‘Eko sir Puđa’ iz Livna pobjednik Festivala sireva Balkana

‘Eko sir Puđa’ iz Livna pobjednik Festivala sireva Balkana

 

Na 8. Festivalu sireva Balkana, izložbi autohtonih sireva regije, koji je održan ove sedmice u Beogradu, prema glasovima publike, pobjedu je odnio “Eko sir Puđa” iz Livna.

Ova nagrada je još jedan dokaz da sirevi iz Bosne i Hercegovine uživaju veliko povjerenje potrošača u regiji, ali i ugled među proizvođačima sira.

Susret proizvođača sira u Beogradu bila je ujedno prilika za uspostavu saradnje, povezivanje distributera i razmjenu informacija o izazovima na međunarodnom tržištu sira. USAID/Sweden FARMA II je podržala „Eko sir Puđa“ kroz sufinansiranje nabavke opreme za kooperante, te kroz edukacije i trening programe koji su doprinijeli podizanju standarda proizvodnje.

„Eko sir Puđa“, zajedno sa nekoliko drugih proizvođača sira širom zemlje, redovni je učesnik Balkanskog festivala sira, te je već postalo pravilo da bosanskohercegovački sirevi na ovom događaju ostvaruju najveća priznanja.

Festival sireva Balkana je održan u Domu omladine Beograda uz učešće sirara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, te gostiju iz Francuske i Holandije.

Nakon Hrvatske i Crne Gore, Srbija je za Bosnu i Hercegovinu treće po veličini izvozno tržište sira, saopćeno je iz projekta USAID/Sweden FARMA II.

Previous Rudnik Soli u Tuzli: Od crnih dana do rekordne proizvodnje (Video)
Next MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade 'Pobjednik' BIGG SEE Product Design Award 2018

You might also like

Ekonomija/Biznis

Domaći brend Natura izvozi za Australiju, Kanadu i SAD

Domaći brend Natura je zadnjih godina sa svojim proizvodnim asortimanom osvojio tržište Bosne i Hercegovine, ali i Evrope. Trenutno se ovaj domaći brend izvozi i u 14 europskih zemalja, a

Ekonomija/Biznis

Senad Šantić, vratio se iz Švedske i pokrenuo biznis u rodnom Mostaru

Mnogo je priča dostupnih javnosti o mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine koji su širom svijeta uspješni u raznim oblastima. Brojni su domovinu napustili kao djeca, bježeći od rata, neki

MADE IN BOSNIA-387

Dani masline 2019: Naša ulja su ljekovita i imaju visoku kvalitetu

Manifestacija “Dani masline 2019.”, u sklopu koje su upriličena stručna predavanja te promotivno-ocjenjivačka izložba ekstradjevičanskih maslinovih ulja, održana je u petak u Federalnom agromediteranskom zavodu (FAZ) u Mostaru. Pomoćnik direktora