Džindić: U Bosni i Hercegovini cijena energenata najbolja u regionu

Džindić: U Bosni i Hercegovini cijena energenata najbolja u regionu

 Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić izjavio je da su cijene energenata u drugim zemljama drastično više nego što je to slučaj u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– U Bosni i Hercegovini je cijena energenata najbolja u regionu. Moramo biti fer i reći da je to tako. Da li će Vijeće ministara BiH učiniti još neki korak vezano za akcize ili neki drugi korak to je na Vijeću ministara da odlučuje – kaže Džindić.

Što se tiče cijena goriva kaže da je Vlada Federacije BiH učinila to da je donijela Odluku o ograničavanju profita na distribuciju prodaje nafte i naftnih derivata.

– Ta odluka se pokazala kao najbolja odluka u regionu jer imamo najbolju cijenu nafte i naftnih derivata. Vlada je to učinila i donijela tu Odluku – to limitiranje cijene goriva marže cijene na cijenu goriva se pokazalo u ovom trenutku kao najispravniji potez koji smo učinili a vezano za cijenu nafte i naftnih derivata. Nažalost, nadati se da će se politička situacija u Evropi i svijetu poboljšati te ruskoukrajinski sukob smanjiti i da će to uticati da se stabilizuje situacija u tom energetskom sektoru – poručio je Džindić.

U pogledu plina istakao je da je ugovor potpisan do početka januara i da se ne očekuju neke drastične promjene.

– Cijena gasa u ovom trenutku do 1. januara 2023. godine će biti onakva kakva je u ugovoru potpisana. Dakle, ne bi trebalo doći do značajnije promjene – zaključio je Džindić u izjavi medijima. 

Izvor: Agencije

Previous U Blažuju započela rekonstrukcija naftnih terminala, kapacitet 42 miliona litara
Next TK: Rekordan iznos podrške za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i obrta

You might also like

Ekonomija/Biznis

Mljekara Fojnica Milk u posljednje dvije godine udvostručila proizvodnju

Mljekara Fojnica Milk na svojoj je uzlaznoj putanji, a u posljednje dvije godine je gotovo udvostručila proizvodnju. Sweden/USAID FARMA II projekt podržao ih je na tom putu. “Prodamo sav sir

Ekonomija/Biznis

Firma iz Živinica finalizira investiciju vrijednu oko 20 miliona KM – u novoj fabrici posao za 80 novih radnika

U okviru manifestacije „Gradonačelnik sa poslodavcima“ sumirani su rezultati poslovanja živiničkih firmi u prošloj godini, te dodijeljena priznanja za najuspješnije kompanije na području Grada Živinice. Među nagrađenim firmama je i

MADE IN BOSNIA-387

“Montažne eko kuće Porobić”: Bosanski proizvod osvaja i francusko tržište

  “Montažne eko kuće Porobić” je firma koja iza sebe ima preko 20 godina iskustva, a svojim radom, brzinom i efikasnošću zadovoljila je ukuse i očekivanja mnogih klijenata. Sjedište kompanije