Domaća mliječna industrija nije osjetila posljedice krize u martu

Domaća mliječna industrija nije osjetila posljedice krize u martu

Mliječna industrija u Bosni i Hercegovini, sudeći prema statističkim podacima za mart, nije osjetila uticaj virusa Covid-19, izvještava Indikator.ba.

Podaci entitetskih zavoda za statistiku pokazuju da je proizvodnja mliječnih proizvoda uglavnom bila veća nego u istom mjesecu prošle godine.

Tako je proizvodnja mlijeka u Federaciji BiH bila veća za 10,5%, pavlake za 13,7%, kajmaka za 47,5%, fermentisanih mliječnih proizvoda za 9,7% i kravljeg sira za 1,0%. Jedini pad bilježila je proizvodnja maslaca/putera, koja je bila manja za 10,0 posto.

Istovremeno, ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u martu 2020., koja je iznosila 15.169 tona, bila je veća za 2,5 posto u odnosu na mart prethodne godine.

U Republici srpskoj, prema statističkim podacima, tokom marta 2020. godine mljekare su od poljoprivrednih gazdinstava prikupile ukupno 8.328 tona kravljeg mlijeka, što je za 1,7% više nego u martu prethodne godine, odnosno za 9,8% veća količina u odnosu na februar 2020. godine.

Mljekare u Rs-u su tokom marta 2020. godine povećale proizvodnju pavlake za 9,3% i kravljeg sira za 6,6%, dok su smanjile proizvodnju mlijeka za piće za 9,6%, fermentisanih mliječnih proizvoda za 16,5% kao i maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 20,6%.

Previous Sultan-Ahmedova džamija u Zenici: Tradicionalna hafiska mukabela bez prisustva vjernika
Next BPK Goražde pokazuje da nema velikih i malih kantona i gradova, već da ima ljudi koji znaju i koji ne znaju

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina prošle godine izvezla robu u vrijednosti većoj od 12 milijardi

  Bosna i Hercegovina je u 2018. godini ostvarila ukupan izvoz robe u vrijednosti od 12.258.275.000 KM, što je za 7,67 posto više u odnosu na 2017. godinu, podaci su

Ekonomija/Biznis

“Bosansko zlato” od danas na berzi u Londonu

Na Londonskoj berzi upravo se počelo trgovati donicama kompanije Adriatic Metals, koja je pronašla velike zalihe metala u Varešu – uključujući zlato i srebro, izvještava BiznisInfo. Već u prvim minutama

MADE IN BOSNIA-387

Stolice iz Bužima sve traženije u Njemačkoj, Engleskoj, Americi…

Brzi rast izvoza bužimskih stolica i broja zaposlenih radnika u fabrici koja ih proizvodi pokazuje koliki potencijal leži u proizvodnji namještaja u Bosni i Hercegovini. Ova grana doživljava veliku ekspanziju.