Ekskluzivni snimci Al Jazeere: Izrael plažu Gaze pretvorio u stratište bespomoćnih raseljenika

Ekskluzivni snimci Al Jazeere: Izrael plažu Gaze pretvorio u stratište bespomoćnih raseljenika

Izraelske snage otvorile su vatru na raseljene Palestince koji su se kretali ka sjevernom Pojasu Gaze preko obalne ulice Al-Rashid koja, kako tvrde, predstavlja siguran prolaz za civile.

Stotine civila kretale su se priobalnim putem početkom juna, kada su okupatori direktno otvorili vatru na njih.

Al Jazeera je došla do ekskluzivnih snimaka na kojima se vidi kako izraelske snage ubijaju nenaoružanog raseljenika dok je pokušavao proći obalom mora, nakon što su mu naredili da stane na mjestu gdje se nalazi.

Vojnici su se popeli na brdo na plaži i jedan od njih je pucao u Palestinca koji je na mjestu pao prije nego što su sasuli salvu metaka na njega kako bi bili sigurni da su ga ubili.

Operacija namamljivanja i obmane civila

Na snimcima je prikazano i pogubljenje Palestinca koji je 17. maja predvodio grupu civila koji su pokušavali da prođu prema sjeveru, nakon što su ga upucali, iako se kretao podignutih ruku kako bi potvrdio da se radi o nenaoružanom civilu. Zadržali su tijelo, a njegova sudbina ili identitet još nisu poznati.

Dana 26. maja, okupacijski vojnici su zaustavili Palestinca koji se kretao cestom pored plaže, tražili od njega da digne ruke, a zatim direktno u njega pucali prije nego što je vojno vozilo počelo da pretražuje mjesto.

U popodnevnim satima 31. maja okupacijski vojnici su otvorili vatru na raseljenu osobu u prolasku unutar grupe Palestinaca, iako je stao na mjestu, kako su od njega tražili.

Ova scena se ponavljala na više mjesta, što potvrđuje da su okupacijske snage izvodile konkretnu operaciju namamljivanja i obmane civila kako bi ih pogubili na terenu, na plaži Gaze.

Snimci potvrđuju da je terensko pogubljenje civila postalo rutinski čin izraelskih vojnika tokom agresije. Isti prikazuju i pse lutalice kako jedu desetine napuštenih tijela na plaži čiji je identitet i dalje nepoznat.

Previous LENDO: VUČIĆ PROPITIVANJEM STATUSA DRŽAVNE IMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE KRENUO U REALIZACIJU DEKLARACIJE SVESRPSKOG SABORA
Next Izraelska aviokompanija započinje sezonske letove između Sarajeva i Tel Aviva

You might also like

NAŠI DANI

Zabrana ulaska bivšem komandantu Žandamerije Srbije još jedan sjajan potez državnih institucija

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, smatra da je zabrana ulaska bivšem komandantu Žandamerije Srbije Bratislavu Dikiću još jedan sjajan potez državnih institucija BiH. „Što više napadaju državu Bosnu i Hercegovinu,

NAŠI DANI

Mahmutbegović učestvovala u pohodu ‘Put spasa Vrbanja 1993.’

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović učestvovala je u pohodu “Put spasa Vrbanja 1993.” organiziranom u okviru obilježavanja 29. godišnjice stradanja Bošnjaka u Mjesnoj zajednici Vrbanja kod Bugojna te na

NAŠI DANI

Građani dali podršku Vikiću i ostalima, među njima i poznata rediteljica

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, optuženima za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Sarajeva. I ovaj put