Dževad Begić je imao veliko srce

Dževad Begić je imao veliko srce

Porodica, prijatelji, saborci i poznanici jučer su polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Pofalićima obilježili 24. godišnjicu od pogibije Dževada Begića Đilde, nekadašnjeg vođe navijača FK Željezničar. Odavanjem počasti prisutni su se još jednom prisjetili, heroja i branitelja grada Sarajeva.

Pobjednik

Sve do 11. jula 1992. Đilda je bio među prvima gdje god je trebalo. Bio je među hrabrima koji su onesposobljavali ubice s brda i njihova oruđa kojima su sijali smrt po Sarajevu. Išao je u akcije iz kojih je redovno izlazio kao pobjednik. Tog kobnog 11. jula na Pofalićima, u pokušaju da pomogne ranjenoj ženi, pogođen je snajperskim hicem.

Ovog heroja sjetio se i ratni komandant Odreda Koševsko Brdo Sejo Alić. Kaže da je na današnje odavanje počasti Đildi pozvao mnoge političare, no, kao i mnogo puta do sada, niko se nije odazvao.
– Pozivi su bili upućeni svim nivoima vlasti, ali niko se nije udostojio da dođe i oda počast ovom velikom čovjeku i heroju koji je život dao za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Neustrašiv

Jer, Đilda je zaista bio čovjek velikog srca, neustrašiv ratnik koji je išao među prvima gdje god je trebalo. Bio je humanista, uvijek spreman pomoći drugima, prisjetio se Alić.

Izvor: Oslobođenje

Previous Biljani, selo koje je ubijeno u jednom danu
Next Poznati Bosanci o promjeni vjere: Ne zanima me šta drugi misle o tome što sam promijenio vjeru

You might also like

NAŠI DANI

Salkić: Međunarodna zajednica prećutno dozvoljava integraciju RS sa Srbijom

Potpredsjednik bh. entiteta Republika srpska Ramiz Salkić rekao je danas da OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice prećutno dozvoljavaju sveopštu integraciju bh. entiteta RS s Republikom Srbijom, a građane Bosne

NAŠI DANI

Ilidža: Obilježena 25. godišnjica Četvrte viteške brigade

Polaganjem cvijeća na centralno spomen-obilježje Ilidža i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilidža počelo je obilježavanje 25. godišnjice od formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade. Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža  Muhamed Omerović rekao

NAŠI DANI

I ove godine stipendije za više od dvije hiljade učenika u Burkini Faso

MFS-EMMAUS već šestu godinu u kontinuitetu šalje stipendije i pomoć djeci Burkine Faso u Africi, zemlji koja slovi za jednu od najsiromašnijih na svijetu. -Zahvaljujući nesebičnoj podršci koju ste pružili