Elektroprivreda BiH u 2023. poslovala s gubitkom od 331 milion KM

Elektroprivreda BiH u 2023. poslovala s gubitkom od 331 milion KM

 Elektroprivreda BiH u 2023. zabilježila je gubitak od 331 milion KM, istaknuto je na konferenciji za medije danas u Sarajevu.

Buljubašić je podsjetio da je aktuelna Uprava preuzela dužnost 24. augusta 2024. i da je zatekla gubitak od 55 miliona KM, da bi revidovanjem Plana poslovanja za 2023. projicirani gubitak iznosio 80 miliona KM.

Naglasio je da je u februaru 2024. Finansijski izvještaj o poslovanju za 2023. prikazao gubitak 140 miliona KM, da je Odlukom o privremenom prekidu proizvodnje u RMU Zenica ispravljena vrijednosti potraživanja u iznosu 69 miliona KM, a da je u junu 2024. Izvještajem o procjeni vrijednosti ulaganja u rudnike Koncerna vrijednost umanjena za 117 miliona KM.

Buljubašić je precizirao da je u 2023. planirana nabavka uglja u količini 5,4 miliona tona, od čega je isporučeno svega 3,5 miliona tona.

Pojasnio je da su rudnici Koncerna u 2009. zabilježili gubitak od 39 miliona KM, a da on u 2023. iznosi 117 miliona KM, dok ukupni akumulirani gubitak na kraju 2023. iznosi 1,053 milijarde KM.

Od narednih projekata EPBiH Buljubašić je najavio revitalizaciju Bloka 4 u TE Tuzla i Bloka 7 u TE Kakanj, zatim odsumporavanje, te izgradnju obnovljivih izvora energije do 2030. u vrijednosti 1,5 milijardi KM.

Upozorio je da u posljednjih pet godina u EPBiH posluje s 500 radnika manje, zbog čega postoji nedostatak radne snage u proizvodnji i elektrodistribuciji.

Izvor: Agencije

Previous INZ: Preporuke za zdravo i sigurno ljeto
Next UEFA-ina politički motivirana suspenzija Demirala izaziva mnogo kritika u Turskoj

You might also like

NAŠI DANI

Navijači mostarskog Veleža i sarajevskog Željezničara prikupili više hiljada igračaka za djecu Turske i Sirije

Navijači Fudbalskog kluba Velež prikupili su više hiljada igračaka za djecu Turkiye i Sirije, zemalja pogođenih razornim zemljotresima u prošlom mjesecu, koje su ubačene na travnjak stadiona “Rođeni“ tokom pauze

NAŠI DANI

EU Parlament – Zovko odbila podržati osudu izjave zločinca Darija Kordića

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, njen kolega iz Njemačke David McAllister , te slovenački europarlamentarci iz stranke J. Janše – SDS, glasali su PROTIV amandmana kojim je EU Parlament izrazio zgražavanje

NAŠI DANI

Bošnjačka porodica kod Gacka kaže da neće odustati od povratka

Nakon što je na njihovu kuću pucano iz vatrenog oružja bošnjačka povratnička porodica u Gračanici kod Gacka očekuje da počinitelji budu otkriveni u najskorijem mogućem roku. Nakon što je na