Enormno bogati vlasnici kladionica i kockarnica finansiraju Čovića i HDZ BiH, a oni ih štite od plaćanja poreza

Enormno bogati vlasnici kladionica i kockarnica finansiraju Čovića i HDZ BiH, a oni ih štite od plaćanja poreza

Nacional je istražio pozadinu sprege HDZ-a BiH i vlasnika najvećih BiH kladionica među kojima se nalazi i Renato Korać koji je prošle godine Zdravku Mamiću dao 44,5 miliona kuna (11,54 mil. maraka)s kojima je Mamić podmirio dug hrvatskoj državi te je izbjegao ovrhu imovine

HDZ BiH zakonski štiti vrtoglave zarade kladionica i kockarnica koje nude jednu od društveno najpogubnijih profitnih djelatnosti u Federaciji BiH, odbijajući da se na velik njihov dio uvede porez. Nacional je protekle sedmice istražio tu temu koju je u nedavnom intervjuu Nacionalu reaktuelizirao predsjednik SDA Bakir Izetbegović te otkrio kako se stotine miliona eura, umjesto u budžet Federacije BiH, slijevaju u džepove vlasnika kladionica u tom BiH entitetu.

Dogodilo se to zato što je HDZ BiH, s još nekim strankama, još 2017. srušio zakon o oporezivanju svih kladioničarskih i kockarskih dobitaka i time podržao neoporezivanje velikog dijela djelatnosti koja, samo u Federaciji BiH, sistemski uništava desetke hiljada porodica, tjerajući njihove članove u kockarsko-dužničko ropstvo.

Istovremeno, izvori koji prate te netransparentne poslove i njihove pogubne socijalne posljedice, izjavili su Nacionalu kako je “javna tajna” da kladionice političkim strankama obilno uzvraćaju za tu zakonsku zaštitu, što se može zaključiti već i po neskrivenoj bliskosti nekih vlasnika kladionica s visokim dužnosnicima HDZ-a BiH i HDZ-a iz Hrvatske. Povrh toga, kako su pisali mediji, Renato Korać, vlasnik Premier World Sporta, jedne od najvećih kladioničarskih firmi u BiH, dao je prošle godine Zdravku Mamiću golem iznos od 44,5 mil. kuna kako bi taj bjegunac od hrvatskog pravosuđa podmirio dug i tako izbjegao ovrhu imovine u Hrvatskoj.

Klađenje i kockanje prava su pošast u susjednoj državi. Prihodi od te djelatnosti samo u Federaciji BiH uveliko nadmašuju prihode od klađenja u Hrvatskoj, a Federacija BiH evropski je rekorder po broju kladioničarsko-kockarskih mjesta u odnosu na broj stanovnika: na oko 2,9 mil. stanovnika u 2020. godini, u Federaciji BiH bilo je 2119 uplatnih mjesta, što znači da je po jedna kladionica na svakih, otprilike, 1300 stanovnika. No ti podaci su još i porazniji kad se zna da je klađenje i kockanje vrlo popularno i online, pa je ta djelatnost jedna među rijetkima koja je, djelomično, radila i tokom lockdowna. To, međutim, vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona, kojom suvereno vlada HDZ BiH, nije spriječilo da 200 hiljada konvertibilnih maraka, što je čak petina novca ukupne svote za podršku firmama u lockdownu isplati – kladionicama. Svota dodijeljena nekim mostarskim kladionicama pritom bila je veća od podrške isplaćene vrtićima, na što su neki psihijatri upozoravali, ali bez uspjeha.

Iznosi su zapanjujući: prema podacima Porezne uprave FBiH objavljenima u medijima, građani tog entiteta u proteklih pet godina na klađenje i kockanje potrošili su više od osam milijardi konvertibilnih maraka, odnosno četiri milijarde eura. Iznosi potrošenog novca rastu iz godine u godinu, a nisu bitnije pali ni u protekle dvije godine pandemije: u protekloj godini, 2021., ukupan promet kladionica i kockarnica u Federaciji BiH iznosio je približno 1,6 milijardi KM, što je 18 posto više nego 2020., kada je ostvareno 1,35 milijardi KM prometa. Najviši je promet bio u godini prije pandemije, 2019, s prometom od 1,75 milijardi KM, dok je 2018. bio 1,71 milijardu, a 2017. oko 1,65 milijardi konvertibilnih maraka. Na sportsko klađenje pritom ne otpada ni petina ukupnog iznosa: prema nekim analizama, više od osamdeset posto novca koji ostave u kladionicama, građani potroše na utrke pasa ili, pak, klasičnu kocku, takozvano RNG klađenje, što je akronim od engleskog izraza “random number generator” koji označava klasične igre na sreću, u kojima dobitak ovisi o slučajnom odabiru brojeva.

Prema sadašnjem Zakonu o igrama na sreću Federacije BiH, od svog tog iznosa oporezuje se tek oko četvrtine, dok više od 75 posto ne podliježe nikakvom porezu: dobici niži od 100 KM, kakvih je uvjerljiva većina, ne oporezuju se. Mediji su izračunali da je budžet Federacije BiH samo 2019., u kojoj je isplaćeno ukupno 1,33 milijarde KM dobitaka do 100 KM, oštećen za više od 130 miliona KM, odnosno deset posto, koliki bi porez trebao biti. Riječ je o iznosu od enormnih pet posto budžeta Federacije BiH koji je 2019. iznosio nešto više od 2,6 milijardi KM.

Već godinama traje parlamentarna bitka, u kojoj Vlada Federacije BiH pokušava promijeniti postojeći Zakon o igrama na sreću, i to donekle po uzoru na hrvatski zakon, kako bi se dobici na kladionicama i kockarnicama progresivno oporezivali, ali tako da početna porezna stopa za sve dobitke niže od 100 KM bude deset posto. Time bi budžet Federacije BiH dobio goleme svote novca koje sada odlaze vlasnicima kladionica. Također, prijedlog Vlade FBiH bio je da kladionice porez plaćaju mjestima u kojima imaju poslovnice, odnosno uplatna mjesta, a ne prema sjedištu firme, kako je sada slučaj. 

HDZ BiH, međutim, sistemski se protivio objema rješenjima, a sagovornici Nacionala uvjereni su kako je stranka to učinila zbog materijalnog interesa: vlasnici moćnih kladionica bliski su vrhu HDZ-a BiH, a neoporezivanje dobitaka do 100 KM garantuje im enormnu zaradu potpuno izvan transparentnog sistema državnog nadzora. Pritom oporezivanje prema sjedištu firme, umjesto prema sjedištima poslovnica, novac od poreza slijeva u područja kojima vlada HDZ BiH, jer uvjerljiva većina kladioničarskih firmi u Federaciji BiH ima sjedište na područjima u kojima je na vlasti HDZ BiH.

U julu 2016. Zastupnički dom Parlamenta FBiH po hitnom je postupku usvojio Vladin prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću FBiH, ali je HDZ BiH u Domu naroda srušio mogućnost hitnog postupka i vratio zakon u redovni postupak. Ključna odredba tog prijedloga bilo je oporezivanje svih dobitaka uz progresivnu stopu od 10 posto, 15 posto, 20 posto i 30 posto, ovisno o visini dobitka, slično modelu kakav se primjenjuje u Hrvatskoj. U februaru 2017. u parlamentarnu je proceduru upućen novi prijedlog izmjena, sa sličnim prijedlozima. No u Domu naroda FBiH opet je srušen, a glasovi zastupnika HDZ-a BiH bili su presudni. Taj je zakonodavni manevar omogućio da se većina dobitaka na kladionicama i kockarnicama u FBiH, jednoj od najpropulzivnijih profitnih djelatnosti u entitetu, uopće ne oporezuje, i da se milionske zarade bez ikakve kontrole slijevaju direktno u džepove vlasnika kladioničarskih firmi.

Cjelovit tekst: https://www.nacional.hr/enormno-bogati-vlasnici-kladionica-i-kockarnica-financiraju-covica-i-hdz-bih-a-oni-ih-stite-od-placanja-poreza-2/

Previous Zukić: Uz julsku penziju 36.000 penzionera u TK dobit će jednokratnu pomoć od 100 KM
Next Magoda: Sarajevo puno turista, očekujemo najbolju ljetnu sezonu

You might also like

NAŠI DANI

Granična policija: Zbog koruptivnih djela, slobode lišeno pet policijskih službenika

Policijski službenici Centralnog istražnog ureda Granične policije Bosne i Hercegovine, zajedno s policijskim službenicima JPK TU Istok, pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, u petak, proveli

NAŠI DANI

Mještanima Trnova dostavljena pitka voda

Cisterna sa 7 tona pitke vode dostavljena je mještanima Općine Trnovo, a prema iskazanim potrebama i u koordinaciji sa kantonalnim Kriznim štabom i Civilnom zaštitom – navode iz sarajevske gradske općine Novo

NAŠI DANI

Javna rasprava o statusu Sutorine 24. februara

Javna rasprava o pitanju statusa Sutorine održat će se u utorak, 24. februara 2015. godine sa početkom u 10:00 sati u organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i