Eko turizam kod Donjeg Vakufa: Dabrovi se vratili u rijeku Semešnicu nakon 150 godina (Foto)

Pored ove rijeke, četiri kilometra od Donjeg Vakufa Naima Vrebac izgradila je pravi mali raj za turiste.

Semešnica je jedna od najčišćih rijeka u Srednjobosanskom kantonu. Toliko je čista da su je zavolili i dabrovi koji su se ponovno u nju nastanili nakon 150 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored ove rijeke, četiri kilometra od Donjeg Vakufa Naima Vrebac izgradila je pravi mali raj za turiste. Uz moćne rastoke Semešnice sagradila je ribnjak, bungalove, bosanske kuće, klupe, hladnjake i mnoštvo drugih sadržaja koji mame turiste kako iz zemlje tako i inozemstva. Gradnja se i dalje nastavlja.

– Zadovoljni smo dosadašnjom posjetom turista koji dolaze prije svega iz BiH, ali i susjedne Hrvatske, arapskih zemalja, Kuvajta, Katara, Saudijske Arabije. Turisti iz Arapskog svijeta očarani su slapovima Semešnice. Ovdje je bila prašuma. Sve smo očistili i počeli graditi eko selo prije tri godine u kojem se može dobiti domaća hrana i bosanski specijaliteti. Imamo i ponija, magarca, patke pa čak i labudove – rekla je Vrebac, prenosi Anadolu Agency.

Ona se žali na put do eko sela. Kazala je da bi gostiju bilo više da je put bolji.

– I ovako je dobro. Najgore je sjediti skrštenih ruku i čekati. Moj suprug i ja to nismo mogli sebi dopustiti. Vidite da se gradnja nastavlja i kada sve bude završeno ovo će biti pravi mali raj za turiste –  rekla je vrijedna domaćica eko sela.

Za susjednim stolom uz slapove Semešnice mladić ispija domaću bosansku kafu.

– Išao sam na čeku da gledam dabrove. Međutim, izgleda da sam došao u nevrijeme. Vidio sam samo njihove nastambe i oborena stabla koja oni svojim zubima sijeku. Vjerujem da ću narednog puta imati više sreće. Što se tiče ovoga eko sela prijatno sam iznenađen sadržajima koje nudi turistima. Posebno me impresioniralo što su ljudi napuštenu šikaru pretvorili u ovako lijep ambijent -rekao je Dario Matić iz Viteza.

Previous Dok god bude u medijima “srpski Adem, srpska Amela, srpski Arifi …” nema pozitivnih emocija prema Srbiji
Next Simbol Mostara: 9. novembra 1993. srušen Stari Most! (Video)

You might also like

TURIZAM

U toku glasanje za najpoželjnije evropske destinacije, u konkurenciji i Bosna i Hercegovina

“Wanderlust”, jedan od najznačajnijih turističkih časopisa u Velikoj Britaniji, u saradnji s World Travel Market London, najvećim svjetskim sajmom turizma, 8. novembra 21. put dodjeliće godišnje nagrade za turizam. Nagrade

BH RAZGLEDNICA

Zaštićeni pejzaž Konjuh: Zelena oaza idealna za odmor i uživanje

Šta možete očekivati od Tuzlanskog kantona? Cijela Bosna i Hercegovina, pa tako i Tuzlanski kanton je svojevrsna raskrsnica civilizacija. Prožeta je utjecajima različitih kultura s različitih strana. Bez obzira da

BAŠTINA

Sarajevo: Kuća Alije Đerzeleza

Stambena cjelina kuće poznate kao kuća Alije Đerzeleza je sagrađena između dvije mahale, mahale mesdžida Sarač Alije i mahale mesdžida Kadi Bali-efendije, formiranih u 16 stoljeću. Kuća je nastala u