EP: Crna Gora mora da riješi granični spor sa Bosnom i Hercegovinom

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) zatražili su velikim brojem amandmana na Nacrt rezolucije o Crnoj Gori, da ta zemlja riješi pitanje graničnih sporova sa susjednim državama.

Poslanik iz Slovačke Eduard Kukan zatražio je da Crna Gora riješi granične sporove sa Bosnom i Hercegovinom, javljaju crnogorski mediji.

Predstavnik Republike Hrvatske u EP Ivan Jakovčić podnio je amandman u vezi sa pitanjem Prevlake u kome se navodi da Evropski parlament poziva Crnu Goru na brzo sporazumno rješenje graničnog pitanja sa Hrvatskom.

U slučaju nemogućnosti pronalaženja sporazumnog rješenja, Jakovčić u amandmanu poziva da taj spor bude riješen pred Međunarodnim sudom u Hagu u skladu s pravilima i načelima međunarodnog prava.

Grupa hrvatskih poslanika podnijela je amandman kojim Evropski parlament “poziva crnogorske vlasti da u potpunosti poštuju odredbe o sukcesiji bivše SFRJ, posebno u pogledu vojne imovine”.

Oni su predali i amandman u kojem od Crne Gore traže da pravično obešteti žrtve ratnih zločina.

O Nacrtu rezolucije o Crnoj Gori Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta raspravljaće 23. februara.

Samo dan kasnije, u utorak 24. februara,  Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organizuje Javnu raspravu o pitanju statusa Sutorine.

(mb/bhrt.ba)

Previous U toku izrada projekta: Najstarija tuzlanska džamija bit će rekonstruirana
Next Unuk Latif-age u banjalučkom naselju Čelinac: Sevdalinka "Put putuje Latif-aga" je naša himna

You might also like

NAŠI DANI

Pripadnici OS BiH zadužuju nove terenske uniforme s originalnom maskirnom šemom

Pripadnici Oružanih snaga BiH počeli su da zadužuju novu terensku uniformu kvalitetnog platna i originalne maskirne šeme s karakteristikama bosanskohercegovačkog okruženja. Predmetna aktivnost realizuje se u okviru desetogodišnjeg projekta zanavljanja

NAŠI DANI

Griffiths: Ovo što se dešava Gazi je “izdaja čovječanstva”

Martin Griffiths, koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za hitnu pomoć, izjavio je da se Palestinci sve više suočavaju sa smrću, uništenjem i glađu, javlja Anadolu. Griffiths je na društvenoj mreži X

NAŠI DANI

Predsjedništvo BiH: Bećirović i Komšić otputovali u posjetu Ukrajini

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović borave u službenoj posjeti Ukrajini. U objavi na Bećirovićevom nalogu na Facebooku navedeno je da će se u