Drvna industrija: Pokrivenost uvoza izvozom 322,1 posto

Drvna industrija: Pokrivenost uvoza izvozom 322,1 posto

Održana je sjednica Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskorgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Drvni sektor Bosne i Hercegovine tradicionalno je izvozno orjentisan i već dugi niz godina ostvaruje pozitivan trgovinski bilans.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, drvni sektor u 2019. godine u ukupnom izvozu privrede Bosne i Hercegovine učestvovao sa 11,2 odsto, a u uvozu s 2,1 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 322,1 odsto.

Više o drvnom sektoru u našoj zemlji za BHRT je govorila Selma Bašagić iz Asocijacije drvne industrije.

Kako je kazala sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Selma Bašagić, drvna industrija u posljednjih nekoliko godina načelno u izvozu Bosne i Hercegovine učestvuje s oko 11 odsto.

“Prošla godina je relativno bila dobra za drvnu industriju, ništa spektakularno, a imala je pad od tri posto u odnosu na 2018., do kojeg je došlo uglavnom kao posljedica pada izvoza ogrijevnog drveta i rezane građe, što je uredu.

Namještaj je s druge strane zabilježio porast izvoza od 2,7 posto, a ukupan izvoz je bio veći od 1,330.000.000 KM, s najvećim učešćem namještaja, većim od 500 miliona. Namještaj svake godine ima trend porasta izvoza”, kazala je Bašagić.

Previous Uskoro restauracija rodne kuće Nurije Pozderca
Next Granična policija: Zbog koruptivnih djela, slobode lišeno pet policijskih službenika

You might also like

Ekonomija/Biznis

Potpisan Ugovor za izgradnju dionice Nemila – Vranduk na Koridoru Vc

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru danas je potpisan ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Nemila –  Vranduk. Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, v. d. direktora JP Autoceste

MADE IN BOSNIA-387

Uduplana domaća proizvodnja sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu

Vrijednost uvoza sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu, kao i preparata za pranje i čišćenje u Bosnu i Hercegovinu u prvih deset mjeseci ove godine manja je za 16 miliona

Ekonomija/Biznis

Makarević: Izvoz u Norvešku povećan za skoro 30 posto

  Na godišnjoj sjednici udruženja Pozitiv u Zenici, ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević istakao je da je plan povećanja izvoza u ovu skandinavsku zemlju dostignut pa