Drvna industrija svijetla tačka razvoja

Drvna industrija svijetla tačka razvoja

Naši proizvodi su prepoznati i priznati u svijetu, a u 2016. godini dobili su vrhunske nagrade za dizajn

Prema analizi Privredne komore Federacije BiH (PK FBiH), drvna industrija u FBiH bilježi trend povećanja izvoza finalnih proizvoda, koje je u sedam mjeseci ove godine u poređenju s istim periodom lani, iznosilo 37,8 posto.

– Ovaj sektor generalno ima dobre izvozne rezultate, međutim, problem predstavlja što je u strukturi izvoza proizvoda šumarstva, prema podacima za devet mjeseci ove godine, značajno zastupljena rezana građa oko 29 posto, kao i ogrevno drvo 13,4 posto što čini veliki odliv sirovine i poluproizvoda, dok finalna prerada drveta ima problem sa snadbijevanjem sirovine – izjavila je za Fenu sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u PKFBiH Šemsa Alimanović.

U ukupnom izvozu, namještaj je zastupljen  44 posto, rezana građa 29,6 posto i proizvodi šumarstva 14,1 posto. Ovako dobri rezultati, po njenim riječima, postignuti su uprkos teškoćama s kojima se suočava ovaj sektor, a to je prije svega nepostojanje zakona o šumama FBiH

– Također je potrebno utvrditi kriterije za raspodjelu sirovine, educirati stručne i kvalitetne kadrove koji su osposobljeni za rad u preduzećima, kao i menadžere za vanjsku trgovinu. Neophodno je zaštititi sirovinu, odnosno donijeti mjere koje će destimulirati izvoz sirovine i rezane građe – kazala je Alimanović.

Naši proizvodi su, kako je naglasila, prepoznati i priznati u svijetu, a u 2016. godini dobili su vrhunske nagrade za dizajn. To je jedna od bitnih odrednica za budućnost proizvođača, kao i brendiranje u ovoj oblasti.

Previous Bosna i Hercegovina u oktobru premašila milion posjeta i dva miliona noćenja turista
Next U Federaciji Bosne i Hercegovine povećan broj zaposlenih za više od 23 i po hiljade!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Napredak iz Tešnja: Šiju odjeću svjetskih modnih brendova

U Napretku uposleno 330 radnika Uspješna bh. kompanija Napredak Tešanj koja djeluje u okviru AS grupacije na čijem čelu je Rusmir Hrvić osnovana je 1956. godine udruživanjem dvije zanatske radionice. Već godinama

Ekonomija/Biznis

U metalskoj i elektroindustriji Bosne i Hercegovine zaposleno više od 35.000 radnika

  Ukupan obim razmjene metalske i elektroindustrije Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosio je gotovo deset milijardi KM, pokrivenost uvoza izvozom bila je više od 67 posto, a pozitivni

MADE IN BOSNIA-387

Čudo u srednjoj Bosni: I Ronaldo vozi električni bicikl iz Travnika

Dva bijela električna bicikla Ruffian čija je metalna konstrukcija proizvedena u pogonu firme GS – Tvornica mašina Travnik smještenom u naselju Dolac pokraj Travnika, kupio je Cristiano Ronaldo sebi i svojoj partnerici.