Energoinvest prije roka završio izgradnju 249 km dalekovoda u Albaniji

Energoinvest prije roka završio izgradnju 249 km dalekovoda u Albaniji

Energoinvest, d.d. – Sarajevo uspješno je prije roka završio jedan od najvećih poslijeratnih poslova na izgradnji dalekovoda.

Naime, ovih dana uspješno je pod napon puštena dalekovodna linija 110 kV S/S Babice – S/S Sarande, čime je okončano posljednjih 104 km dalekovodnih linija u sklopu ugovora 110 kV South Albania Lot 2. Završetkom ove linije, Energoinvest je realizirao posao sa investitorom,  OST Albanija (Elektroprenos Albanija), te time izgradio ukupno 249 km 110 kV dalekovodnih linija i izvršio proširenja 5 trafostanica 110 kV naponskog nivoa, što je po prvi puta u Energoinvestovoj historiji da radi projekat ovakve vrste u Albaniji, saopćeno je iz Odjel za odnose s javnošću Energoinvesta.

Erol Rahmanović, rukovodilac ovog projekta, kaže: ”U toku realizacije ovog ugovora, Energoinvestovi radnici i podizvođači su, između ostalog, uradili – isprojektovali 249 km dalekovoda i proširenja pet trafostanica, isporučili kompletnu opremu za projekat, podigli 752 dalekovodna stuba, instalisali 780 km provodnika, instalisali 260 km OPGW kabla,
instalisali pet trafo-polja 110 kV naponskog nivoa s kompletnom HV opremom, upravljanjem i zaštitom, izvršili proširenje upravljanja i zaštite u pet postojećih 110 kV trafo-polja s integracijom starog sistema u novi, izvršili prateće telekomunikacijske radove za nova i proširenje postojećih polja, izvršili zatvaranje 110 kV prstena na sekcijama Zapad i Istok, kao i ”paralelovanje” 110 kV DV S/S Zemblak 1 – S/S Zemblak 2…”

– Teren na kojem smo izgradili dalekovode je sigurno jedan od najzahtjevnijih terena na kojem je Energoinvest radio u svojoj historiji, te sigurno jedan od najzahtjevnijih terena za dalekovode u Evropi. Većina trafostanica na projektu su bile stare i po 60 godina, sa starom i nepoznatom opremom bez ikakve projektne dokumentacije, tako da je integracija sistema predstavljala pravi izazov za naše inžinjere, ali naši ljudi su uspješno i prije roka završili ovaj veliki projekat – rekao je Nedim Ibraković, direktor Energoinvestovih podružnica u Albaniji i Kosovu.

Naser Mulać, direktor Energoinvestovog Sektora Inženjering za dalekovode, koji je bio nosilac posla, rekoa je da je ovim “još jednom dokazano da je Energoinvest respektabilna kompanija koja je sposobna da realizira i najzahtjevnije projekte u oblasti energetike”.

– Priznanje ovakvog rada stiže i od investitora i konsultanta, koji su bili jako skeptični na početku projekta, posebno što se tiče uopće mogućnosti da se ovako kompleksan projekat može završiti u ugovorom predviđenim rokovima, te sada čestitke stižu sa svih strana – rekao je on.

U saopćenju se podsjeća da je na međunarodnom tenderu kojeg je finasirala njemačka banka KfW, Energoinvest d.d. Sarajevo pobijedio i dobio posao izgradnje dalekovoda koji bi trebao da osnaži snadbijevanje električnom energijom južne zone Albanije. Ugovor je potpisan krajem januara 2013., radovi su započeli 31. marta 2013. i uspješno su završeni prije roka. Osim ovog projekta, Eneroginvest u Albaniji realizira još jedan veliki projekat na izgradnji dalekovod 400 kV, a koji bi također trebao biti uspješno završen u proljeće 2016. godine, prenosi Fena.

Previous Za policijske torture iz 90–tih u Sandžaku niko nije odgovarao
Next Srpska rusofilija: Da li je Putin visok dva metra?

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Ministar Dedić posjetio Bimal: Povećati domaću proizvodnju uljarica

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je posjetio proizvodne pogone kompanije Bimal u Brčkom, te prisustvovao panel diskusiji organiziranoj u okviru Dana uljarica.  Predstavnici ove kompanije su,

Ekonomija/Biznis

Može li termalna voda s Ilidže zagrijavati Sarajevo?

  Na inicijativu direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuada Čibukčića, jučer je održan sastanak sa direktorom Federalnog zavoda za geologiju Hazimom Hrvatovićem na kojem je, između ostalog, razgovarano o

MADE IN BOSNIA-387

Za početak će četiri bosanske kompanije izvoziti piletinu u EU

  “Vjest da je Evropska komisija stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju jedna je od najljepših vijesti za privredu naše