Dvije kompanije ukinule dvojno entitetsko poslovanje – sjedište samo u Sarajevu

Dvije kompanije ukinule dvojno entitetsko poslovanje – sjedište samo u Sarajevu

Revizorska i savjetodavna kompanija Deloitte odlučila je ukinuti entitetsku podvojenost u poslovanju te je svoju firmu u Banjoj Luci preselila u Sarajevo, izvještava Indikator.ba.

Ova globalno prisutna kompanija, jedna od četiri vodeće revizorske i konsultantske kompanije u svijetu, sada u Banjaluci ima samo podružnicu, dok u Sarajevu, prema izvodu iz poslovnog registra postoje dvije kompanije – Deloitte d.o.o. Sarajevo i Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo. Banjalučka podružnica dio je kompanije Deloitte Sarajevo.

U registru poslovnih subjekata u RS, navodi se da je kompanija “Deloitte” d.o.o. Banja Luka preseljena sa teritorije tog entiteta.

Krajem maja prošle godine donesena je odluka da se društvo za reviziju i konsalting Deloitte d.o.o. Banja Luka pripoji društvu za poslovno savjetovanje Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo.

Odluku o pripajanju donijela su krovna društva dva subjekta u BiH – društvo Deloitte d.o.o. Beograd, kao jedini član društva Deloitte Banja Luka i Deloitte Central Europe Holdings Limited sa sjedištem na Kipru kao jedini član društva Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo.

Osnov za prenos imovine i obaveza sa banjalučkog na sarajevsko društvo, kako je navedeno u obavijesti tim povodom, je bilans stanja i bilans uspjeha sa stanjem na dan 31.12.2020. godine, a “pripajanje društva provesti će se prema pripremljenom planu reorganizacije”.

Deloitte je jedan od od lidera na bh. tržištu gdje su uz domaću kompaniju Establish Sarajevo prisutni i globalni igrači PricewaterCoopers, Ernest&Young i KPMG B-H.

Dvojno entitetsko poslovanje ukinuto je i u slučaju operatera upravljanja ambalažnim otpadom EKOPAK-a.
Društvo EKOPAK RS pripojeno je društvu EKOPAK d.o.o. Sarajevo a banjalučka kompanija je izbrisana iz poslovnog registra.

EKOPAK doo Sarajevo, čiji su osnivači Argeta, Bimal, Orbico, Banjalučka pivara, Bihaćka pivovara, Coca-Cola B-H i Violeta, bio je 100-postotni vlasnik društva EKOPAK RS.

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Komšić poziva na provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava
Next Porodični biznis braće iz Čapljine: Domaćom proizvodnjom do svjetskog tržišta

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Porodica Orman uspješno se bavi proizvodnjom Livanjskog sira

Porodica Orman pod brendom Farmersko blago danas radi različite varijacije istih sireva, a neki od njih su s maslinovim uljem, smokvama, biberom i limunom. Ormanovi su se iz Njemačke vratili 2000.

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina – robni izvoz u prvom polugodištu porastao za 12 posto

  Bosna i Hercegovina je u prvom polugodištu ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti pet milijardi i 834 miliona KM, što je za 12 posto više nego u istom periodu

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina će u poljoprivredu uložiti više od milijardu maraka!

  Bosna i Hercegovina će do 2021. godine u razvoj poljoprivrede uložiti više od milijardu maraka budžetskih sredstava, navodi se u Strateškom planu ruralnog razvoja, koji je objavilo Ministarstvo vanjske