Džindić: U Bosni i Hercegovini cijena energenata najbolja u regionu

Džindić: U Bosni i Hercegovini cijena energenata najbolja u regionu

 Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić izjavio je da su cijene energenata u drugim zemljama drastično više nego što je to slučaj u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– U Bosni i Hercegovini je cijena energenata najbolja u regionu. Moramo biti fer i reći da je to tako. Da li će Vijeće ministara BiH učiniti još neki korak vezano za akcize ili neki drugi korak to je na Vijeću ministara da odlučuje – kaže Džindić.

Što se tiče cijena goriva kaže da je Vlada Federacije BiH učinila to da je donijela Odluku o ograničavanju profita na distribuciju prodaje nafte i naftnih derivata.

– Ta odluka se pokazala kao najbolja odluka u regionu jer imamo najbolju cijenu nafte i naftnih derivata. Vlada je to učinila i donijela tu Odluku – to limitiranje cijene goriva marže cijene na cijenu goriva se pokazalo u ovom trenutku kao najispravniji potez koji smo učinili a vezano za cijenu nafte i naftnih derivata. Nažalost, nadati se da će se politička situacija u Evropi i svijetu poboljšati te ruskoukrajinski sukob smanjiti i da će to uticati da se stabilizuje situacija u tom energetskom sektoru – poručio je Džindić.

U pogledu plina istakao je da je ugovor potpisan do početka januara i da se ne očekuju neke drastične promjene.

– Cijena gasa u ovom trenutku do 1. januara 2023. godine će biti onakva kakva je u ugovoru potpisana. Dakle, ne bi trebalo doći do značajnije promjene – zaključio je Džindić u izjavi medijima. 

Izvor: Agencije

Previous U Blažuju započela rekonstrukcija naftnih terminala, kapacitet 42 miliona litara
Next TK: Rekordan iznos podrške za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i obrta

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ugalj umjesto gasa – Njemačka se vraća termoelektranama; zemlja na pragu recesije

Rusija nastavlja da smanjuje isporuke gasa, navodno zbog turbine koja nedostaje. Njemačka vlada stoga nalaže duže korišćenje termoelektrana na ugalj. „Turbina je tu, može da se isporuči, samo neko mora

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina će u poljoprivredu uložiti više od milijardu maraka!

  Bosna i Hercegovina će do 2021. godine u razvoj poljoprivrede uložiti više od milijardu maraka budžetskih sredstava, navodi se u Strateškom planu ruralnog razvoja, koji je objavilo Ministarstvo vanjske

Ekonomija/Biznis

Premijer Novalić na gradilištu VE Podveležje; EPBiH planira gradnju novih vjetroelektrana

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić posjetio je gradilište VE Podveležje, prve vjetroelektrane u vlasništvu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH i članovi stručnog tima za relizaciju