Državna vlada usvojila politiku saradnje sa bosanskohercegovačkim iseljeništvom

Državna vlada usvojila politiku saradnje sa bosanskohercegovačkim iseljeništvom

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojilo Politiku odnosa sa iseljeništvom Bosne i Hercegovine, saopćava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Riječ je o prvom dokumentu kojim se institucionalizira saradnja između Bosne i Hercegovine i njenog iseljeništva, a koji je plod saradnje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i brojnih drugih institucija u našoj zemlji s ciljem unaprijeđenja saradnje sa iseljeništvom na obostrani interes.

Politika predstavlja putokaz i izraz volje dugoročne saradnje između države Bosne i Hercegovine i njenog iseljeništva. Tim dokumentom se definiraju principi kojim će se rukovoditi sve institucije prilikom poduzimanja aktivnosti i stvaranja uslova za saradnju sa iseljeništvom. Ovim dokumentom su postavljena tri osnovna cilja, a to su: razvoj pravnog sistema i institucionalnih kapaciteta, pružanje podrške iseljeništvu i unaprjeđenje saradnje te stvaranje uslova za veći doprins iseljeništva razvoju Bosne i Hercegovine.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je nakon sjednice istaknula kako o značaju dokumenta govori i podatak da u svijetu živi oko dva miliona Bosanaca i Hercegovaca i to neračunajući “staru emigraciju”. U ogromnoj većini to je ekonomski jako i obrazovano iseljeništvo koje je snažno privrženo domovini BiH.

Kao najvažnija karika u procesu saradnje sa iseljeništvom prepoznate su lokalne zajednice. Pored jačanja kapaciteta lokalnih zajednica za saradnju sa iseljeništvom, planirana je i izrada liste investicijskih projekata koja će biti dostupna iseljeništvu i na taj način se stvaraju pretpostavke da iseljeništvo investira svoj kapital s ciljem pružanja podrške ekonomskom razvoju svoje domovine, a istovremeno i sticanja dobiti iz pomenutih investicija.
Politikom se predviđa i izrada razvojnog dokumenta kojim će se uspostaviti program za investiranje i štednju iseljeništva, kao i uklanjanje administrativnih barijera.

 “Usvajanjem Politike BiH šalje snažnu poruku da nije zaboravila na svoje iseljeništvo, poručila je ministrica Borovac najavivši kako će u narednom periodu se pristupiti izradi strategije i akcionog plana saradnje sa iseljeništvom BiH čime će dodatno biti konkretizirana ova oblast od koje će korist imati i iseljeništvo i bosanskohercegovački građani.

Previous 18. aprila 1993. – 'HVO' izveo teroristički napad na Bošnjake u Starom Vitezu sa cisternom punom eksploziva (Video)
Next Kupujmo domaće: Predstavljena BH. korpa

You might also like

NAŠI LJUDI

Bonn: Demonstracije za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu

Članovi bosanskih udruženja u Njemačkoj danas su u Bonnu održali proteste na kojim su izrazili potrebu za jedinstvom Bosnom i Hercegovinom Razlog za proteste je aktuelna politička kriza. Sa demonstracija

SPORT

Adnan Ćatić : Mi smo vrlo mala zemlja, ali nevjerovatno hrabra zemlja

Njemački bokser bosanskohercegovačkog porijekla Adnan Ćatić (37) alias Felix Sturm po peti put je postao svjetski prvak po WBA verziji u supersrednjoj kategoriji. On je u Oberhausenu, gdje je imao

NAŠI LJUDI

Radost za Bošnjake St. Louisa: U okrugu Mehlvilu od iduće godine Ramazanski bajram školski praznik

Svake godine, kako se Ramazan bliži, Alisa Džekić počinje kontaktirati svoje nastavnike u srednjoj školi Bernard kako bi ih obavijestila da je možda umorna od posta i da im kaže