Dvije kompanije ukinule dvojno entitetsko poslovanje – sjedište samo u Sarajevu

Dvije kompanije ukinule dvojno entitetsko poslovanje – sjedište samo u Sarajevu

Revizorska i savjetodavna kompanija Deloitte odlučila je ukinuti entitetsku podvojenost u poslovanju te je svoju firmu u Banjoj Luci preselila u Sarajevo, izvještava Indikator.ba.

Ova globalno prisutna kompanija, jedna od četiri vodeće revizorske i konsultantske kompanije u svijetu, sada u Banjaluci ima samo podružnicu, dok u Sarajevu, prema izvodu iz poslovnog registra postoje dvije kompanije – Deloitte d.o.o. Sarajevo i Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo. Banjalučka podružnica dio je kompanije Deloitte Sarajevo.

U registru poslovnih subjekata u RS, navodi se da je kompanija “Deloitte” d.o.o. Banja Luka preseljena sa teritorije tog entiteta.

Krajem maja prošle godine donesena je odluka da se društvo za reviziju i konsalting Deloitte d.o.o. Banja Luka pripoji društvu za poslovno savjetovanje Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo.

Odluku o pripajanju donijela su krovna društva dva subjekta u BiH – društvo Deloitte d.o.o. Beograd, kao jedini član društva Deloitte Banja Luka i Deloitte Central Europe Holdings Limited sa sjedištem na Kipru kao jedini član društva Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo.

Osnov za prenos imovine i obaveza sa banjalučkog na sarajevsko društvo, kako je navedeno u obavijesti tim povodom, je bilans stanja i bilans uspjeha sa stanjem na dan 31.12.2020. godine, a “pripajanje društva provesti će se prema pripremljenom planu reorganizacije”.

Deloitte je jedan od od lidera na bh. tržištu gdje su uz domaću kompaniju Establish Sarajevo prisutni i globalni igrači PricewaterCoopers, Ernest&Young i KPMG B-H.

Dvojno entitetsko poslovanje ukinuto je i u slučaju operatera upravljanja ambalažnim otpadom EKOPAK-a.
Društvo EKOPAK RS pripojeno je društvu EKOPAK d.o.o. Sarajevo a banjalučka kompanija je izbrisana iz poslovnog registra.

EKOPAK doo Sarajevo, čiji su osnivači Argeta, Bimal, Orbico, Banjalučka pivara, Bihaćka pivovara, Coca-Cola B-H i Violeta, bio je 100-postotni vlasnik društva EKOPAK RS.

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Komšić poziva na provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava
Next Porodični biznis braće iz Čapljine: Domaćom proizvodnjom do svjetskog tržišta

You might also like

Ekonomija/Biznis

Dobar glas daleko se čuje: Reuters piše o bosanskoj firmi koja proizvodi ručno rađeni namještaj

  Agencija Reuters objavila je reportažu o kompaniji Zanat iz Konjic, u vlasništvu porodice Nikšić, koja proizvodi ručno rađeni namještaj za svjetska tržišta – prenosi BiznisInfo. Reuters piše da se porodica Nikšić bavi

Ekonomija/Biznis

Brza cesta Lašva – Nević Polje: Početak gradnje nakon 15 godina obećanja

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru danas je potpisan Ugovor za izgradnju prve dionice brze ceste Lašva-Travnik-Jajce, od poslovne zone Vitez do Nević Polja. Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor

Ekonomija/Biznis

Prevent proširio saradnju: Bosanska odjeća za motocikliste i u Aziji

Potpisivanjem ugovora sa italijanskim brendom Prevent proširio saradnju • Najavljena nova zapošljavanja Potpisivanjem ugovora sa renomiranim italijanskim brendom Dainese, kompanija Prevent u Visokom je nastavila diversifikaciju proizvodno-prodajnog portfolija, te strateškog