Dubrovnik u blizini Sarajeva

Dubrovnik u blizini Sarajeva

U 13. vijeku područje između Sarajevskog i Visočkog polja pripadalo je staroj bosanskoj župi Vidogošći-Vogošći.

U drugoj polovini 14. vijeka i u 15. vijeku, Dubrovnik je, zajedno sa podgrađem, glavni politički centar ove župe – kazuju historičari.

A zidine bosanskog Dubrovnika ne gledaju more, ali zato su tu brda i planine rudnih bogatstava! Znao je to mudri vladar zemlje Bosne, ban Kulin, te je oživio rudnike zapostavljene od davnina. Pozvao je stručne Dubrovčane i Sase da se nasele i ekploatišu rudna bogatstva zemlje.

(Fra Ivan Jukić spominje Dubrovčane koji su ovdje topili srebrnu i željeznu rudu i podigli grad uz odobrenje Kulina bana.)

Sa susjednim gradom-državom Dubrovnikom bosanski vladar uspostavio je i slobodnu trgovinu – u 12. vijeku! Nešto slično Evropa uvodi tek 1951. Sve to je omogućilo razvoj zemlje i bolji život za dobre Bošnjane, a na bosanskog bana Kulina sve do danas ostade lijep pomen i izreka koja sjeća na Dobre dane.

Arheološko područje – Stari grad Dubrovnik u Višnjici kod Ilijaša, proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Posljednjih godina radi se na revitalizaciji ovog spomenika koji se nalazi na ne baš prisupačnom području, iznad ušća potoka Zenika u rijeku Misoču.

Nedaleko od ovog lokaliteta, u pitomijim Kopošićima, smještena je nekropola (još jedan nacionalni spomenik), u kojoj je ispod lijepo ukrašenog stećka sahranjen bosanski knez Batić – velikan iz vremena kralja Tvrtka Drugog.

Ostaci pogrebnog plašta kneza Mirka Radojevića

-Prema sačuvanom natpisu na jednom stećku u Kopošićima nedaleko od Ilijaša znalo se da je tu nekad bio ukopan bosanski knez Batić Mirković. Arheološkim istraživanjima provedenim na toj nekropoli 2015. godine ispod sljemenjaka udaljenog svega nekoliko metara od spomenika kneza Batića nađen je skelet bez lubanje, prekriven skupocjenim i teškim brokatnim plaštom.

DNK analizom i poređenjem pogrebnih ostataka iskopanog pokojnika sa sačuvanom butnom kosti kneza Batića utvrđeno je da se radi o srodnicima po muškoj liniji u odnosu otac – sin, te da je u pitanju skelet kneza Mirka Radojevića, poznatog iz brojnih izvora s kraja 14. i početka 15. stoljeća.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je koposici.jpg

Pokojnik je bio položen u masivni hrastov sanduk a preko čitavog tijela bio je prekriven plaštom protkanim tankim nitima od pozlaćenog srebra.

Fragmenti plašta su izuzetno dobro očuvani te predstavljaju najveći nalaz srednjovjekovnog platna u arheološkom kontekstu na području Bosne i Hercegovine. Tkanina je izvorno bila ljubičaste boje, a na njoj se primjećuju izvezene predstave lavova ili grifona. Vjerovatno se radi o uvoznom predmetu u kojem se ogleda izraz visoke srednjovjekovne evropske mode koja se uveliko proširila na bosanskim dvorovima.

– Pomenute lokacije nalaze se nedaleko od glavnog grada naše države, mada prohodnost do istih, kao i briga o ovim dobrima i našoj baštini nije na nivou koji zavrjeđuju nacionalni spomenici.

Previous Lana Pudar osvojila osmo mjesto na seniorskom SP-u u Budimpešti
Next Novi selektor bosanskih košarkaša: Nurkić će igrati i dolazi 4. augusta

You might also like

BAŠTINA

Kladanj: Nekropola stećaka u Noćajevićima bogata rijetkim motivima (VIDEO)

  Nekropola stećaka u Tološi u Kladnju, od augusta je slobodna za istraživanje, naučnicima ali i studentima sa Odsjeka za Historiju Filozofskog Fakulteta u Tuzli. Naime, tokom agresije na Bosnu

BH RAZGLEDNICA

Selo srednjovjekovnih rudara i kovača: Sedam kuća u Vrancima nacionalni spomenik BiH

„Zdravo, zdravo momci, Kreševljaci, da li znate gdje je selo Vranci“, kaže doajen sevdalinke Safet Isović u pjesmi koju je 1972. snimio po tekstu Joze Penave, pa dalje nastavlja: „Gore

BAŠTINA

480. godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese i GHB biblioteke

Gazi Husrev-begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini. Osnovana je 1537. godine kao vakuf (zadužbina) osmanskog namjesnika Gazi Husrev-bega. Zgrada medrese je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i