Dunović: Osmorka kao Djed Mraz ispunjava sve želje HDZ-u i SNSD-u

Dunović: Osmorka kao Djed Mraz ispunjava sve želje HDZ-u i SNSD-u

Gost prvog ovosedmičnog izdanja Rezimea (FTV) bio je Milan Dunović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine.

Smatra da kada postoji jako puno političkih stranaka u nekoj koaliciji funkcionisanje jako otežano.

“Pravo pitanje za njih je da li to može funckionisati, da li na sličan način vide državu BiH. Mislim da je Osmorka pozvana da odgovori na ta pitanja jer su svima dobro poznati razlozi HDZ-a i SNSD-a. U posljednje vrijeme je bilo govora o tome da su se gospoda Dodik i Čović promijenili, da drugačije gledaju na neke procese, ali to je apsolutna neistina. I to se vidi po izjava koje daju. Njihove politike su stabilne, njihova vizija BiH je vrlo dobro poznata i zapravo je pitanje za Osmorku šta tu radi s njima i zašto tumači da su ovo sada postali dobri momci.”

Kaže da ne postoji nikakva mogućnost da HDZ i SNSD promijene kurs.

“Jedini razlog zašto su imali malo blaže izjave je zato što se Osmorka ponašala kao Djed Mraz i ispunjavala sve želje.”

Dunović navodi da je i Zakon o nepokretnoj imovini RS-a dokaz da se Dodik apsolutno nije promijenio.

“Iz HDZ-a su uvijek govorili da izmjene Izbornog zakona moraju da se završe iako je visoki predstavnik rekao da je presuda Ljubić implementirana. Presuda Komšić koja je donesena 2015. definiše da predsjednik i potpredsjednici oba entiteta nisu birani u skladu sa Ustavom BiH. To je recimo prihvatljivo Osmorci da se ne nalazi u sporazumu. Kao što im je prihvatljiv i NATO put. Ja bih da im napomenem da ne postoji konsenzus ni oko karaktera rata u BiH, ni oko genocida u Srebrenici. Osmorci je očito prihvatljivo da sve ono oko čega se ne slažu bude onako kako kaže Milorad Dodik.”

Ističe da nema problem sa tim što je Osmorka u koaluciji sa HDZ-om i SNSD-om već što ne pokušavaju postaviti bilo kakav uslov.

“Uslove postavljaju Milorad Dodik i Dragan Čović. Ova koalicija je uspjela prije početka mandata da kapitulira. Na krupnim projektima, na reogranizaciji RTV sistema, na legalno izabranim članovima CIK-a.”

Poučen iskustvima od ranije očekujem blokade sa obje strane

Kada je riječ o imenovanju Borjane Krišto za mandatarku kaže da je osnovni problem u tome što bi ona trebala da vodi VIjeće ministara BiH.

“A tokom kampanje je pričala o legitimitetu jedne etničke grupe koja treba da glasa za nju, da su glasovi drugih etničkih grupa nevažeći i ne znam na koji način će u Vijeću ministara da predstavlja sve građane.”

Dunović smatra da visoki predstavnik nije odblokirao Federaciju, već da je napravio niz propusta sa rokovima i sankcijama.

“Jako je teško u ovom momentu procijeniti šta će se desiti. Poučen iskustvima od ranije očekujem blokade sa obje strane. Biće zanimljivo da vidimo hoće li visoki predstavnik biti spreman da donese deblokadu samo za ovaj izborni ciklus.”

Navodi da je građanima brutalno oduzeto demokratsko pravo izbora nakon izbora 2018.

“HDZ je tvrdio da ne postoji većina, da ne žele da imenuju predsjednika, odnosno potpredsjednika i mi smo četiri godine živjeli kao građani bez prava glasa. Imali smo pravo glasa ali se ta volja nije poštovala. Ukoliko bi se to opet desilo mi bi kao društvo pokazali cijelom svijetu da su izbori bespotrebni.”

Na pitanje jesu li SDA i DF u koaliciji odgovara: “DF će prekosutra imati sjednicu Predsjedništva. Moj lični stav je da u ovakvim odnosima mi trebamo djelovati opozicioni, što nama apsolutno nije problem. Mi smo jedina politička stranka koja je dobrovoljno napustila Vladu FBiH, to smo uradili 2015. godine. Jedina smo politička stranka koja je uporno ponavljala naša dva glavna cilja i ne postoji niko ko nas može demantovati da nismo održali svoje obećanje. To su bile NATO integracije i zaustaviti izmjene Izbornog zakona po željama HDZ-a. Mi smo svoje obećanje održali. Mora se priznati da u tom izbornom ciklusu SDA na tim temama nije izdala.”

“Trenutno su i DF i HDZ u istoj većini u ZDK-u. Moja lična procjena je da će u dogledno vrijeme DF ispasti iz te koalicije, silom ili milom”, zaključio je Dunović.

Previous Deutsche Welle o Njemačkoj - Deset vijesti iz zemlje koja puca po šavovima
Next Kompanija 'Adana Co' - Domaći dizajneri namještaja koji su osvojili evropsko tržište

You might also like

NAŠI DANI

Općina Novo Sarajevo nabavlja dezinfikacione tunele

Općina Novo Sarajevo nabavlja dezinfekcione tunele. Planirano je da budu postavljeni u Vilsonovom šetalištu, na ulazima u Dom zdravlja Novo Sarajevo i zgradu Općine Novo Sarajevo. Tuneli se postavljaju u

NAŠI DANI

Na zasjedanju OIC-a u Islamabadu jednoglasno usvojena važna Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini

Na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC), večeras je u Islamabadu, na prijedlog Republike Turske, jednoglasno usvojena Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini. U

NAŠI DANI

„Non paper“ dokumenti – Rječita šutnja i nejasni govor internacionalnih aktera o Bosni i Hercegovini

Saopćenje Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. Da moć stereotipa o Bosni kao „tamnom vilajetu“ proizvođenog već dva stoljeća u politici, kulturi i propagandi aspiranata i povremenih osvajača njenih teritorija, bili