Dragoj Bosni i Hercegovini iz Fojnice

Dragoj Bosni i Hercegovini iz Fojnice

 

Učenici dvije osnovne škole iz Fojnice, koje rade u istoj zgradi, zajedno su proslavili rođendan Bosne i Hercegovine, uz pjesme i recitacije

Školarci iz Fojnice jučer su svim Bosancima i Hercegovcima poslali poruku kako se odnositi prema svojoj domovini. Učenici Osnovne škole “Muhsin Rizvić” Fojnica koja radi po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku i Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” Gojevići – Fojnica koja radi po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, a koje funkcionišu kao dvije škole pod istim krovom, zajedničkom priredbom u školskoj sali proslavili su rođendan države Bosne i Hercegovine.

Možemo zajedno

Bila je ovo druga godina zaredom da učenici dvije škole zajednički proslavljaju 25. novembar – Dan državnosti BiH. Ideja je potekla od Saudina Fejzića, nastavnika historije i pomoćnika direktora OŠ “Muhsin Rizvić”, oduševljeno su je prihvatili i podržali direktori dvije škole Mujo Zahirović i Slavica Miletić, a onda i svi ostali, od zaposlenika i nastavnika koji vode sekcije do roditelja učenika.

Inače, OŠ “Muhsin Rizvić” trenutno pohađa 813, a OŠ “Ivan Goran Kovačić” 194 učenika. Školska sala bila je premala da primi sve zainteresovane koji su željeli prisustvovati jučerašnjoj priredbi.

– Ovo je za mene lijepa priča, koja nudi jedno drugačije svjetlo za Bosnu i Hercegovinu. Svugdje se serviraju nekakve podjele, mi pokazujemo na terenu da se sve može raditi na normalan način i da je samo potrebno dati priliku da pokažemo da možemo zajedno, kazao je Saudin Fejzić.

Slavica Miletić je rekla da su učenici dvije škole pripremili određene tačke kako bi sa sugrađanima na pravi način proslavili rođendan svoje domovine.

image

– Lijepa slika iz Fojnice u svakom slučaju, ali i lijepa slika iz škole. Karakteristična je ta ljubav prema rodnoj grudi koja drži ovdje odrasle. Jedan od zadataka škole je njegovati to kod učenika, jer oni su budućnost Fojnice, ali i države Bosne i Hercegovine, istakla je Miletić.

Mujo Zahirović je podsjetio da učenici dvije škole pohađaju nastavu u istoj zgradi od 2000. godine i da do sada nije bilo ni najmanjeg problema.

– U svom sivilu u našoj državi, drago mi je da imamo jednu lijepu priču iz Fojnice. Dvije škole drugu godinu zaredom organizuju zajedničku manifestaciju, priredbu kojom obilježavaju rođendan naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem direktorima ovih škola koji su zajedničkim snagama iznijeli jedan ovakav projekat, naglasio je Sabahudin Klisura, načelnik Općine.

Jedina domovina

Većina učenika na priredbi je bila u plavo-žutim bojama, sa obilježjima naše države. Svi dobro raspoloženi i sretni što slave rođendan svoje domovine. Najviše aplauza pobrala je izvedba pjesme Đorđa Balaševića “Samo da rata ne bude” uz performans u kojem je učestvovalo pedesetak djevojčica i dječaka od prvog do petog razreda. Neizostavan dio programa bile su i pjesme “Zemljo moja” i “Mojoj dragoj BiH”, koju su uz učenike zajednički pjevali svi prisutni u sali te recitacija “Ostajte ovdje” Alekse Šantića. Zaključeno je da je Fojnica mali grad, u kojem se svi znaju i međusobno poštuju i da kao takva može biti primjer drugima.

 

Izvor: Oslobođenje
Previous U Zenici formirana Međunarodna fondacija Kulin ban
Next Historija Bosne i Hercegovine u djelima akademika Galiba Šljive (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Uspješna vježba hiljadu bosanskih vojnika na Manjači (Video)

Pripadnici Bataljonske grupe lahke pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uspješno su, poslije višemjesečnih priprema i poštivanja mjera zaštite od korona virusa, na poligonu na Manjači izveli četverodnevnu vježbu vanjskog

NAŠI DANI

Pripadnici MUP-a Srbije na tajnom zadatku u Potočarima (Video)

Bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović podnijeli su krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem. Kao

NAŠI DANI

Imširevići besplatno dijele povrće ljudima koji su ostali bez posla

Ado i Indira Imširević iz sela Hrenovica u općini Pale-Prača (Bosansko-podrinjski kanton Goražde) odlučili su da svo povrće koje proizvedu u svojim plastenicima, podijele ljudima koji su za vrijeme pandemije virusa korona ostali