Dubrovnik u blizini Sarajeva

Dubrovnik u blizini Sarajeva

U 13. vijeku područje između Sarajevskog i Visočkog polja pripadalo je staroj bosanskoj župi Vidogošći-Vogošći.

U drugoj polovini 14. vijeka i u 15. vijeku, Dubrovnik je, zajedno sa podgrađem, glavni politički centar ove župe – kazuju historičari.

A zidine bosanskog Dubrovnika ne gledaju more, ali zato su tu brda i planine rudnih bogatstava! Znao je to mudri vladar zemlje Bosne, ban Kulin, te je oživio rudnike zapostavljene od davnina. Pozvao je stručne Dubrovčane i Sase da se nasele i ekploatišu rudna bogatstva zemlje.

(Fra Ivan Jukić spominje Dubrovčane koji su ovdje topili srebrnu i željeznu rudu i podigli grad uz odobrenje Kulina bana.)

Sa susjednim gradom-državom Dubrovnikom bosanski vladar uspostavio je i slobodnu trgovinu – u 12. vijeku! Nešto slično Evropa uvodi tek 1951. Sve to je omogućilo razvoj zemlje i bolji život za dobre Bošnjane, a na bosanskog bana Kulina sve do danas ostade lijep pomen i izreka koja sjeća na Dobre dane.

Arheološko područje – Stari grad Dubrovnik u Višnjici kod Ilijaša, proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Posljednjih godina radi se na revitalizaciji ovog spomenika koji se nalazi na ne baš prisupačnom području, iznad ušća potoka Zenika u rijeku Misoču.

Nedaleko od ovog lokaliteta, u pitomijim Kopošićima, smještena je nekropola (još jedan nacionalni spomenik), u kojoj je ispod lijepo ukrašenog stećka sahranjen bosanski knez Batić – velikan iz vremena kralja Tvrtka Drugog.

Ostaci pogrebnog plašta kneza Mirka Radojevića

-Prema sačuvanom natpisu na jednom stećku u Kopošićima nedaleko od Ilijaša znalo se da je tu nekad bio ukopan bosanski knez Batić Mirković. Arheološkim istraživanjima provedenim na toj nekropoli 2015. godine ispod sljemenjaka udaljenog svega nekoliko metara od spomenika kneza Batića nađen je skelet bez lubanje, prekriven skupocjenim i teškim brokatnim plaštom.

DNK analizom i poređenjem pogrebnih ostataka iskopanog pokojnika sa sačuvanom butnom kosti kneza Batića utvrđeno je da se radi o srodnicima po muškoj liniji u odnosu otac – sin, te da je u pitanju skelet kneza Mirka Radojevića, poznatog iz brojnih izvora s kraja 14. i početka 15. stoljeća.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je koposici.jpg

Pokojnik je bio položen u masivni hrastov sanduk a preko čitavog tijela bio je prekriven plaštom protkanim tankim nitima od pozlaćenog srebra.

Fragmenti plašta su izuzetno dobro očuvani te predstavljaju najveći nalaz srednjovjekovnog platna u arheološkom kontekstu na području Bosne i Hercegovine. Tkanina je izvorno bila ljubičaste boje, a na njoj se primjećuju izvezene predstave lavova ili grifona. Vjerovatno se radi o uvoznom predmetu u kojem se ogleda izraz visoke srednjovjekovne evropske mode koja se uveliko proširila na bosanskim dvorovima.

– Pomenute lokacije nalaze se nedaleko od glavnog grada naše države, mada prohodnost do istih, kao i briga o ovim dobrima i našoj baštini nije na nivou koji zavrjeđuju nacionalni spomenici.

Previous Lana Pudar osvojila osmo mjesto na seniorskom SP-u u Budimpešti
Next Novi selektor bosanskih košarkaša: Nurkić će igrati i dolazi 4. augusta

You might also like

SEHARA

TAJNE BOSANSKOG DVORA

Prijestolnica srednjovjekovne bosanske države je dva puta mijenjala mjesto. U najstarije doba nalazila se u Moštru kod Visokog, a potom je premještena u tvrdi Bobovac poviš Kraljeve Sutjeske kod Kaknja.

HISTORIJA

Stari grad Blagaj (VIDEO)

  Dom hercega Stjepana Vukčića Kosače, velikog vojvode bosanske države iz 15. vijeka. Video City TV: Blagaj: Rodno mjesto posljednje bosanske kraljice Blagaj: Rodno mjesto posljednje bosanske kraljice.Legenda o Herceg Stjepan

BAŠTINA

Još devet dobara proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (Foto)

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je na sjednici od 1. do 3. februara donijela devet odluka o proglašenju određenih nepokretnih i pokretnih dobara nacionalnim spomenicima Bosne i