Džaferović: Bošnjaci u Albaniji su očuvali svoj identitet, nisu zaboravili domovinu svojih predaka (Video)

Džaferović: Bošnjaci u Albaniji su očuvali svoj identitet, nisu zaboravili domovinu svojih predaka (Video)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas novinarima iz Bosne i Hercegovine koji prate njegovu službenu posjetu Albaniji, a nakon posjete Općini Shijak gdje živi veliki broj Bošnjaka, da život bez vlastitog identiteta znači veliku prazninu.

Video FENA

Predsjedavajućeg Džaferovića i delegaciju dočekao je počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Albaniji Fikret Klarić i gradonačelnik Šijaka Elton Arbana. Gradonačelnik Arbana je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa pripadnicima bošnjačke zajednice i kazao kako daju veliki doprinos napretku ovoga područja i Republike Albanije.

Gospodin Klarić je ujedno predsjednik Udruženja Bošnjaka „Zambak“ koje obilježava 25 godina svog postojanja te je informisao predsjedavajućeg Džaferovića da se ovo udruženje bavi očuvanjem tradicije, običaja kulture i jezika. Kazao je da u okrugu Drač živi oko 7000 Bošnjaka. Bošnjaci su od 2017. godine manjina u Republici Albaniji.

Predsjedavajući Džaferović je obišao i osnovnu školu u izgradnji „Adem Sabljić“ u Borakiju, čiju je izgradnju finansirala Republika Albanija. U ovoj školi, oko 220 učenika će, osim drugih predmeta, učiti bosanski, albanski i engleski jezik. Tokom obraćanja velikom broju građana koji su se okupili u čast dolaska, predsjedavajući Džaferović je iskazao važnost očuvanja identiteta, tradicije i jezika područja sa kojeg potiču. Naglasio je njihov dugogodišnji doprinos Republici Albaniji, te izrazio nadu da će veze koje imaju sa Bosnom i Hercegovinom biti unaprijeđene u godinama koje slijede.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je sa gradonačelnikom Šijaka simbolično uručio ključeve obnovljene kuće Ganiji Korjenić. To je jedna od osam stambenih jedinica koje su obnovljene dijelom i sredstvima iz Bosne i Hercegovine, a namijenjene su porodicama koje su u zemljotresu 2019. godine izgubile svoje domove.

Predsjednik Republike Albanije Ilir Meta će večeras, u čast predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, upriličiti i svečanu večeru u predsjedničkoj palati „Brigada“.  

U delegaciji, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, su i ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Albaniju Nusret Čančar, te savjetnici članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića, Radovan Kovačević i Davor Vuletić.

Tirana ukrašena zastava Albanije i Bosne i Hercegovine…

Foto: Twitter
Previous Holanđanku Saskiu u Sarajevo dovela ljubav: Volim prelijepu bosansku prirodu... Ma sve je lijepo
Next OŠ 'Mula Mustafa Bašeskija' Visoko dobila novu školsku zgradu

You might also like

NAŠI LJUDI

Izgradnja kompleksa na Drinjači: Mehmed stvara mali raj nadomak Zvornika (FOTO)

Lijepa je zemlja daleka Švedska. Zna to dobro Mehmed Ademović. No, zna i to da dušu i srce ne može nigdje nahraniti kao u rodnom kraju. Baš nigdje. A njegov rodni kraj

NAŠI LJUDI

Poslušajte novu navijačku pjesmu grupe BH Loyals iz St. Louisa

  Bosanskohercegovačka navijačka grupa BH Loyals osnovana je 2014. godine u St. Louisu. Prije par dana na YouTube kanalu reper Loga objavio je pjesmu “Za brata mog” snimljenu sa ovom navijačkom

NAŠI DANI

Nurkić donirao 100 tona brašna za ljude u potrebi

Naš NBA košarkaš, Jusuf Nurkić donirao je 100 tona brašna za ljude u potrebi, a povodom nastupajećeg mjeseca Ramazana. Ovom informacijom ujedno i pokrećemo našu ramazansku akciju, a zahvaljujemo se