Domaći proizvodi imaju najnižu stopu inflacije, moramo jačati našu proizvodnju

Domaći proizvodi imaju najnižu stopu inflacije, moramo jačati našu proizvodnju

U julu ove godine inflacija u Federaciji BiH dosegla je rekordnih 17,6 posto, a najviše su poskupili hrana i bezalkoholna pića te prijevoz.

Goran Miraščić, glavni ekonomista Vlade Federacije BiH za Bloomberg Adriju kazao je da je riječ o uvoznoj inflaciji te da je Vlada FBiH poduzela određene mjere s ciljem očuvanja životnog standarda stanovništva.

”Trenutne visoke stope inflacije su izazvane vanjskim faktorima na koje nemamo utjecaja, a koji između ostalog uključuju poremećaj u lancima snabdijevanja, energetsku krizu izazvanu ratom u Ukrajini, ali i velike monetarne stimulanse korištene za post-pandemijski oporavak”, kazao je Miraščić.

Govoreći o mjerama Vlade FBiH, Miraščić je istaknuo da je niz mjera je usmjeren na finansijsku i materijalnu podršku našim građanima, naročito onima u stanju socijalne potrebe, penzionerima, borcima, invalidima i porodicama teškog materijalnog stanja”, dodao je Miraščić.

Neke od mjere koje je Vlada FBiH poduzela ove godine odnose se na povećanje penzija za ukupno 11 posto, uvećanje boračkih naknada za što se od ove godine izdvaja dodatanih 50 miliona KM godišnje. Potom je usvojena Uredba, kojom je jednokratnu pomoć u pojedinačnom iznosu od po 100 KM podijeljena za oko 530.000 građana FBiH – penzionera, boraca, primaoca stalne novčane pomoći.

”Nedavno je na sjednici Vlade usvojena odluka kojom se za oko 70.000 ljudi subvencioniraju troškovi električne energije. Do kraja novembra ovim kategorijama će se umanjivati računi u iznosi od 100 KM, u skladu s mjerama koje se provode već 10 godinaNi u ovoj godini nije dozvoljen porast cijena struje za domaćinstva koja i dalje plaćaju cijenu koja je čak ispod troška njene proizvodnje”, istaknuo je Miraščić.

Ove godine Vlada FBiH usvojila je najveći budžet za poljoprivredu ikada, a kako bi se uticalo na cijene hrane. Uz to, kroz isporuku 1,4 miliona litara tzv. ‘plavog dizela’ iz Federalnih rezervi, svaki registrovani poljoprivredni proizvođač dobio je 50 litara dizela po hektaru. Intencija i cilj ove mjere je pojeftiniti merkantilnu pšenicu, naravno koliko je to moguće.

”Nastavlja se s inspekcijama na terenu i kontrolama cijena kroz ograničavanje marži na naftu i naftne derivate, ali i osnovne životne namirnice. Na našu inicijativu privremeno je zabranjen izvoz peleta i ogrijevnog drveta izvan BiH. Ova mjera još uvijek nije dala željene rezultate, no aktivnosti na tom polju se nastavljaju, a sve s ciljem da se našim građanima omogući nabavka ove vrste ogrijeva, po nižim cijenama”, dodao je Miraščić.

Govoreći o privremenoj suspenziji akciza na gorivo, Miraščić je naglasio da Vlada FBiH podržava ovu mjeru,ali da je konačna odluka na državnom parlamentu.

Miraščić je kazao da su u  fazi dizajna  i neke dodatne mjere, također usmjerene na očuvanje kupovne moći najugroženijih kategorija.

”Iz svega navedenog se da zaključiti da u periodu iščekivanja djelovanja monetarnih mjera vodećih svjetskih monetarnih autoriteta, fokus stavljamo na pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva kako bi što lakše premostili ovaj vrlo težak period porasta cijena, naravno uobzirujući naš fiskalni kapacitet. Ipak, najadekvatnija pomoć u ovoj situaciji je daljnji rast ekonomskih aktivnosti, a posebno fokusiranje na domaću proizvodnju, s obzirom da domaći proizvodi imaju najmanju stopu inflacije. Također, kako bismo još bolje iskoristili alternativne lance snabdijevanja i trenutno veliku potražnju, neophodno je raditi na jačanju, posebno troškovne konkurentnosti naše privrede”, zaključio je Miraščić.

Previous Nazire se završetak radova na dogradnji i rekonstrukciji Gradske dvorane u Bihaću
Next Bogati stranci su sa srpskih položaja ubijali civile u opkoljenom Sarajevu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Povratak dijaspore na bosanska brda

Na visoravni između Bihaća i Krupe Bosanci iz Austrije i Švajcarske proizvode pšenicu i struju, na zemlji koju su seljaci prodali bježeći u gradove Nismo imali predstavu da iznad unskog

Ekonomija/Biznis

Al Shiddi najavio otvorenje Swissotela u Sarajevu: Ovom investicijom osigurat će se 200 direktnih i 400 indirektnih novih radnih mjesta

Al Shiddi Group je u saradnji s najvećom hotelskom kompanijom u svijetu AccorHotels najavo danas otvorenje hotela Swissôtel u Sarajevo City Centru, što se očekuje početkom iduće godine, saopćio je

Ekonomija/Biznis

Zapošljavanja povratnika u Podrinju (Video)

S obzirom na to da je povratnicima u Podrinje teško dobiti posao u javnom sektoru, uglavnom se bave poljoprivredom ili biraju privatne biznise. Poduzetnici imaju na raspolaganju različite programe podrške