Dvadest i sedma manifestacija Slobodarski dani viteškog grada Bužima

Dvadest i sedma manifestacija Slobodarski dani viteškog grada Bužima

Sinoć  je u Bužimu svečano započela 26. manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2022”.  Manifestacija je  kao i ranijih godina započela svečanim prijemom u Maloj sali doma kulture, posjetom  turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505. viteške brigade i Muzeju 505-te viteške brigade,  te održavanjem dvadeset i prve po redu Večeri Kur`ana na Trgu Alije Izetbegovića gdje se okupilo nekoliko hiljada građana, brojni gosti i zvanice.

Ovogodišnju dvadeset i sedmu tradicionalnu manifestaciju “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” otvorio je Općinski načelnik Mersudin Nanić, koji je u svom obraćanju, između ostalog posebno naglasio:

-“Ove godine Slobodarski dani imaju poseban značaj za sve Bužimljanke i Bužimljane jer obilježavamo trideset godina od osnivanja 505-te Viteške brigade. Ponosan sam što ova manifestacija počinje sa  učenjem Kur`ana  dvadeset i prvu godinu zaredom. Ovogodišnji program je izuzetno bogat različitim  vjerskim, kulturnim i sportskim sadržajima, te pozivam sve naše sugrađane da svojim prisustvom podrže ovu jedinstvenu manifestaciju u kojoj slavimo naše pobjede i  našu slobodu. U ime svih naših šehida, porodica poginulih, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, u ime slobode koju uživamo 27. manifestaciju Slobodarski dani viteskog grada Bužima proglašavam otvorenom.”

Svečanom prijemu i otvoru manifestacije prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa sa područja općine Bužim i Unsko-Sanskog kantona, predstavnici islamske zajednice na Bihaćkim muftijom Mehmedom ef. Kudićem, izaslanikom reisa mr. Nevzetm ef. Porićem-Ljubljanskim muftijom  te mnogobrojne zvanice.

Za ovogodišnju Večer Kur'ana u Bužimu može se konstatirati da je zasigurno organizacijski i u svakom drugom pogledu bila na nivou očekivanja, a  učešće u njoj su uzeli brojni domaći  i učači  iz regije: Hafiz Suvad ef.Šahinović iz Bužima, Nermin ef. Bahtanović iz Breze,haziz Nihad Buljubašić iz Tešnja, Irman ef.Bahtanović iz Breze, hafiz Ahmed ef.Alili iz Ljubljane, hafiz Burhan Šaban iz Makedonije i hafiz Aziz ef.Alili iz Zagreba.

Prigodnim obraćanjem prisutnima se obratio bihaćki muftija Mehmed ef. Kudić,  te posebno naglasio:-” Čestitam načelniku općine, Organizacionom odboru i Medžlisu IZ Bužim na organizaciji dvadeset i prve večeri Kur`ana kojom počinju ovogodišnji Slobodarski dani viteškog grada Bužima.

Izaslanik reisa Kavazovića, muftija Ljubljanski Nevzet ef. Porić prenio je poruku reisa, te posebno istakao:

-“Mi smo u proteklih nekoliko mjeseci klanjali dženaze u Srebrenici, Prijedoru i drugim mjestima gdje su naši ljudi mučki ubijani u proteklom ratu, a danas ovdje u Bužimu mi slavimo pobjede i slobodu. Posebno je važno da to činimo na ovakav način i da sa posebnom pažnjom odajemo počast našim najboljim vitezovima i njihovom komandantu Izetu Naniću. Moram reći da nam je Nanić ostavio brojne poruke koje svaki dan trebamo slušati i ponavljati. Ovaj tridesetogodšnji mladić nam je poručio da poslije rata moramo biti jedinstveni i bez podjela. Poručio nam je kako se trebamo ponašati i šta trebamo raditi. Zbog svega, zbog naše prošlosti, a posebno zbog naše budućnosti moramo biti složni i jedinstveni, ne u političkom smislu, već kao narod, kao zajednica, kao Bošnjaci muslimani”.

Moderator ovogodišne dvadeset i prve Večeri Kur'an bio je prof. Emin ef. Grošić.

Pješački pohod u znak sjećanja na Izeta Nanića i bužimske heroje – videopriog FTV.

Previous Turisti oduševljeni Sarajevom i Bosnom: Ova zemlja je raj
Next Dvostruka radost za penzionere u Tuzlanskom kantonu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježen Dan sjećanja na poginule građane Sarajeva (VIDEO)

Sarajevo se danas sjeća svih onih koji su dali život za slobodu i domovinu – kazala je danas predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Ana Babić u obraćanju na Zajedničkoj komemorativnoj

NAŠI DANI

‘Potkopali Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese u Bosni i Hercegovini’

Američki državni sekretar Antony Blinken saopćio je kako etnonacionalističke stranke ne mogu ugrožavati budućnost Bosne i Hercegovine na račun njenih građana. Blinken je na Twitteru komentarisao odluku Ureda za kontrolu

NAŠI DANI

Nakon ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN: Međunarodna zajednica je opet izdala Bosnu i Hercegovinu

Baš kao i tokom 1990-ih i brutalne agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je neodlučnost i licemjerje međunarodne zajednice osokolilo agresore na BiH, a braniocima embargom na oružje zavezalo ruke,