filmska priča bazirana je na faktografskim činjenicama, počevši od mjesta rođenja, školovanja, porodičnih i familijarnih statusa, rada u vojnoj službi, mornaričkim i ronilačkim događajima koji su obilježavali njegovo zdravstveno stanje. Fokus je usmjeren na organizovanu komandu, pregovaračku moć i uspjehe u obavještajnim strukturama. Smatrao je da svako na svoj način brani grad, makar to bila i pjesma. Prvi put, ovim filmom se razotkrivaju detalji odbrane i zašto je bilo nemoguće deblokirati Sarajevo.

General Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je u 8. marta 1998. godine u Hamburgu. Imao je samo 40 godina.

Autorica filma je Arijana Saračević-Helać, reditelj Amer Kulovac, snimatelj Igor Ciković, montaža Dževad Skenderović.

Previous Ahmed Kulaga, pokrovitelj filma o Foči: Nemamo pravo na zaborav i moramo pisati i dokumentovati autentične podatke iz naše hiljadugodišnje historije
Next Atletika: Edhem Vikalo - rekord Bosne i Hercegovine i srebro na Mediteranskim igrama U23

You might also like

OTPOR BOSNE

Majka Mustafe Hajrulahovića: Za njega je Bosna bila sve, Bosna mu je bila mati

Mustafa Hajrulahović Talijan bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH. Njegova majka Lutvija je za Radio BIR govorila o svojim sjećanjima na Mustafu.  Mustafa

ŽIVOT

Rade Zoranović, čovjek iz naroda: Branio sam ovu zemlju jer drugu domovinu nemam

Radomir Rade Zoranović kada je ovoj domovini bilo najteže, kada je bila napadnuta, odlučio je stati u njenu odbranu. On, ističe, nikada nije imao dilemu na koju stranu da stane.

OTPOR BOSNE

Godišnjica prokopavanja “Tunela spasa”: Probio blokadu Sarajeva i osujetio pad Igmana

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti stradalim građanima ispred Tunela Dobrinja – Butmir danas je obilježena 27. godišnjica od prokopavanja i puštanja u funkciju “Tunela spasa”. S obzirom na potpunu blokadu