Elektroinžinjer Elvir Hasedžić – šef istraživačkog tima “ Jaguar & Land Rover”

Elektroinžinjer Elvir Hasedžić – šef istraživačkog tima “ Jaguar & Land Rover”

 

Prije sedam godina pisali smo o uspješnom mladom čovjeku porijeklom iz Banje Luke, magistru elektroinžinjerstva Elviru Hasedžiću koji je tada počeo graditi karijeru u prestižnom “ Jaguar & Land Rover” u Coventryju.

Danas vam želimo predstaviti iskusnog još uvijek mladog elektroinžinjera koji već ima 8 priznatih patenata u oblasti autoindustrije i 15 urađenih koji su na razmatranju kod Evropske komisije za patente. Vrijednim radom, ovaj mladi istraživač je od početnika u struci dogurao do naučnika čiji je rad u autoindustriji Velike Britanije već uveliko prepoznat. Za svoje patente elektroinžinjer Elvir Hasedžić je do sada dobio niz priznanja među kojima osam prestižnih nagrada “Technical Excellence Awards”. Naravno, Elvira smo zamolili da nam malo više kaže o svom istraživačkom radu:

“Magistrirao sam u struci općih nauka prije 14 godina, i trenutno radim u “Jaguar & Land Rover” kao “Team Leader & Lead Engineer” (Vođa tima za istraživanja) u odjelu istraživanja elektronike, tehnike, usavršavanja, unapređenja svega što se tiče unutrašnjosti luksuznih automobila što mogu koristiti vozači i putnici. Radim na projektima koji će tek za 5 godina biti primijenjeni u automobilima, a o kojima naravno sada ne mogu pričati. Dosta me prijatelja pita čime se baviš, ali ja kratko odgovaram: “Ako si gledao film Jamesa Bonda i vidio specijalni tim koji mu pravi auto i oružje, eh u takvom sličnom timu ti radim i ja“. Upravo je u Jaguaru na tržište izašla tehnika na kojoj sam radio davne 2011-te godine.

Za BHDINFODESK elektroinžinjer Elvir Hasedžić  kaže, pa nastavlja:  “Do sada imam 8 priznatih (granted) patenata, a preko 15 predatih na razmatranje kod Evropske komisije za patente, a naš tim za izume smatra da će od tog 80% najvjerovatnije biti priznati.”

Vjerujem da većini čitalaca nije jasno kako izgleda procedura oko priznavanja patenata, možete li nam to malo približiti?

“Proces registracije i priznavanja patenta traje otprilike 2 do 4 godine i košta između 30-40.000 funti. Naravno, počne se od ideje, ali ta ideja je možda već izumljena i zaštićena. Mora se prvo obaviti detaljna pretraga da se vidi da niko u svijetu još nije to izumio. Patent je nešto novo što niko nije izumio prije tebe, a koji će doprinijeti poboljšanju kvaliteta automobila, a i finansijsku dobit kompanije. Patent se mora napisati tako da onaj ko ga čita može isto to napraviti, s uputstvima izumitelja. Početnu ideju razmatraju prvo inžinjeri firme za patente, poslije njih eksperti za patente i ako oni odobre tek tada se šalje pisana dokumentacija na razmatranje Evropskoj komisiji za patente.”

Jaguar je svjetski poznata kompanija sudeći po onome što si nam kazao u firmi daju šansu mladim i sposobnim?

“Iskreno rečeno pravo je zadovoljstvo raditi u jednoj ovakvoj kompaniji, koja puno ulaže u pronalaske, jer Jaguar je firma koja daje šanse mladim izumiteljima, ulaze u njih i naravno da sam ja jako sretan što sam imao tu sreću da tu radim i napredujem. Svakako tu je i lična satisfakcija da je menadžment Jaguara prepoznao i priznao moj talenat, nagradio moj rad i dodijelio mi značajnu poziciju u firmi. Ovim putem bih ohrabrio sve studente (koji ovo čitaju) koji su na doktorskim studijima u sličnoj branši, da mi se jave ukoliko im je potrebna “godina dana iskustva” u mojoj firmi. Mogu im pomoći da dobiju to mjesto, steknu značajno iskustvo da bi nakon završetka studija lakše mogli dobiti posao u struci.”

Inače, Elvir Hasedžić je danas porodičan čovjek, iz Banje Luke sa svojom roditeljima došao je u Nottingham 1995. godine, s napunjenih 18 godina. Kad su njegovi engleski vršnjaci već završavali koledž, on je morao startati ispočetka. Kako nam je znao reći, vrlo je važno postaviti sebi cilj u životu, znati šta želiš i iskoristiti svaku pruženu priliku da to i ostvariš ne ostavljajući to za neko drugo vrijeme, jer svaka propuštena šansa je vrijeme koje je otišlo u nepovrat.

Previous Preminula srebrenička majka Zejna Suljić - u genocidu joj ubili šest sinova, unučad od 13 i 11 godina
Next Sredstva koje je primala za poginule sinove, čuvala za izgradnju hajr-česme

You might also like

NAŠI LJUDI

Život Bošnjaka na Kordunu u Hrvatskoj: Iz Bosne nas sunce grije

Oblast Hrvatske uz granicu s Bosnom ili Kordun, posljednje pola stoljeća je prepoznatljiv po manjinskoj zajednici Bošnjaka koji su naselili ovaj dio. Čim se spomene Maljevac, mjesto na Kordunu, gdje

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veliki interes – Novih 600 studenata na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

  Interes za upis na Prvi ciklus Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu mnogo je veći u odnosu na prošlu godinu i akademske 2018/19. dobivamo novih 600 studenata – kazala je dekanesa

NAŠI LJUDI

Izbori u SAD: Hoće li Bošnjaci donijeti pobjedu Hillary Clinton?

Bošnjaci koji žive u američkoj državi Missouri mogli bi donijeti prevagu na američkim predsjedničkim izborima 8. novembra u korist Hillary Clinton, kandidatkinje Demokratske stranke. Ova američka država poznata je po