Enver Budaković: Programira robote za Audi; Sada će svoje znanje prenositi mladim kolegama u Tuzli

Enver Budaković: Programira robote za Audi; Sada će svoje znanje prenositi mladim kolegama u Tuzli

Roboti su sve prisutniji u svim industrijskim granama, čineći proizvodnju bržom i pouzdanijom, a stručnjaci ovoj oblasti predviđaju blistavu budućnost. Bosna i Hercegovina kasni, ali novu nadu daje otvaranje prvog centra za robotiku u Bosni i Hercegovini u Tuzli.

Njemački centar za robotiku mladim osobama nudi šansu za sticanje znanja i vještina u oblasti programiranja robota, a potom i njihovog puštanja u rad.

Enver Budaković je mladi čovjek porijekom iz Živinica, a već više od dvije godine živi u Njemačkoj i radi u Masterwerku na programiranju robota. Svoje znanje prenosit će mladim kolegama u Tuzli iz oblasti programiranja industrijskih i perceptron robota.

“Radio sam na projektima npr. novi Audi A4, A3, A5, Q2. To su ovi zadnji. Posljednje dvije godine je trajao taj projekt i ja sam bio stalno na tom projektu“, otkrio je Budaković, programer robota.

Projekat otvaranja centra do sada ja koštao više od milion maraka.

“Mi smo pokretač i glavni ulagač. Imamo podršku njemačke vlade. Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj je prepoznalo naš projekat i mi smo osvojili, naša ideja je osvojila i oni su to kofinansirali”, kazao je Muamer Babajić, vlasnik firme Masterwerk.

“Mašinskim i tehničkim inžinjerima mi ćemo ovdje dati obuku kako da rade programiranje, kako da nauče online i offline programiranje, koje je već u svijetu odavno zastupljeno i jako traženo”, dodala je Jasmina Nuhanović Stjepanović, projekt menadžer Masterwerka.

Prva faza projekta je obuka, a potom servisiranje robota. Planirana je edukacija 68 osoba, koja će biti besplatna do kraja godine. U privredi, naučnim istraživanjima i studentima pokretač centra vidi ciljne grupe i partnere ali i budućnost ove zemlje.

“Bosna u ovome ima potencijala jer ima dosta mladih ljudi koji su jako pametni, ali nemaju prilike da sebe dokažu u profesionalnom svijetu”, objasnio je Budaković.

Da bi Bosna i Hercegovina bila uključena u svjetske tokove, moramo ponuditi više od jeftine radne snage. Sticaje znanja i vještina iz oblasti robotike, pomoći će da budemo konkuretniji na tržištu i da privučemo strane investitore u našu zemlju – izvještava N1.

 

Previous Juniori pobjedom počeli kvalifikacije - 2:0 protiv Francuske
Next Kapiten U19 reprezentacije nakon pobjede nad prvakom Evrope: 'Kako te volim Domovino moja'

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovira 93 doktora nauka

  Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj te prorektori Univerziteta i dekani fakulteta i akademije promovirat će danas u Sarajevu 93 kandidata na čast doktora nauka. Promoviranim doktorima

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski inovatori u Nirnbergu osvojili zlato, srebro i dvije bronze

Redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Tuzli Zehrudin Osmanović osvojio je zlatnu medalju na sinoć završenoj “71. Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i novih proizvoda, iENA” u Nirnbergu za inovaciju “Uklanjanje taloga

NAUKA I TEHNOLOGIJA

‘Bosanske IT kompanije su poželjni partneri drugim zemljama jer nas oni smatraju jako pametnim i vrijednim radnicima’

Pomjeranje granica u nauci ne odvija se samo tamo negdje u svijetu, kako smo to navikli, dešava se i u našoj okolini, zahvaljujući izuzetnim pojedincima koji dokazuju da ništa nije