Državne institucije moraju objasniti pod kojim okolnostima je helikopter MUP-a Srbije stacioniran u našoj zemlji

Državne institucije moraju objasniti pod kojim okolnostima je helikopter MUP-a Srbije stacioniran u našoj zemlji

-Institucije države Bosne i Hercegovine dužne su da se konačno zvanično oglase o svim okolnostima pod kojima je na teritoriji Bosne i Hercegovine stacioniran helikopter i grupa službenika MUP-a Srbije. 

Zabrinjavajuće je da se informacije o tome kriju od građana te da bez reakcije prolazi i potpisivanje sporazuma o saradnji MUP-ova Srbije i entiteta RS kao realizacija zaključaka usvojenih na “Svesrpskom saboru”.

Javnost mora znati da li su nadležne državne institucije dale saglasnost za stacioniranje srbijanskog helikoptera i potpisivanje sporazuma, i ako jesu ko je, iz kojih razloga i u skladu s kojim zakonima i propisima to učinio. Nezvanične informacije koje se plasiraju u medijima nisu dovoljne da se razjasne sve okolnosti i zabrinutost građana. 

Indikativno je da inače glasni i pričljivi ministri iz Trojke o ozbiljnom udaru na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine šute već 24 sata.

Ukoliko saglasnosti ne postoje, morala bi uslijediti hitna reakcija. Ako su saglasnosti date onda se o tome nadležni moraju zvanično očitovati.

Nedopustivo je i opasno pristajati na velikosrpski scenarij u kojem zvaničnici iz RS blokiraju nabavku novih i korištenje trenutno raspoloživih letjelica Oružanih snaga BiH u gašenju požara, a istovremeno davati saglasnost za dolazak srbijanskog helikoptera i policije.

Trenutna šutnja Trojkinih ministara jedino može značiti da su saučesnici u realizaciji ciljeva “Svesrpskog sabora”. – navodi se u saopćenju SDA.

Previous Euro 2024: Remi Albanije i Hrvatske
Next Crna Gora - podignuta optužnica za ratni zločin počinjen u Hadžićima

You might also like

NAŠI DANI

Schmidt pisao Stevandiću i NSRS-u: Suverenitet pripada Bosni i Hercegovini, RS je po ustavu multietnički entitet

Visoki predstavnik Christian Schmidt uputio je, uoči sjednice NSRS-sa, na čijem dnevnom redu je bila Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda”, uputio je pismo

NAŠI DANI

Demarš Briselu: Pelješkim mostom protiv suvereniteta Bosne i Hercegovine

  Pod dramatičnim naslovom “Republika Hrvatska proglasila državni suverenitet na pomorskom području Bosne i Hercegovine”, na sve glavne adrese zajedničke evropske vlasti u Briselu ovih je dana iz Sarajeva stigao

NAŠI DANI