Državni ministar vanjskih poslova u posjeti manjem entitetu

Državni ministar vanjskih poslova u posjeti manjem entitetu

Kao da je riječ o međudržavnom, a ne stranačkom sastanku predstavljen je današnji susret predsjednika Republike srpske Milorada Dodika sa ministrom vanjskih poslova u Vijeću ministara Elmedinom Konakovićem. Tako ih potpisuju mediji u Rs, a ne kao predsjednika SNSD-a i NIP-a.

– Izrazili smo zadovoljstvo što smo formirali Savjet ministara. Čekaju nas obimni poslovi koji trebaju da se završavaju na nivou BiH. Biće pitanja koja prave razliku između nas, ali nema potrebe da to potenciramo, jer treba da budemo na liniji da dogovorimo ono što možemo – istakao je Dodik na konferenciji za novinare.

Naglasio je da će se formirati tim pravnika, da u skladu sa ovlašćenima i Ustavom, naprave mehanizam da ne dolazi do zastoja iz bilo kojih razloga.

– Želimo da se afirmiše ustavna BiH – naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika srpska neće dati saglasnost oko pitanja sankcija Rusiji.

– BiH treba da nastavi da funkcioniše kako je Ustav predvidio. To je jedini način da ova zemlja napravi korak ka stabilizaciji. Schmidt se predstavlja kao lažni visoki predstavnik, i to pitanje treba da se stavi na sto i da se riješava. Uloga međunarodna zajednice sada se pokazuje kao destruktivna – kaže Dodik.

Dodik je istakao da je današnji sastanak dobra praksa.

– Osnovni princip naše saradnje jeste da se redovno konsultujemo o svakom pitanju i da pokušamo doći do konsenzusa – rekao je Dodik.

Ministar Konaković je istakao da je najvažnija poruka da će često komunicirati sa predsjednikom Rs Miloradom Dodikom.

– Ima mnogo otvorenih pitanja. Svjesni smo razlika koje postoje među nama, ali možemo funkcionisati. Vratićemo političko povjerenje u Bosni i Hercegovini, uvažavajući Ustav, entitetete i sve nivoe vlasti – naveo je Konaković.

Kada je riječ o projektima Buk Bijela i Aerdorom Trebinje Dodik je kazao da će Konaković u Srbiji pričati sa predstavnicima ove države oko granica.

“To pitanje treba riješiti. Također mi ćemo biti protiv uvođenja viza za Ruse”, kazao je Dodik.

Konaković je govoreći o projektu Buk Bijela kazao da pravni timovi moraju tražiti rješenja, a ne blokade.

“U skaldu sa nadležnostima, nadam se da ćemo riješiti pitanje granica”, kazao je Konaković najavljujući posjete Srbiji, ali i Hrvatskoj.

“Kad je riječ o vizama ja mislim suprotno. Mislim da se trebaju uvesti vize. Dodik misli da ne treba. To je politička realnost u BiH. No to nije razlog da se ne sastajemo i ne odemo na ručak”, dodao je Konaković.

(MiruhBosne/NAP)

Previous Univerzitet u Sarajevu najbolji u državi, skok na Webometricsovoj listi za 120 mjesta
Next Godišnjica Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine: Čuvar tri miliona eksponata

You might also like

NAŠI DANI

Da li će EU promijeniti priču u vezi proizvodnje energije na ugalj: Cijene uglja u Evropi porasle za 18 posto

Uvođenjem sankcija i restrikcija protiv Rusije, cijena tone uglja u martovskim fjučers ugovorima u Evropi porasla je za 18 posto. Na tržištu fjučers uglja API2 u Rotterdamu, cijena tone uglja

NAŠI DANI

IZ u Bosni i Hercegovini osudila teroristički napad na Novom Zelandu

  Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje jutrošnji teroristički napad na džamiju Al Noor i izražava saučešće porodicama žrtava, Vladi i građanima Novog Zelanda. – Za Islamsku zajednicu u

NAŠI LJUDI

Preminuo Rafet Husović, istaknuti bošnjački političar iz CG

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović preselio je na ahiret, u 57. godini, nakon kraće bolesti. Rafet Husović, rođen je 02.04.1964. godine, u Rožajama. Osnovnu i srednju školu završio je u