Drvena džamija na planini Zvijezdi

Drvena džamija na planini Zvijezdi

Piše: Abdulgafar Velić

-Na planini Zvijezdi ima jedna mala drvena džamija, u narodu poznata kao Džamija na Karićima. To je jedna od najstarijih džamija u Bosni. U blizine ove džamije nema kuća, na samku je. Prva naseljena mjesta u okolini su nemuslimanska sela.

Džamiju na Karićima stotinama godina poštivaju i muslimani i nemuslimani. Nikad nije dozvoljavala uznemiravanje drugih, mada je sama bila uznemiravana.

U stalnom je itikafu, zikru, šutnji, promišljanju. Dolaze joj ljudi i sa istoka i sa zapada. Jednog godišnje se oko nje okupi veliki svijet da Gospodaru svih svjetova na sedždu padne. Iako je brzo napuste, okoriste se i odu, ona nikada nije sama.

Onaj ko je tražio širinu, naučio je od nje značenje sure El-Inširah i kako putovati nepreglednim prostranstvima. Onaj ko je tražio savjet, pomogla mu je da se smiri. Onaj ko je tražio sreću, mogao je u njezinom džematu berićet steći. Okupljala je ova džamija stotinama godina brojne džematlije, izrodila je nebrojenu čestitu ulemu, hafize, pobožne mudrace, darežljive vakife, čistu i vrijednu omladinu.

Ne zna se tačno ko je i odakle je Hajdar dedo, koji je na mjestu gdje su se lokalni Bošnjani okupljali podigao skromnu i skladnu džamiju. Po jednom kazivanju i on je bio jedan od tih lokalnih bogumila, koji je prihvatio islam, dok je po drugom kazivanju Hajdar dedo potomak jedne poznate sarajevske porodice, koja je na Zvijezdi imala svoje imanje. Nemamo tačnih podataka o našem Hajdar dedi, međutim ono što znamo i vidimo jeste očegladan dokaz čistog i iskrenog nijeta Hajdar dede dok je podizao džamiju. Naime, i malo djelo, kao što je i mala džamija na Karićima, s iskrenim nijetom postaje tako veliko, snažno, utjecajno i vječno.

Hajdar dedo i džamija na Karićima dio su našeg kolektivnog identiteta i uveliko određuju i oblikuju naš bošnjački karakter. Stoga, na Karićima mi zapravo učimo o sebi, svom izvoru, svojoj tradiciji, čistoj vjeri. Džamija na Karićima naše je ruho, kojim se ponosimo i kojeg čuvamo. To ruho dokaz je plemenite, čiste i prirodne vjere bosanskih muslimana.

Previous Meho skupocjeni tartuf otkriva svojim čulom mirisa (VIDEO)
Next Kavazović: Niko neće osjetiti ljubav Božiju dok se iz njega ne prospe ljubav prema ljudima

You might also like

BAŠTINA

Obnova kule Zmaja od Bosne dovest će veći broj turista u Gradačac

  Glavni izazovi s kojima se turistički radnici Tuzlanskog kantona susreću u razvoju turizma i pozicioniranju turizma na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu jesu nedostatak  valoriziranih kulturno-turističkih resursa i nedostatka

BAŠTINA

Ostaci džamije u Neumu koja je postojala do 1927. godine (Foto)

Piše: Faruk Vele Nakon što je mostarski muftija Salem ef. Dedović proteklog vikenda najavio da „trebamo naći način, prostora i mjesta da uspostavimo džemat i u Neumu“, zbog čega su

BAŠTINA

Jedini javni lunarni sat na svijetu: Do tačnog vremena preko 76 basamaka (FOTO)

Sarajlija Mensur Zlatar najmanje jednom sedmično popne se uz 76 drvenih basamaka kako bi navio sat na jednom od najpoznatijih sarajevskih simbola, Sahat-kuli. Iako je već u sedmoj deceniji života,