Dvije decenije od pogibije legendarnog komandanta: Znaš li Drino koliko te je Zaim volio

U petak 9. oktobra Saveza UDNRP “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo organizuje obilježavanje 20. godišnjice od pogibije legendarnog komandanta 14. divizije „Zlatnog ljiljana“ Zaima Imamovića.

Komandant Zaim Imamović jedan je od tvoraca operacije kodnog naziva „Krug“, izvedene  od 15. 8. do 18. 9. 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foče i Rogatice.

Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine, u selu Poratak kod Ilovače, petnaestak kilometara od Goražda, uz Drinu.

Oficirsku karijeru u JNA završio je u činu kapetana prve klase, koju je napustio 8. aprila 1992. i odmah se priključio Teritorijalnoj odbrani.

Rahmetli Zaim Imamović bio je vojskovođa posebnog kova (Zaim i znači vođa) i nevjerovatnog smisla za motivaciju saboraca. Neustrašiv, nasmijan, uvijek ispred svojih vojnika. Fajter koji ne priznaje frontalni način ratovanja i ne čeka poteze dušmana, već organizuje upade u dubinu privremeno zauzete teritorije i nanosi gubitke neprijatelju.

Odsudnu odbranu Goražda organizovao je u rejonu Preljuće, dijelu Zebine šume, na lijevoj obali Drine. Ta linija od Osmice do Stoca i Orahovica postaće najsigurnija utvrda oko Goražda, jedina borbena linija koju neprijatelji nikada nisu pomjerili.

Već 1992. godine, na tom dijelu ratišta, formirana je proslavljena Prva drinska brigada, sa pet bataljona, na čijem čelu je bio rahmetli Zaim Imamović. Redale su se bitke i njegove pobjede: na releju Zebina šuma, Stogu, Crnom vrhu, Jabučkom sedlu, Trovrhu, … Redale su se bitke, ali i Zaimova ranjavanja…

Samo dan-dva ranije, bio je ranjen po šesti put. Nije čekao da se oporavi. Naprosto, ukrao se svojim pratiocima i doktoru Muratu Đuderiji i otišao na prvu liniju, među svoje borce, s kojima se uvijek i najbolje osjećao.

Nije dočekao da uživa u slobodi, za koju se dugo i požrtvovano borio. Smrt je bila brža od želje da stigne do Drine.

Poginuo je od gelera granate  9. oktobra 1995. godine, dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu Republike Bosne i Hercegovine, u činu majora, na dužnosti komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH, na prvoj borbenoj liniji, na Treskavičkom ratištu u rejonu prijevoja Rogoj, na visu Čelina (općina Trnovo).

Čin brigadira dodijeljen mu je posthumno, na dan dženaze.

Mezar Zaima Imamovića nalazi se u mezaristanu ispred Ali-pašine džamije u Sarajevu, zajedno sa odabranim herojima koji su zadužili našu zemlju i narod kao što su rahmetli potpredsjednik Vlade R BiH Hakija Turajlić, Mustafa Hajrulahović Talijan, Avdo Palić i mnogi drugi.

Ostala je uspomena na velikog komandanta i heroja, komandanta brigade bosanske Armije, rahmetli Zaima Imamovića.

Među njegovim preživjelim saborcima i danas se može čuti rečenica : „Znaš li Drino koliko te je Zaim volio“.

Aktivnosti 9. oktobra

10 sati, Polaganje cvijeća i učenje dove – mezarje Alipašina džamija

10.30 sati, Sjećanje na lik i djelo Zaima Imamovića – Dom mladih Skenderija

(MiruhBosne/NAP/Radiogorazde)

Previous Porijeklo porodice Bosnavi iz Mekke i Medine
Next Američka studentica: Bosna i Hercegovina je najljepša zemlja u Evropi

You might also like

OTPOR BOSNE

Godišnjica formiranja 4. korpusa Armije Bosne i Hercegovine

  U organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u petak, 17. novembra 2017. godine, bit će obilježena 25. godišnjica formiranja 4. Korpusa

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica formiranja 210. viteške oslobodilačke brigade „Nesib Malkić“

Polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju i bisti heroja obrambeno – oslobodilačkog rata Nesiba Malkića u Živinicama danas je obilježena 30. godišnjica formiranja 210. viteške oslobodilačke brigade „Nesib Malkić“. U

OTPOR BOSNE

Prije 30 godina stradao je goraždanski heroj Sinan Žuga: Poginuo dok je gađao tenk posljednjom granatom

Članovi Udruženja “Sinan Žuga i saborci”, porodica i brojni sugrađani danas su obilježili 30-godišnjicu velike bitke na Osanici i položili cvijeće na mezar heroja odbrane Goražda Sinana Žuge.  Bio je