Edin Numankadić posjetio NUBBiH i darovao neka od svojih likovnih djela i publikacija

Edin Numankadić posjetio NUBBiH i darovao neka od svojih likovnih djela i publikacija

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) Ismet Ovčina danas je u prostorijama Biblioteke ugostio poznatog bosanskohercegovačkog slikara Edina Numankadića.

Numankadić je ovoj instituciji odlučio darovati neka od svojih likovnih djela i publikacija.

Ovčina je tom prilikom dodijelio Zahvalnicu slikaru Numankadiću i izrazio zahvalnost  što je prepoznao ovu instituciju kao mjesto gdje će se čuvati njegova djela za buduće generacije – saopćeno je iz NUBBiH.

Primopredaji je prisustvovala i v.d. voditeljica Odjeljenja Specijalnih zbirki NUBBiH Muamera Smajić.

Sva donirana djela bit će uvrštena u Grafičku kolekciju, Odjeljenja Specijalnih zbirki NUBBiH.

U znak zahvalnosti Ismet Ovčina je slikaru Numankadiću, kao znak pažnje, uručio i izdanja NUBBiH.

Slikar Edin Numankadić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, autor brojnih samostalnih izložbi, učesnik značajnih međunarodnih umjetničkim smotri, što govori o njegovom aktivnom i kontinuiranom učešću u razvoju bosanskohercegovačke likovne umjetnosti.

Svojim umjetničkim radom neosporno je pridonio afirmaciji i modernizaciji likovne umjetničke scene u Bosni i Hercegovini.  

Na Venecijanskom bijenalu učestvovao je 1993. i 2003. godine. Bio je direktor Olimpijskog muzeja u Sarajevu. Član je ULUBiH-a od 1974. godine. Slikar Numankadić imao je više od pedeset samostalnih izložbi i učestvovao na više od 300 kolektivnih izložbi kako u zemlji tako i u inostranstvu. Dobitnik je više od dvadeset vrijednih nagrada – navodi se u saopćenju.

(Agencije)

Previous Stoltenberg: Intenziviranjem pomoći Bosni i Hercegovini možemo spriječiti eventualnu buduću agresiju
Next Husić: Zadovoljan sam srebrom u Manchesteru, tempiram formu za Grand prix

You might also like

HISTORIJA

Kako je gest Dejana Bošnjaka postao hit vijest iz Trebinja

Mnogi od starih objekata, unutar zidova, vijekovima su čuvali knjige, svjedoke vremena… Piše: Edina Kamenica Da za Bosnu i Hercegovinu, i regiju uopće, možda ipak dolaze bolji dani, svjedoči prošlonedjeljna

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Uskoro nova knjiga na temu bosanske historije: “DREVNA BOSNA”

Uskoro iz štampe u izdavaštvu Matice bošnjačke pod pokroviteljstvom Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti – BANU Ko su, šta su, odakle potječu balkanski narodi i među njima Bošnjaci? Dugo očekivana

KULTURA I UMJETNOST

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca obilježilo 27 godina od osnivanja

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca obilježilo je 27 godina od osnivanja te organizacije Svečanom akademijom koja je održana večeras u Sarajevu. Predsjednik VKBI Nedžad Mulabegović istakao je u obraćanju da ostaju privrženi