Ekspert za aviosaobraćaj Rifat Tirak: Vazdušnim saobraćajem u BiH upravlja mafija

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo postavljen je radar čija je osnovna namjena rano otkrivanje brodova, a ne za pomoć pri spuštanju aviona – upozorava u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) bh. ekspert za aviosaobraćaj Rifat Tirak, dodajući da su zbog te greške, koja je namjerno napravljena, ugroženi stanovnici Ilidže, Sarajeva i šire.

Tirak tvrdi da je ovaj radar nabavljen 2001. godine od francuske firme TALLIS. Riječ je o izrazito starom polovnom radaru, koji je uz sve i višestruko pretplaćen, a koji služi za rano otkrivanje brodova na moru a ne za spuštanje aviona na aerodrome.

Prema tvrdnjama ovog stručnjaka, radar koji bi trebao biti na sarajevskom aerodrumu postavljen je na planinu Jahorinu. Kupljen je 2006. godine od španjolske firme INDRA, ali je instaliran tek 2011. Taj radar na Jahorini skoro da ne obavlja nikakvu funkciju.

Tirak je ranije u intervjuu za Patriu upozorio da vazdušnim saobraćajem u BiH upravlja mafija. Nebo iznad Bosne i Hercegovine, rekao je on, niko ne štiti već više od 20 godina, jer vazdušni saobraćaj Bosne i Hercegovine kontrolišu domaće i strane kriminalne strukture. Rekao je da prije svega misli na dobro organizirane kriminalce iz Srbije i Hrvatske.

Bosna i Hercegovina zbog toga godišnje gubi oko 100 miliona KM koje ne naplaćuje, a mogla bi naplatiti od preleta letjelica iznad BiH. Procjenjuje se da između 1.000 i 1.100 letjelica dnevno preleti nebom iznad Bosne i Hercegovine.

Potpuno ilegalno, samovoljno, kaže Tirak, sklopljeni su sporazumi sa susjednim državama Srbijom i Hrvatskom da one kontrolišu vazdušni prostor BiH što je grubo narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Tirak je naveo da je i priča o tome kako je Bosna i Hercegovina od 13. novembra 2014. otpočela kontrolu nad svojim nebom do 10 hiljada metara, zapravo velika obmana javnosti.

– Od javnosti je potpuno sakriveno da na preko trećine teritorije vojni radari vojski susjednih država kontolišu naš vazdušni prostor na svim visinama – rekao je Tirak.

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u četvrtak je javno saslušala rukovodioce Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) i Vijeća ministara BiH u vezi sa propustima u kontroli zračnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini.

I prema zvaničnim revizorskim izvještajima sistem kontrole zračnog saobraćaja u BiH je neefikasan, zbog čega Bosna i Hercegovina trpi velike posljedice, prije svega ekonomske.

Previous Švedske klompe od bosanskog drveta hit u Americi
Next Šejla Kamerić: "Period rata je stvar koja me formirala i kao umjetnicu!"

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Hoće li biti ponovnog pokretanja tužbe Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije i Crne Gore?

U februaru mjesecu 2017. godine navršava se deset godina od presude Haškog tribunala na tužbu za agresiju i genocid Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore u periodu 1992

SANDŽAK

Porodica Muamera Zukorlića tvrdi da je on otrovan

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić rekao je danas da analize dvije inostrane laboratorije pokazuju da njegov otac, osnivač te partije, Muamer Zukorlić nije umro prirodnom smrću, prenosi

NAŠI DANI

Lavić: Politički Zagreb se plaši presude Tuđmanovim izvođačima radova u Bosni tokom napada HV i HVO 1992-1994. godine.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić, komentirajući najnoviju politiku predsjendice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitaroivć prema našoj zemlji, naglasio je da je na djelu