Edin Numankadić posjetio NUBBiH i darovao neka od svojih likovnih djela i publikacija

Edin Numankadić posjetio NUBBiH i darovao neka od svojih likovnih djela i publikacija

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) Ismet Ovčina danas je u prostorijama Biblioteke ugostio poznatog bosanskohercegovačkog slikara Edina Numankadića.

Numankadić je ovoj instituciji odlučio darovati neka od svojih likovnih djela i publikacija.

Ovčina je tom prilikom dodijelio Zahvalnicu slikaru Numankadiću i izrazio zahvalnost  što je prepoznao ovu instituciju kao mjesto gdje će se čuvati njegova djela za buduće generacije – saopćeno je iz NUBBiH.

Primopredaji je prisustvovala i v.d. voditeljica Odjeljenja Specijalnih zbirki NUBBiH Muamera Smajić.

Sva donirana djela bit će uvrštena u Grafičku kolekciju, Odjeljenja Specijalnih zbirki NUBBiH.

U znak zahvalnosti Ismet Ovčina je slikaru Numankadiću, kao znak pažnje, uručio i izdanja NUBBiH.

Slikar Edin Numankadić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, autor brojnih samostalnih izložbi, učesnik značajnih međunarodnih umjetničkim smotri, što govori o njegovom aktivnom i kontinuiranom učešću u razvoju bosanskohercegovačke likovne umjetnosti.

Svojim umjetničkim radom neosporno je pridonio afirmaciji i modernizaciji likovne umjetničke scene u Bosni i Hercegovini.  

Na Venecijanskom bijenalu učestvovao je 1993. i 2003. godine. Bio je direktor Olimpijskog muzeja u Sarajevu. Član je ULUBiH-a od 1974. godine. Slikar Numankadić imao je više od pedeset samostalnih izložbi i učestvovao na više od 300 kolektivnih izložbi kako u zemlji tako i u inostranstvu. Dobitnik je više od dvadeset vrijednih nagrada – navodi se u saopćenju.

(Agencije)

Previous Stoltenberg: Intenziviranjem pomoći Bosni i Hercegovini možemo spriječiti eventualnu buduću agresiju
Next Husić: Zadovoljan sam srebrom u Manchesteru, tempiram formu za Grand prix

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

ŠEMSOVIĆ: Maglajlićevi naučni radovi bili su prekretnica

Piše: Prof. dr . Sead Šemsović Usmena lirska pjesma u četrdesetogodišnjem predanom radu Usredsređeno zanimanje za usmenu liriku Munib Maglajlić pokazuje još ranih sedamdesetih godina 20. vijeka.[1] U tim prvim radovima bavi

KULTURA I UMJETNOST

U najčuvenijem istanbulskom muzeju retrospektivna izložba Mersada Berbera – “Alegorija Bosne”

Sjećanje na slavnog oca i velikog bosanskohercegovačkog umjetnika Mersada Berbera i pet godina nakon što nas je napustio, održava njegova porodica na čelu sa sinom Ensarom. Nakon tri impozantne izložbe

HISTORIJA

Pogledajte kako je izgledao srednjovjekovni bosanski kraljevski grad – Bobovac

  U Muzeju Kaknja se nalazi impresivna maketa kraljevskog grada Bobovca. Maketu je izradio Ivica Tomičić  iz Kaknja. Kraljevski grad Bobovac je smješten u brdima srednje Bosne na području gdje graniče općine