Džaferović prisustvovao  obilježavanju Dana sjećanja na sve fočanske šehide i žrtve, nevino ubijene tokom agresije

Džaferović prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na sve fočanske šehide i žrtve, nevino ubijene tokom agresije

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća, na Mostu stradanja (Željeznički most kod KPD Foča), član Predsjedništva BiH Džaferović i predstavnici delegacija drugih institucija odali su počast žrtvama.

Član PBiH Džaferović je u svome obraćanju istakao da je tokom agresije na BiH ubijeno najmanje 3.000 Bošnjaka u Foči, od čega porodice tragaju za još 627 nestalih kako bi im mogle klanjati dženazu.

“Foča je općina u kojoj je najviše žena ubijeno i silovano tokom agresije. Sistemsko silovanje i zlostavljanje žena bilo je dio sveobuhvatnog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno uklanjanje bošnjačke zajednice s ovog područja. Bošnjaci Foče su ubijani,  mučeni, pritvarani i sistemski progonjeni a cilj je bio da nas ovdje više nema”, kazao je član Predsjedništva BiH Džaferović.

Naglasio je da је ukupno 22 hiljade Bošnjaka protjeranо iz Foče, kao i da je ovaj zločin po svim mjerilima – genocid. Dodao je da međunarodne i domaće institucije nisu smogle snage da ovaj zločin nazovu njegovim pravim imenom, te ga još tretiraju kao zločin protiv čovječnosti.

“Htjeli su da nas ne bude, a ipak smo opstali. Zločinci su htjeli uništiti BiH, a BiH je opstala i ojačala. Unatoč silnom zlu koje su nam nanijeli, ipak smo opstali. I Bošnjaci su u Podrinju svoji na svome. Oduvijek smo mi u cijeloj BiH, i ovdje kraj naše lijepe rijeke Drine, svoji na svome”, kazao je.

Dodao je da je obnovljena Aladža simbol pobjede dobra nad zlom, te da su “jači oni koji grade od onih koji ruše”.

“Bol zbog počinjenog zločina dodatno je pojačan bolom zbog nepravde. Iako su dobro poznati mnogobrojni izvršioci najtežih zločina, Tužilaštvo i ukupno pravosuđe BiH nisu procesuirali odgovorne, od kojih se veliki broj šeta na slobodi. Nećemo se proći sve dok i posljednji inspirator, organizator i izvršilac zločina ne dođe pred lice pravde”, kazao je.

Član Predsjedništva BiH Džaferović kazao je da je inicirao osnivanje Centra za istinu i pravdu, u saradnji sa Institutom za ratne zločine i genocid pri Univerzitetu u Sarajevu, koji treba da bude podrška nadležnim institucijama za procesuiranje odgovornih za ratne zločine.

Naglasio je da Centar može početi sa radom, te pozvao Institut da to što prije i omogući, budući da su praktično završene sve pripreme za njegovo funkcionisanje.

“Herojska borba bošnjačkih povratnika za opstanak i očuvanje bošnjačke zajednice na ovom području za svakog je poštovanja i mora imati snažnu podršku institucija. Povratnici su heroji borbe za BiH u miru i njenu reintegraciju. Želim pohvaliti pozitivan primjer jedinstvenog djelovanja povratničke zajednice u Foči, koja ima svoj snažan glas kroz Koordinaciju bošnjačke zajednice. To je ispravan put, jer samo uz jedinstvo povratnici mogu ostvariti svoja prava i svoje interese”, istakao je član PBiH Džaferović.

Skrenuo je pažnju na probleme povratničkih sela u Foči sa opskrbom električnom energijom, te pozvao institucije zadužene za pomoć povratnicima, da u fokus svog djelovanja stave ovaj problem. Naglasio je i da finansijska moć države neprestano jača, te da to mora biti odraženo kroz povećanje budžeta za ulaganje u povratničke sredine.

“Svaki zvaničnik BiH koji se nalazi na pozicijama gdje se odlučuje, bilo na lokalnom, kantonalnom, federalnom ili državnom nivou, mora stalno imati na umu svoju obavezu da podrži povratničke sredine, jer ulaganje u povratak nije samo prvorazredna moralna obaveza, već i najbolja strateška investicija za jačanje ideje cjelovite i demokratske države BiH, u kojoj će se svaki čovjek osjećati komotno, na svakome njenom pedlju”, kazao je.

Pozvao je lokalne vlasti u Foči da prestanu sa blokadama obilježavanja mjesta stradanja zločina u Foči, te pozvao i sve Fočake raseljene širom BiH ili u dijaspori da se vraćaju, ukoliko su u prilici, i da svi oni uspješniji investiraju u bošnjačku povratničku zajednicu u Foči.

Previous Elektroprivreda BiH predstavila šest novih električnih vozila i punionica
Next Bosanska kuhinja: U Cazinu tarhana za Guinnessa (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Ambasadorica Austrije u našoj zemlji uručila donaciju od 500.000 vakcina

Primopredaja donacije Republike Austrije Bosni i Hercegovini u vidu 500.000 AstraZeneca vakcina protiv COVID-19 obavljena je danas u Sarajevu. Dušan Kojić, koji se obratio uime Vijeća ministara BiH, odnosno Ministarstva

NAŠI DANI

U Sarajevu održani protesti ‘Pravda za Dženana i Davida’

Više hiljada građana okupilo se danas na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu na 20. protestima povodom pete godišnjice od stradanja mladića Dženana Memića i treće godišnice stradanja mladića Davora

NAŠI DANI

Ispraćaj jedinice privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misiju otklanjanja posljedica zemljotresa u Republiku Tursku

Shodno odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dana 10. februara 2023. godine sa lokacije Kasarne „Rajlovac“, u misiju pružanja pomoći u otklanjanju posljedica zemljotresa u Republici Turskoj, Oružane snage BiH su