Državno Tužilaštvo od NSRS traži listing glasanja poslanika o osnivanju Agencije za lijekove

Državno Tužilaštvo od NSRS traži listing glasanja poslanika o osnivanju Agencije za lijekove

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo predmet “rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine”, saznaje BN.

U Narodnoj skupštini entiteta RS je vanredno stanje. 

Kako saznaje BN televizija, iz Tužilaštva BiH stigao je zahtjev u kome se traži od rukovodstva NSRS da im dostave listing glasanja poslanika za zakon o ‘Agenciji za lijekove RS’.

Prema ovom izvoru, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet “rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine”.

Spornim zakonom, koji je u NSRS donesen u hitnoj proceduri nakon “afere kiseonik”, je regulisano da se u roku od šest mjeseci formira Agencija za lijekove RS.

Formiranjem ove agencije, kako su predvidjeli u BH entitetu RSR, ne bi djelovala Agencija za lijekove BiH, čije sjedište je u Banjaluci.

Za sporni zakon glasali su poslanici skupštinske većine, predvođeni SNSD-om.

Zakon nije prošao u Vijeću naroda RS.

Zahtjev Tužilaštva BiH stigao je uoči posebne sjednice NSRS , koja je zakazana za petak, a na kojoj će poslanici razmatrati informacije o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH i to u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, u oblasti odbrane i bezbjednosti i Deklaraciju o ustavnim principima.

Predviđeno je, kako je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio, da se u skupštinskim zaključcima da rok, takođe, od šest mjeseci da Vlada pripremi zakonska rješenja za vraćanje tih nadležnosti s Bosne i Hercegovine na nivo RS.

Treba podsjetiti da je Dodikov SNSD aktivno učestvovao sa predstavnicima međunarodne zajednice kada su nadležnosti sa entitreta prenesene na nivo države. 

Zanimljivoost u ovom slučaju je i to što se predsjednik entitetske skupštine, Nedeljko Čubrilović, nedavno povukao s funkcije. Navodno na dva mjeseca. Mediji su tada pisali da se prije toga sastajao s predstavnicima međunarodne zajednice te da mu je rečeno šta slijedi.

(BN/MiruhBosne)

Previous Bihać među najpoželjnijim turističkim destinacijama
Next Swity i Vegafruit proizvodi bilježe uspjeh na policama inostranog tržišta

You might also like

NAŠI DANI

Čedomir Jovanović, od Đinđića do Vučića

Da nije ubijen tog kobnog 12. marta, prvi demokratski izabrani premijer Srbije Zoran Đinđić danas bi proslavljao svoj 68. rođendan, a tim povodom na Twitteru se oglasio i njegov nekadašnji

NAŠI DANI

Šarović: Objaviti imena članova SNSD-a kojima je dato zemljište koje je predmed Ustavnog suda BiH

 Javnosti u Republici srpskoj mora da bude jasno predočeno kome je poljoprivredno zemljište, a koje je predmet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prethodno tajno davano pod višegodišnju koncesiju i koji

NAŠI DANI

Tageszeitung: 12.000 migranata u Bihaću, Brisel i Berlin šute

Dok cijeli svijet gleda na Lezbos, niko ne pominje situaciju sa migrantima na Balkanskoj ruti. Brisel i Berlin šute, piše berlinski Tageszeitung. Njemački list Tageszeitung donosi članak Ericha Rathfeldera o situaciji