Dr. Ćiro Truhelka O ETNIČKOJ ČISTOĆI BOŠNJAKA S OSVRTOM NA MUSLIMANSKU KOMPONENTU

Kivanc Tatlitug – poznati turski glumac bosanskog porijekla

1934. godine arheolog i historičar Dr. Ćiro Truhelka objavljuje studiju “Podrijetlo bosanskih muslimana”…

Dr. Truhelka tu piše sljedeće: “Ostaje nam, da se sa nekoliko riječi osvrnemo i na antropološke osobitnosti bosanskih muslimana. Oni (bosanski muslimani) su ljudi visoka uzrasta i širokih grudi, te uz Skandinavce po poprečnoj visini svoga stasa, stoje u Evropi u prvom redu.

Dr. Ćiro Truhelka nastavlja: “Endogamija bila je u bosanskih muslimana tako stroga, da sam ja u svoje vrijeme poznavao desetak begovskih rodova, koji su se ženili samo među sobom i nebi u svoj harem ni za što dovodili djevojke iz rodova izvan ovoga kola, pa bile iz najboljih kuća. Iz pometnutih razloga su mješoviti brakovi između Osmanlija i bosanskih muslimana bili izvanredno rijetki i bez vidnog učinka na oblikovanje rase.”

“Endogamija i uz nju haremska klauzura bile su dakle u Bosni najuspješnija zaštita za očuvanje rasnog elementa, i mislim, da mogu reći, da su rijetke etničke skupine u Evropi sačuvale od tuđe natruhe onako čiste kao baš bosanski muslimani.”

“Poznato je, da je između bosanskih muslimana i Osmanlija postojao uvijek neki antagonizam i da su Bošnjaci zazirali od toga, da svoje kćeri udaju za tzv. Turkuše, a taj antagonizam zadobivao je često i opasan politički oblik, te je bio uzrokom pobunama…”

“Zasluga je to haremske ekskluzivnosti, koja je i u ovom slučaju očuvala pradjedovska rasna obilježja.”

(diwan-magazine.com/mb)

Previous Ećo company edukuje nazaposlene i zapošljava ih u svojim pogonima
Next Ubica Vedrana Puljića: Oliver Knezović slavio pobjedu u štabu Kolinde Grabar-Kitarović!

You might also like

SEHARA

Kako se nekad živjelo, sijelilo, ašikovalo: Ja na stolici, on na merdevinama

  Hodimo. I dohodismo u Greb, selo nadomak Sarajevu. Dočekuje nas vrla i radišna domaćica Alija i njena komšinica Habiba. Obje u dimijama, sa šamijom na glavi. Muhabet lahko krenu.

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Edhem Mulabdić: Bajram

Gluho je doba. U dolinici, gdje su se stisnule varoške kućice, bila gusta tama pa bi rekao gledajući ozgor s vite Hridine da tu u toj mračnoj jami nema ni

SEHARA

PLJAČKE NACIONALNOG BLAGA

I to je tako: pun je svijet otete bosanske baštine, od galerija i riznica rimskih, bečkih, stambolskih, santpeterburških i – našeg dragog komšiluka… Piše: Ibrahim Kajan Od rata se ne