Džaferović uputio čestitku povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Džaferović uputio čestitku povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Dan pobjede nad fašizmom – 9. maj, jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji. Na taj dan, 1945. godine, evropski narodi su konačno, uz pomoć saveznika, vojno savladali nacističke i fašističke projekte.

Na temeljima te borbe, na isti ovaj datum pet godina kasnije, udareni su temelji formiranju Evropske unije, kao najznačajnijeg mirovnog i ekonomskog projekta, zasnovanog na zajedništvu i saradnji.

Ovo je datum kada trebamo podsjetiti i na dugu historiju antifašizma u Bosni i Hercegovini, utemeljenog na tradiciji zajedničkog života.

Nikada ne treba zaboraviti da je upravo Bosna i Hercegovina bila mjesto borbe najvećeg antifašističkog pokreta otpora na području Evrope. To nije nimalo slučajno, jer borba protiv fašizma je u samoj prirodi i suštini ove države, te predstavlja uslov njenog opstanka.

Na ovaj datum obilježavamo i Dan zlatnih ljiljana, odajući poštovanje i prisjećajući se najboljih i najhrabrijih sinova ove zemlje, koji su iskazivali posebnu hrabrost u borbi Armije Republike Bosne i Hercegovine za opstojnost ove države.

Ta armija nije branila samo Bosnu i Hercegovinu, već je branila i ideje i vrijednosti na kojima se temelji civilizovani svijet – slobodu, zajednički život u miru i demokratiju. I na to zauvijek trebamo biti ponosni – navodi se u poruci Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Previous Spojen vijadukt Babina rijeka, najviši na Koridoru 5C
Next Trebevićka žičara od sutra ponovo u funkciji

You might also like

NAŠI DANI

Husagić: Pobjeda SPD-a u Njemačkoj će biti više nego pozitivna za Bosnu

U 18 sati su zatvorena birališta na općim izborima u Njemačkoj, a prve analize ukazuju da je lider Olaf Scholz veliki pobjednik ovih izbora. Naime, stranku na izdisaju je digao iz mrtvih i pretvorio

NAŠI DANI

Počela nastava u 88 osnovnih i 33 srednje škole u Tuzlanskom kantonu

Počela je nastava u 88 osnovnih i 33 srednje škole u Tuzlanskom kantonu. Prvi dan nove školske godine svečano je obilježen u Tuzli gdje su protokolarnim posjetama delegacije Vlade TK

RIJEČ

Saučesništvo u genocidu: Odakle Izrael dobija oružje

Više od 9.000 palestinskih žena ubijeno je od početka izraelskog rata protiv Palestinaca u pojasu Gaze. Majke su bile najveća grupa civilnog stanovništva koje je ubila okupaciona država, u prosjeku 37 dnevno od 7.