Državno Tužilaštvo od NSRS traži listing glasanja poslanika o osnivanju Agencije za lijekove

Državno Tužilaštvo od NSRS traži listing glasanja poslanika o osnivanju Agencije za lijekove

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo predmet “rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine”, saznaje BN.

U Narodnoj skupštini entiteta RS je vanredno stanje. 

Kako saznaje BN televizija, iz Tužilaštva BiH stigao je zahtjev u kome se traži od rukovodstva NSRS da im dostave listing glasanja poslanika za zakon o ‘Agenciji za lijekove RS’.

Prema ovom izvoru, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet “rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine”.

Spornim zakonom, koji je u NSRS donesen u hitnoj proceduri nakon “afere kiseonik”, je regulisano da se u roku od šest mjeseci formira Agencija za lijekove RS.

Formiranjem ove agencije, kako su predvidjeli u BH entitetu RSR, ne bi djelovala Agencija za lijekove BiH, čije sjedište je u Banjaluci.

Za sporni zakon glasali su poslanici skupštinske većine, predvođeni SNSD-om.

Zakon nije prošao u Vijeću naroda RS.

Zahtjev Tužilaštva BiH stigao je uoči posebne sjednice NSRS , koja je zakazana za petak, a na kojoj će poslanici razmatrati informacije o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH i to u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, u oblasti odbrane i bezbjednosti i Deklaraciju o ustavnim principima.

Predviđeno je, kako je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio, da se u skupštinskim zaključcima da rok, takođe, od šest mjeseci da Vlada pripremi zakonska rješenja za vraćanje tih nadležnosti s Bosne i Hercegovine na nivo RS.

Treba podsjetiti da je Dodikov SNSD aktivno učestvovao sa predstavnicima međunarodne zajednice kada su nadležnosti sa entitreta prenesene na nivo države. 

Zanimljivoost u ovom slučaju je i to što se predsjednik entitetske skupštine, Nedeljko Čubrilović, nedavno povukao s funkcije. Navodno na dva mjeseca. Mediji su tada pisali da se prije toga sastajao s predstavnicima međunarodne zajednice te da mu je rečeno šta slijedi.

(BN/MiruhBosne)

Previous Bihać među najpoželjnijim turističkim destinacijama
Next Swity i Vegafruit proizvodi bilježe uspjeh na policama inostranog tržišta

You might also like

NAŠI DANI

Sakupljač željeza vratio izgubljeni novčanik sa 5.000 KM

Sulejman Zećiri iz Hadžića kod Sarajeva, poznat pod nadimkom Lola, otac osmero djece, svoju humanost pokazao je u više navrata. Ovaj plemeniti čovjek preživljava sakupljajući staro željezo. Iako živi od

NAŠI DANI

Sastanak u Zagrebu: Izetbegović sa sadašnjim i bivšim predsjednikom RH

RADNI SASTANAK U ZAGREBU SA PREDSJEDNIKOM HRVATSKE ZORANOM MILANOVIĆEM I BIVŠIM PREDSJEDNIKOM STJEPANOM MESIĆEM Večeras sam u Zagrebu održao radni sastanak sa aktuelnim predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem i bivšim

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Foča: Sjećanje na 3.000 ubijenih Bošnjaka tokom genocidnog rata

Simboličnim spuštanjem ruža u Drinu s mosta stradanja kod zloglasnog zatvora u Foči je obilježena godišnjica zločina nad 3.000 bošnjačkih civila iz ovog grada. Članovi Udruženja žrtava rata “Foča 1992