Erdogan: Turska je zaustavila trgovinu s Izraelom

Erdogan: Turska je zaustavila trgovinu s Izraelom

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da Turkiye ne može ostati samo nijemi posmatrač izraelskih napada na nevine palestinske civile i da je obustavila trgovinske odnose s Izraelom u iznosu od 9,5 milijardi dolara, javlja Anadolu.

Nakon klanjanja džuma-namaza u istanbulskoj džamiji Cilehane na Uskudaru, Erdogan je u obraćanju novinarima kazao da je neprihvatljivo to što Izrael čini i što je u napadima do sada ubio oko 40.000 Palestinaca.

“Kao muslimani, nezamislivo je da stojimo po strani i gledamo kako se ovo dešava. Poduzeli smo potrebne korake”, kazao je Erdogan.

Podsjetivši kako su neke turske opozicione stranke zlonamjerno u predizbornoj kampanji kritikovale odnose Turkiye i Izraela, Erdogan je kazao da su bez naglih poteza i uz dobro promišljanje zaustavili trgovinu.

“Izbori su sada završeni i mi smo preduzeli ovaj korak. Razgovarali smo o tim izraelskim pristupima prije nego što su ovi događaji počeli, odnosno nisam održao sastanak s Netanyahuom u Americi tek onako. Mogli su se preduzeti neki koraci između Turkiye i Izraela, ali Netanyahu je, nažalost, pokazao tu okrutnost prema ovoj deci, ženama i starcima Palestine”, kazao je Erdogan.

Ističući kako cijeli Zapad radi za Izrael, posebno SAD, Erdogan je kazao da je tim zapadnjačkim resursima i izraelskim bombama na smrt osuđen nevini i siromašni narod Palestine.

“Više nismo imali strpljenja. Krenuli smo svojim koracima. Obim trgovine između nas bio je 9,5 milijardi dolara. Ova vrata smo zatvorili”, zaključio je Erdogan.

Egipatska firma zarađuje 2 miliona dolara dnevno od Palestinaca koji bježe od izraelskog rata u Gazi

Previous Egipatska firma zarađuje 2 miliona dolara dnevno od Palestinaca koji bježe od izraelskog rata u Gazi
Next Bošnjačka porodica kod Gacka kaže da neće odustati od povratka

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica vanjskih poslova sa članom Komiteta za vanjske poslove Kongresa SAD

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine boravi u Washingtonu gdje se susrela sa američkim kongresmenom Danom Meuserom. -Susret sa kongresmenom Danom Meuserom, članom Komiteta za vanjske poslove Kongresa

NAŠI DANI

Komemoracija advokatu Fahriji Karkinu: Nekrunisani prvak advokature u Bosni i Hercegovini

  U Kantonalnom sudu u Sarajevu održana je komemoracija sarajevskom advokatu Fahriji Karkinu, koji je preminuo u četvrtak. Predsjednik Federalne advokatske komore Nikica Gržić rekao je da je ponosan što

NAŠI DANI

‘Od Kulina bana’ – nova knjiga Irfana Mirze predstavljena u Torontu

Sinoć je u organizaciji Bosanskog kulturnog centra u kanadskom Torontu (BHKC) priređena Gala večer povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Tom prilikom Irfan Mirza, američko-indijski autor predstavio je novu knjigu o