Domaći eksperti ponudili rješenja za prevazilaženje ekonomske krize

Domaći eksperti ponudili rješenja za prevazilaženje ekonomske krize

U izradu dokumenta bili su uključeni i uspješni Bosanci i Hercegovci u svijetu koji su prenijeli iskustva iz Njemačke, Singapura, Hong Konga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Amerike….

Kako bi se ublažile negativne posljedice izazvane pandemijom i preduprijedili budući izazovi grupa domaćih eksperata okupljenih na platformi Sarajevo Business Foruma, pripremila je dokument sa ključnim smjernicama za prevazilaženje ekonomske krize u BiH. Sa fokusom na stvaranje samoodržive ekonomije Bosne i Hercegovine domaći eksperti u ovom dokumentu nude konkretne korake koje treba poduzeti kako bi se spasila ekonomija BiH i spriječio značajan pad bruto društevnog proizvoda, sačuvala radna mjesta, te proizvele dovoljne količine hrane za vlastite potrebe.  

Inicijativa simboličnog naziva “Mi to možemo” okupila je ugledne stručnjake iz različitih oblasti koji su na volonterskoj osnovi pripremili ključne smjernice za prevazilaženje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekle pod uticajem pandemije.  Inicijativa, između ostalog, ukazuje na nužnost pružanja veće podrške razvoju novih biznisa, digitalizaciji, stvaranju pretpostavki za izgradnju efeikasnih proizvodnih klastera u domenu prehrambenog sektora, uključujući i podršku start-up biznisima. Inicijativa predlaže konkretna rješenja i ukazuje na konkretnu metodologiju kako ubrzano implementirati strukturne reforme koje će unaprijediti poziciju BiH, njen kreditni rejting, privući investicije i ubrzati njen ekonomski razvoj.

Dokument na kojem je od početka pandemije do danas radilo 20-ak uglednih stručnjaka iz različitih oblasti, bit će ponuđen donosiocima odluka i kreatorima ekonomskih politika u segmentu zakonskih regulative, potencijalnim proizvođačima, vlasnicima privrednih resursa, finansijskim institucijama i drugima relevantnim subjektima da donesu one odluke i pokrenu one vrste aktivnosti koje već u ovoj godini mogu imati konkretne pozitivne rezultate.

„Ova inicijativa je pokret za razvoj domaće proizvodnje i domaćih proizvoda oko koje želimo okupiti sve zainteresovane bez obzira na političku i etničku pripadnost kako bismo radili za naše opće dobro. Pandemija je pokazala da se možemo osloniti samo na vlastite resurse i da se sve ekonomije zatvaraju. Mi kao banka opredjeljeni smo razvoju BiH i to je naš strateški cilj, stoga smo suočeni sa pandemijom incirali online sesije i panele Sarajevo Business Foruma sa domaćim ekspertima kako bismo zajedničkim snagama pronašli rješenja za samoodrživu ekonomiju. Tokom tih sesija identifikovali smo tri ključne industrije kojima trebamo posvetiti pažnju – to su poljoprivreda i proizvodnja hrane, energija i farmaceutika, odnosno proizvodnja lijekova. Tokom izrade dokumenta naročitu pažnju smo posvetili ovim industrijama, te tome kako da BiH proizvede dovoljne količne hrane i lijekova za svoje stanovništvo bez  da se oslanja na vanjske izvore. Otpornost, samopouzdanje, inkluzivnost, konkurentnost i otvorenost – samo su neki od ključnih principa koji bi trebalo da definišu novu ekonomsku viziju i razvojni model za BiH“, kaže Bukvić, koji je jedan od autora ovog dokumenta i idejni inicijator za izradu rješenja za privredu BiH. U izradu dokumenta bili su uključeni i uspješni Bosanci i Hercegovci u svijetu koji su prenijeli iskustva iz Njemačke, Singapura, Hong Konga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Amerike….

...

Analize inicijative „Mi to možemo“ pokazala su da se naša zemlja trenutno nalazi u nezavidnoj poziciji. Naime, BiH uvozi tri puta više prehrambenih artikala i četiri puta više lijekova nego što ih izvozimo. Deficit lijekova iznosi 700 miliona KM, dok se deficit prehrambenih proizvoda mjeri u milijardama KM.

„Takva strukturalna pozicija BiH mora se promjeniti radi samoodrživosti naše ekonomije. Kroz ovaj dokument ponudili smo konkretna rješenja oko toga koje industrijske sektore treba odmah ojačati kako bi se lakše prebrodila kriza pandemije. Ponudili smo  kratkoročne i srednjoročne mjere, koje je potrebno poduzeti kako bi BiH postigla viši nivo samoodrživosti. Potrebno je napraviti brze promjene i pokrenuti inicijative koje trebaju biti usklađene sa strateškim pravcem i razvojnim ciljevima države BiH, a ujedno je potrebno razmisliti i kako postaviti novi pravac za otporniji održivi ekonomski razvoj“, pojašnjava Bukvić dodajući da BiH ima velike mogućnosti da uspije.

„Ono što je važno da BiH ima potencijala koje do sada uopće nije adekvatno koristila, kao što su prirodnih resursi, ogroman ljudski potencijal, znanje iskusnih ljudi, inovativnost i energiju mladih, ali i potencijal dijaspore. Vjerujem da istrajnim radom na zajedničkom boljitku za sve građane BiH možemo uspjeti i izrasti u stabilnu ekonomiju sa dobrim izgledima za ubrzan rast“, zaključio je Bukvić.

Previous Gračanički Kovan tunele za dezinfekciju plasira i na inostrano tržište
Next Preminuo šejh Saleh Abdullah Kamel; godišnje stipendirao 500 učenika iz naše zemlje

You might also like

Ekonomija/Biznis

Objavljen tender za izradu Studije izvodljivosti gradnje pruge Vareš-Banovići

Željeznice FBiH objavile su tender za izradu Studije izvodljivosti za gradnju pruge Vareš-Banovići. Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, ideja za projekat pruge Vareš-Banovići stara je više od 70 godina.

Ekonomija/Biznis

Na najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda prisutno 8 bosanskih kompanija

  Jučer je Nirnbergu, Savezna Republika Njemačka, svečano otvoren najveći svjetski sajam organskih proizvoda – BIOFACH 2019, koji će trajati do 16. 02. 2019. godine. Šestu godinu za redom Vanjskotrgovinska

Ekonomija/Biznis

Kupres: Stanište za 13.000 goveda i 9.000 ovaca

Iako količine još uvijek nisu kao one s početka 20 stoljeća, kada je brojka stoke na kupreškoj visoravni prelazila 100. 000, i danas stočarstvo u ovoj općini ima budućnost i