Dževad Begić je imao veliko srce

Dževad Begić je imao veliko srce

Porodica, prijatelji, saborci i poznanici jučer su polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Pofalićima obilježili 24. godišnjicu od pogibije Dževada Begića Đilde, nekadašnjeg vođe navijača FK Željezničar. Odavanjem počasti prisutni su se još jednom prisjetili, heroja i branitelja grada Sarajeva.

Pobjednik

Sve do 11. jula 1992. Đilda je bio među prvima gdje god je trebalo. Bio je među hrabrima koji su onesposobljavali ubice s brda i njihova oruđa kojima su sijali smrt po Sarajevu. Išao je u akcije iz kojih je redovno izlazio kao pobjednik. Tog kobnog 11. jula na Pofalićima, u pokušaju da pomogne ranjenoj ženi, pogođen je snajperskim hicem.

Ovog heroja sjetio se i ratni komandant Odreda Koševsko Brdo Sejo Alić. Kaže da je na današnje odavanje počasti Đildi pozvao mnoge političare, no, kao i mnogo puta do sada, niko se nije odazvao.
– Pozivi su bili upućeni svim nivoima vlasti, ali niko se nije udostojio da dođe i oda počast ovom velikom čovjeku i heroju koji je život dao za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Neustrašiv

Jer, Đilda je zaista bio čovjek velikog srca, neustrašiv ratnik koji je išao među prvima gdje god je trebalo. Bio je humanista, uvijek spreman pomoći drugima, prisjetio se Alić.

Izvor: Oslobođenje

Previous Biljani, selo koje je ubijeno u jednom danu
Next Poznati Bosanci o promjeni vjere: Ne zanima me šta drugi misle o tome što sam promijenio vjeru

You might also like

NAŠI DANI

Vlada FBiH izdvojila 10 miliona KM za pomoć zdravstvu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj, sjednici donijela Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH, Budžeta FBiH za 2020. godinu Federalnom

NAŠI DANI

Komšić: Niko neće svoje gubitke kompenzirati na Bosni i Hercegovini

Politika etničkih razgraničenja i etničkog čišćenja putem razmjene teritorija, odnosno zagovaranje te vrste politike, jeste izvor destabilizacije zapadnog Balkana, ali i povratak na retrogradne politike i ideologije “životnog prostora nacija”

NAŠI DANI

Novalić u Bihaću: Osigurana sredstva za projektovanje i početak gradnje brze ceste

 Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je boravio u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu, gdje je u Bihaću je razgovarao s kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem. Tema sastanka bile su