Državni službenici opet na protestima: Naših 73 miliona KM godišnje daju entitetima i jačaju ih

Državni službenici opet na protestima: Naših 73 miliona KM godišnje daju entitetima i jačaju ih

Članovi Sindikata državnih službenika i zaposlenika u državnim institucijama Bosne i Hercegovine danas su mirnim okupljanjem ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovo protestovali nezadovoljni osnovicama njihovih plaća, ali i jer nemaju potpisan kolektivni ugovor.

Kako su istakli, nemaju drugog izbora, jer se njihov poslodavac oglušuje na njihove zahtjeve i od prošlih protesta u septembru se ništa nije promijenilo.

– Osnovni i glavni zahtjev našeg Sindikata je potpisivanje kolektivnog ugovora. S obzirom na to da nas naš poslodavac ne uvažava, ne vidi i ne zna da postojimo, on se ni u budućem periodu neće pokrenuti niti išta preduzeti, tako da mi organizujemo daljnje aktivnosti da pišemo ambasadama, sindikatima u Americi i Engleskoj, ne bi li neko vidio da se država urušava planski i jačaju se entiteti – istakao je Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Entiteti se, kako ističe, održavotvoruju, a sve na račun uposlenih u državnim institucijama.

– Poslodavac nije zainteresovan da potpisuje kolektivni ugovor i što bi? Razlika od osnovice za obračun plaće 535, koja je bila prije deset godina, i ove sadašnje 475, koja traje deset godina na godišnjem nivou iznosi 73 miliona. Što bi poslodavac potpisivao ugovor s nama i odrekao se toga. On ta 73 miliona prebacuje na entitete. S obzirom na to da to traje 10 godina, 730 miliona su 22 hiljade zaposlenih od svojih plaća odvojili i prebacili entitetima – kazao je Karčić, prenosi Faktor.

Previous Obilježena godišnjica pogibije narodnog heroja Nesiba Malkića
Next Azerbejdžanci uveli u naoružanje srbijanske topove zarobljene od Armenije

You might also like

NAŠI DANI

OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE KOMANDANTA 1. DRINSKE BRIGADE ARBIH – ZAIMA IMAMOVIĆA

  Polaganjem cvijeća i učenjem dove na mezarju Ali-pašine džamije u Sarajevu danas je počelo obilježavanje 23. godišnjice od pogibije heroja sa Drine Zaima Imamovića, koji je poginuo u mjestu

Ekonomija/Biznis

Kompanija “Agro ideja” iz Sarajeva na području Ustikoline proizvodi voće i povrće

Dopredsjedavajući Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede  šumarstva Šemsudin Dedić, u pratnji premijerke BPK Aide Obuća i načelnika Općine Foča u FBiH Zijada Kunovca, priliko

NAŠI DANI

Privrednik iz Sarajeva izgradio džamiju, dao novac za dvije crkve i Jevrejsku općinu

Dugogodišnji uspješni privrednik, vlasnik kompanije Penny plus d.o.o. Sarajevo Mesud Hrbat, i ovaj put pokazao je svoju humanost te kako uspješni Bosanci i Hercegovci mogu doprinijeti razvoju i očuvanju zajedništva.